15.09.2011. / 14:15

Autor: Hina

Prodaja dionica i stanova

Predizborna rasprodaja uz populističke cijene

Vlada je na današnjoj sjednici donjela odluku o prodaji oko dvije tisuće stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravlja Ministarstvo obrane. Vlada je donijela pravila igre koji se stanovi smiju prodavati i kome

Arhiva (Pixsell)Arhiva (Pixsell)Nekoliko mjeseci uoči izbora, Vlada je odlučila iznaći rješenje za obeštećenje umirovljenika, a ovogodišnju ratu duga Kosoričin će kabinet isplatiti na način da prenese u Umirovljenički fond, odnosno rasproda čak 29 posto dionica Croatia osiguranja, te 10,66 posto dionica Janafa, odlučeno je na današnjoj sjednici.

Iznos ovogodišnje rate je 820 milijuna kuna za ukupno 141.000 umirovljenika, a ukupna tržišna vrijednost dionica koje će vlada prenijeti Umirovljeničkom fondu je 730 milijuna kuna. Na taj će način značajno smanjuje udio vlasništva Republike Hrvatske u spomenutim kompanijama; odsad će u CO imati tek 51,28 posto dionica, što državu onemogućava da, za razliku od dosadašnjeg stanja, upravlja bez preglasavanja s ostalim vlasnicima.

Paket od 75 posto država gubi i u strateškoj kompaniji Jadranskom naftovodu, gdje pada na 67,85 posto jer umirovljeničkom fondu prenosi više od 10 posto dionica te tvrtke.

Vlada je na današnjoj sjednici donjela odluku o prodaji oko dvije tisuće stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Davor Božinović, rekao je kako bi se tako, putem državnog proračuna, osigurala sredstva za namjensko pribavljanje i opremanje odgovarajućih stanova za službene potrebe Ministarstva obrane, radi provedbe rotacija i poboljšanja ukupnog standarda življenja pripadnika oružanih snaga.

Ministarstvo obrane bi prodajom tih stanova, u razdoblju od 20 godina, ostvarilo prihod od 982 milijuna kuna.

Pravo na kupnju stanova imali bi hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici oružanih snaga, Ministarstva unutarnjnih poslova, Ministarstva obrane, obitelji umrlih pripadnika MORH-a i MUP-a, državni službenici i namještenici, umirovljeni državni službenici i namještenici i ostali korisnici u tim stanovima.

Predmet prodaje nisu službeni stanovi, stanovi u objektima koji su spomenici kulture, u vojnim objektima, u zaštićenim dijelovima prirode ili onima u kojima je u tijeku sudski postupak do pravomoćnog okončanja, kazao je ministar Božinović.

Kako se ti stanovi nalaze se pod upravljanjem Ministarstva obrane zahtjev se podnosi Ministarstvu obrane koje i vrši prodaju. Korisnicima se ostavlja rok do 31. prosinca 2011. kako bi mogli podnijeti zahtjev za kupnju.

Ako korisnici ne bi kupili stan on bi se prodao javnim nadmetanjem po početnoj cijeni koju bio odredio ovlašteni sudski vještak.

"Optimistični smo kada je riječ o toj odluci jer je Ministarstvo obrane i temeljem ranijih odluka izvršilo pripremne radnje te o ovom trenutku imamo već 1800 zahtjeva", zaključio je ministar Božinović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 15.09.11. 15:24

A sto Ces prodati poslije? Ludo VELIKA !!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 15.09.11. 22:18

svoji na svome, a bez igdje ičega. Od čega će se vraćat sav taj dug koji su stvorili rasprodajući stečevinu koju je narod stvarao desetljećima. Samo su njihovi džepovi puni. To nam je ostavština Tuđmana i HDZ-a.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika