16.09.2011. / 13:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Srbi KFOR-u odgovorili šljunkom

Srbi iz općine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prijelazu Jarinje zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak navečer postavili zatvorivši ovaj granični prijelaz

ArhivaArhiva

Prema pisanju srpskih medija, oko 13.00 sati na graničnom prijelazu Jarinje buknuo je manji požar kojem se ne zna uzrok. Požar je izbio između bodljikave žice i barikade i pripadnika KFOR-a koji ne reagiraju i ne gase nisko raslinje koje je zahvatio plamen

Pristaše i članovi srpskih Radikala pristigli su do granice, no našli su na blokadu KFOR-a. Radikali su, javljaju srpski meidji, skinuli natpise koje su sinoć postavili vojnici - 'Stop ili ćemo pucati!'.

Oko 14 sati Srbi su s 10 kamiona šljunka blokirali prijelaz Jarinje s kosovske strane. Dodatno su pojačali i barikade kod prijelaza Brnjak, te je na cesti gomila zemlje visoka 5 metara

Kosovski carinici i policajci, zajedno s pripadnicima pravosudne misije UN-a (Eulex), raspoređeni su u petak ujutro na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, izjavio je kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi.

Rexhepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. EULEX će, naveo je Rexhepi, vršiti operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Po riječima Rexhepija, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Srbi iz općine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prijelazu Jarinje zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak navečer postavili zatvorivši ovaj granični prijelaz. Više stotina Srba pristiglo je vlastitim i organiziranim prijevozom.

S obje strane obaju graničnih prijelaza dio lokalnih Srba proveo je noć na barikadama koje su postavili, izražavajući miran prosvjed protiv najavljene uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Prištinski mediji javljaju da su se Srbi sa sjevera Mitrovice u jutarnjim satima počeli okupljati u blizini mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, srpski dio grada. Kako sa navodi, nekoliko stotina Srba počeli su prosvjede protiv uspostave kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Predsjednik usporedne općine na sjeveru Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da Srbi prosvjeduju i poručuju Albancima i međunarodnoj zajednici da se ne žele integrirati u, kako je rekao, takozvane institucije Kosova.

U međuvremenu albanski mediji u Prištini javljaju da helikopteri nadlijeću Mitrovicu te dodaju kako je situacija napeta, ali bez većih incidenata.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Kosovo i najavio kako će snage KFOR-a intervenirati bude li potrebno u očuvanju reda i mira na Kosovu.

Prema Kosovskoj Mitrovici krenuli su i pripadnici desničarskog pokreta 'Obraz' i njihov vođa Mladen Obradović, ali se nisu ukrcali u autobus u kome su bili radikali, već su se pridružili koloni vozila koja je krenula prema Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 16.09.11. 13:55

...adio pameti....


registracija
24/7/11

mrvek, 16.09.11. 15:01

izgubili sinoć u košarci a sad ih grce guze 24 razlike pa prave sranja na kosovu. Naprijed kosovari i Tači, razjebi bandu. srbi spremajte traktore, krećete opet u veliku seobu samo bez arsenija III čarnojevića. AJMOOOOOOOOOOOOOOO


registracija
12/1/11

bozhidar, 16.09.11. 15:54

vidim da irenij govori o 'svetim' srpskim zemljama na kosovu. ne znam za koju drugu 'vjeru' [citaj, molim, a priori znanje/znanost] ili narod koji naziva svoje zemlje "svetim"; te, zato, ma da neizricito, takodjer "svetim" sto god taj narod [crkva] uradio u obrani 'svetih' srpskih zemalja i po produljenju te zamisli "svetih" srpskih boraca za ocuvanje "svetih srpskih zemalja".

ali irenij/srpksa znanost/znanje/crkva ne vidi da nema istine/pravde [a kamoli bilo koje svetosti] koja se ne da zamisliti/izmisliti.

ali umjesto istine/pravde, uvijek je postojala moc. ta danas postoji u evropi i njezina volja ce biti ispunjena. [nezaboravimo takodjer i umnu moc nad umnim kmetovima]

ta zeli mir pod svaku cijenu. dakle, sto se sad desava na kosovu, ocekivao sam vec odugo: moc uvijek pobjedjuje za neko vrijeme ili zauvijek, a 'istine/pravde' malo kada ili nikada.

[u vezi tzv istina? da li ta ili te istine mogu postojati dok postoje ratovi, ugnjetavanja, zatvori, novostaro plemstvo, multimiljoneri, pape. kardinali, mullah, emiri, lords, earls, counts, izrabljivanje, zloupotreba novca, WMD, kraljevi, vojvode, itd?]

ako ista pokazuje ili cak dokazuje koliko je sr nemocna u ovom casu, onda to pokazivaju/dokazivaju paljenja, nasipi sljunka, balvani, skupovi, verbalni prosvjedi/prijetnje/bijes, itd.
hvala


registracija
30/9/09

davor12345, 16.09.11. 16:42

Sad će im Slovenci iz KFOR-a je... mater!


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 16.09.11. 18:00

Nestalo im balvana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika