23.09.2011. / 15:07

Autor: Robert Bajruši

'Politički nekorektno'

Pristupno ogovaranje

Iluzorno je očekivati da će članstvo u Europskoj uniji riješiti sve probleme, ali ono pruža šanse svima koji imaju ideje i žele raditi. Sviđalo se to nekomu ili ne, više od toga traže samo oni koji su navikli živjeti kao paraziti, od tuđeg rada i novca

Ako postoji nešto dobro što je napravila HDZ-ova vlada, to je završetak pregovora s Europskom unijom i potpisivanje Pristupnog ugovora. Ulazak u Europsku uniju elementarni je interes za sve stanovnike Hrvatske koji žele živjeti u civiliziranoj, uređenoj i demokratskoj zajednici država, i, bez obzira na stranačke i ideološke razlike, podrška "Projektu EU" pitanje je političke odgovornosti, kako stranaka, tako i medija, i, lapidarnim riječnikom, hrvatske intelektualne elite.

Atmosfera urote

Upravo je zato nevjerojatno da su posljednjih dana neodgovorno i selektivno bili komentirani dijelovi Pristupnog ugovora, najprije u Večernjem listu, a onda još u nekim dnevnicima i na internetskim portalima. Pritom je pogriješila i vlada koja je bespotrebno prikrivala sadržaj ugovora s Bruxellesom i tako pridonijela stvaranju atmosfere urote u kojoj će Hrvati još jednom u povijesti izvući kraći kraj. Sve je trebalo objaviti što prije i tada bi se smanjio i prostor za sumnju u dobre namjere i hrvatskih vlasti i europske administracije.

Neodgovornost

Ali sve je to sporedno. Bit su medijske reakcije na sadržaj Pristupnog ugovora, koje su, ne samo senzacionalističke nego pokazuju i zabrinjavajuće nisku razinu odgovornosti dijela medija. Način na koji su prezentrani pojedini dijelovi ovog, ponovimo, povijesno važnog dokumenta takav je da ispada kao da se radi o robovlasničkom ugovoru u kojem će hrvatski stanovnici ostati bez suvereniteta, svojih nekretnina, šuma, prava na ribarenje, brodogradnje, braniteljskih mirovina, a naposljetku i mogućnosti da rade kao kondukteri i šoferi autobusa jer će im i te poslove preoteti Mađari i Rumunji, koji će navaliti u Hrvatsku. Ukratko, ulazak u Europsku uniju predstavljen je poput Apokalipse u kojoj će se živjeti lošije nego ikada u prošlosti. A onda se - da se Vlasi ne dosjete - sugerira biračima da na referendumu podrže ulazak u EU.

Iluzorna očekivanja

Premijerka Kosor s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji joj je urucio nacrt Ugovora (Pixsell)Premijerka Kosor s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji joj je urucio nacrt Ugovora (Pixsell)Riječ je o, ponovimo, krajnje neodgovornoj i banalnoj prezentaciji bitno značajnog cilja. Jer ulazak u Europsku uniju, čak i u sadašnjoj krizi, izuzetno je važan. Ponajprije zbog ulaska na jedinstveno europsko tržište, ali i zbog privlačenja sredstava iz fondova u Bruxellesu. Iluzorno je očekivati da će članstvo u Europskoj uniji riješiti sve probleme, ali ono pruža šanse svima koji imaju ideje i žele raditi. Sviđalo se to nekomu ili ne, više od toga traže samo oni koji su navikli živjeti kao paraziti, od tuđeg rada i novca.

Sitni interesi

Uostalom, sve nove članice, od Poljske i baltičkih zemalja pa do Bugarske i Rumunjske profitirale su ulaskom u Uniju. Da, i oni su se morali odreći dijela državnog suvereniteta, prestati spašavati gubitaške tvrtke i riješiti se neefikasne administacije. Ali to je dovelo do rasta nacionalnog bogatstva i boljeg života većine tamošnjih stanovnika.

Nema ni jednog razloga zašto i Hrvatska ne bi profitirala od ulaska u Europsku uniju. Zato je krajnji trenutak da se uozbilje i politika i mediji, umjesto da zbog svojih sitnih interesa riskiraju nacionalnu budućnost.

Vezane vijesti

Tusk: Ugovor s RH jedan od najvećih uspjeha poljskog predsjedništva

Tusk: Ugovor s RH jedan od najvećih uspjeha poljskog predsjedništva

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu da potpisivanje Ugovora o pristupanju s Hrvatskom smatra… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 24.09.11. 05:27

Sve sto ste napisali mister Bajrusi stoji i tu ne bi trebalo biti prijepora, ali...E to "ali" mi ne da mira. A znate zasto? Zato sto je HDZ klan toboznji nosilac projekta, pa sto me vise "vabe" y Europu, to su mi noge sve teze. Da mi jedan Jandrokovic tumaci predmosti zivota u Uniji, meni je to prestrasno. Pa, to bi bolje i strucnije radili oni Malnarovi Remzo i Laki, a tek Jaca...A tek guska Jaca?
Osim toga nisam uvjeren da to nesto HDZ radi za dobrobit hrvatskih gradjana, jer su nam svih ovih godina radili samo o glavi.
Prema tome - NE Europo!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.09.11. 06:06

skyway, ja pak mislim da nam ulazak može samo pomoć, kao što je i navedeno u tekstu. A HDZ-u je bio cilj zaključiti pregovore iz jednog jedinog razloga - na krilima Europe ostvariti pobjedu na predstojećim izborima, te tako osigurati još jedan ostanak na vlasti.


registracija
23/8/09

xaron, 24.09.11. 22:24

Robert, po obicaju, pise o stvaima o kojima nema pojma. Svi ti hvalospjevi o EU nisu podrzani niti jednim argumentom.
"Veliki napredak" u Bugarskoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji...je ostvaren jedino na povecanju BND po stanovniku, jer su se milioni ljudi iselili na zapad pa se kolac dijeli na manje usta. Prakticno, svi koji su nadprosjecno sposobni su se iselili, a ostali su oni prosjecni (koje na zapadu nitko nece) kao i stari bolesni te oni koji i nevoje bas da rade. Osim toga svi znamo (osim Roberta) da su i mnoge stare clanice EYU u krizi (Grcka, Irska, Portugal, Spanjolska...) te time clanstvo u EYU nije garancija za napredak. Da Robert prati relevantne svjetske medije znao bi da je EU u teskoj krizi iz koje se mozda nece ni izvuci. Nas problem je sto si nemozemo priustiti jos jednu glupost (EYU) kaja ce nas totalno pokopati


registracija
27/9/11

bjesomar, 27.09.11. 18:43

Čitam ovo i ne vjerujem, kao da je članak pisala sama Jadranka Kosor! Samo mitovi i demagogija.

Ne samo da ćemo u toj federalnoj državi biti 28. rupa na svirali, nego u tu državu ulazimo na temelju onoga što je "ispregovarala" teško kompromitirana i u kriminal ogrezla Sanaderova i Kosoričina vlada u procesu koji je bio potpuno prikriven, tj. ispod stola, tj. jalova rabota na brzinu sklepana.

Radije bih se spalio na trgu kao Jan Palach nego stavio svoje DA na europsku maglu koju nam uvaljuje europska birokracija i hrvatska vlada.

Minorna zemlja, minornih dimenzija, prezadužena i bez ekonomske i političke moći, s pokvarenim političkim elitama - ne može u tu uniju ući kao ravnoprvan član, već kao patuljak i nakaza. EU nije zastupnička demokracija već birokratska mašinerija koja je sama sebi svrha, krojena po mjeri privilegiranih i moćnih.

HDZ nije pregovarao nego potpisivao pa čak de facto i pristao na trgovanjem teritorijem ne bi li kaptalizirao tzv. ulazak u EU. Ili kako kaže T. Klauški - za naše vrle domoljube i vladajuće "EU nije sredstvo nego cilj".

"Normalno je da se u petoj brzini promaši poneki zavoj i da otpadne poneki kotač. Bitno je samo da smo se s ovim taljigama nekako doteglili do cilja."

Njima će biti fotelje u Bruxellesu i Strasbourgu te dnevnice, putni troškovi i još štošta pride - ali ta pregovaračka amaterska rabota nikako neće zaslužiti moje DA na referendumu. Never in your wildest dreams!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika