06.10.2011. / 15:37

Autor: Hina

HAK: Zagrebački taksisti ocijenjeni prihvatljivim

U okviru EuroTesta programa za istraživanja sigurnosti i kvalitete cestovnog prometa, te zaštitu potrošača, 16 auto klubova u 14 europskih zemalja provelo je testiranje taksi sustava u 22 velika grada u Europi, pa tako i u Zagrebu koji je dobio ocjenu prihvatljivo.

Taksiji u Zagrebu su 'prihvatljivi'Taksiji u Zagrebu su 'prihvatljivi'U okviru EuroTesta programa za istraživanja sigurnosti i kvalitete cestovnog prometa, te zaštitu potrošača, 16 auto klubova u 14 europskih zemalja provelo je testiranje taksi sustava u 22 velika grada u Europi, pa tako i u Zagrebu koji je dobio ocjenu prihvatljivo.

Svrha testiranja bio je provjeriti je li kvaliteta usluge uistinu loša kao i njezin ugled, odnosno jesu li neugodna iskustva korisnika pojedinačni slučaj ili ustaljeni obrazac, rekao je danas zamjenik voditelja projekta Eurotest u Hrvatskoj Igor Novačić na prezentaciji u Hrvatskom autoklubu.

U Zagrebu je pozitivnim ocijenjeno da je taksimetar bio uključen na svim vožnjama te ispravno pokazivao cijenu i za sve vožnje je naknada naplaćena prema propisanoj tarifi. Svi vozači su uredni, uglavnom ljubazni i spremni pomoći, a osam ih je bilo spremno ispuniti zamolbe putnika. Svi vozači izuzev jednog pomoglo je kod istovara prtljage, a sedam je ponudilo pomoć pri utovaru. Osam vozača je odmah znalo lokaciju odredišta. Sva vozila, s jednim izuzetkom, izvana su održavana i čista. U svim vozilima broj dozvole je na vidljivom mjestu, a kod devet također i adresa poduzeća (obrta), pokazalo je istraživanje u Zagrebu.

Među zabilježenim negativnostima su u dva slučaja zabilježeni zaobilasci, a niti jednom nije bilo moguće slobodno odabrati taksi na stajalištu. Nije bilo vidljivih naljepnica za obavezu upotrebe sigurnosnog pojasa, niti odgovarajućeg zahtjeva da se putnik mora vezati. Tri su vozača zanemarila prometne propise, a jedan i dodatno telefonirao za vrijeme vožnje bez "hands -free uređaja".

Kod osam vozača je bilo problema kod sporazumijevanja na engleskom jeziku, ukupno devet vozača nije moglo preporučiti znamenitosti grada, a sedam niti jedan restoran, zamjerke su zagrebačkim taksistima. Također, u devet vožnji nije bilo moguće platiti kreditnim karticama, kod šest vožnji račun nije bio uredno izdan, odnosno sa svim potrebnim podacima. U dva vozila nije bilo klima uređaja, zabilježili su ispitivači .

Niti u jednom vozilu nije bila istaknuta vozačka dozvola (ili dozvola za taksi prijevoz sa slikom), a u četiri vozila taksimetar nije bio postavljen na vidljivo mjesto. Jedan vozač je spavao na polazištu, te ga ja putnik morao probuditi, a vozio je i zaobilazno. Jedan pak zagrebački vozač nije odgovorio na pitanje putnika o znamenitostima, slušao je glasnu glazbu i nije ispunio zamolbu da zatvori prozor.

Ni jednu taksi uslugu inspektori nisu ocijenili izvrsnom. Šest gradova - Barcelona, Berlin, Koeln, Lisabon, Milano, Muenchen i Pariz dobili su ocjenu "dobar", Bruxelles, Ženeva, Hamburg, Oslo, Rotterdam, Salzburg, Zagreb i Muenchen dobili su prolaznu ocjenu, a šest - Amsterdam, Luxembourg, Madrid, Prag, Rim i Beč dobili su lošu ocjenu, a Ljubljana jako lošu.

Najgore iskustvo je doživljeno u Rimu u taksiju koji se dva puta izgubio na putu od zračne luke do kongresnog centra, nakon čega je vozač pokušao naplatiti višu cijenu od putnika kojeg je vozio u automobilu razbijena stakla, iz kojeg je izvadio neka sjedala. Najbolja vožnja bila je u Barceloni od zračne luke do glavnog kolodvora.

Testiranje je proveo institut Skopos Next Gmb iz Koelna između 2. svibnja i 17. lipnja po načelima "tajnog kupca".

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika