11.10.2011. / 14:52

Autor: Hina

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

Dok je sudac čitao presudu Timošenko je kazala da će osporiti osudu te da sudac "oduzima slobodu Ukrajini"

ArhivaArhivaSud u Kijevu proglasio je u utorak bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenku krivom za prekoračenje ovlasti prilikom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. i osudio je na sedam godina zatvora javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Sudac Rodion Kirejev izjavio je da je njezina krivnja dokazana te da su njezini potezi prouzročili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi. Interfaks prenosi da će se zatvorska kazna računati počev od 5. kolovoza kada je pritvorena, te da joj je zabranjeno iduće tri godine biti u državnoj službi. Timošenko ima rok od 15 dana da podnese žalbu prizivnom sudu.

Dok je sudac čitao presudu Timošenko je kazala da će osporiti osudu te da sudac "oduzima slobodu Ukrajini". Kirejev nije obraćao pažnju na njezine riječi i nastavio je s čitanjem. "Presuda me neće zaustaviti", istaknula je dodajući da će se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava.

Budući da je osuđena, Timošenko neće moći sudjelovati na idućim predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. "Nije sudac Kirejev taj koji izriče presudu nego predsjednik Janukovič", rekla je Timošenko dodajući da nije čula nijednu istinitu riječ u čitanju presude koju je uživo prenosilo nekoliko ukrajinskih televizijskih postaja.

Timošenko je i danas ponovila da nije kriva, a suđenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča. Ona je pozvala Ukrajince da joj se pridruže u borbi protiv, kako je rekla, "autoritarnog režima " predsjednika Janukoviča.

"Pozivam vas da se ne bojite režima! Ukrajina će se sigurno osloboditi ovog autoritarnog režima...u bliskoj budućnosti", kazala je tijekom pauze na sudu.

U vrijeme čitanja presude ispred suda su se okupile stotine ljutitih pristaša Timošenko, ali i njezinih protivnika koji podržavaju vladajuću Stranku regija, a zgradu suda i područje oko nje osiguravalo je oko tisuću policajaca kako bi spriječili moguće izbijanje nasilja.

Europska unija u rujnu je izrazila zabrinutost zbog suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki koje je nazvala "ozbiljnim pitanjem" koje bi moglo utjecati na trgovinske pregovore s Kijevom. Europljani sumnjaju da se suđenjem Timošenko želi ukloniti neugodnu suparnicu sadašnjoj vlasti.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika