11.10.2011. / 14:56

Autor: Nacional.hr

Protiv represije prema novinarima i medijima

Višegodišnji obilati crni fondovi HDZ-a koje, sasvim sigurno, nisu u tajnosti mogle održavati i puniti samo jedna, dvije ili tri osobe - jedna je od tema o kojoj je dobro da javnost bude putem medija izvješćena i prije samog okončanja sudskog postupka, ističu iz HND-a

Ivo Sanader; foto: PixsellIvo Sanader; foto: PixsellHrvatsko novinarsko društvo još jednom upozorava da će se svim dopuštenim sredstvima suprotstaviti svakom obliku državne represije prema novinarima i medijima kojim bi se željelo spriječiti i/ili kazniti medijsko iznošenje nekih podataka iz iskaza i svjedočenja bitnih za javnost.

USKOK u jučerašnjem priopćenju navodi da je, u povodu pisanja Večernjeg lista 9. i 10. listopada o iskazu pritvorenog Ive Sanadera, bivšeg predsjednika Vlade, o crnim fondovima u HDZ-u i o tome kako je stekao imovinu, započeo s dokaznim radnjama i izvidima. Dalje navodi da je te radnje poduzeo radi donošenja odluke o tome je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona.

USKOK, dakle, prijeti kaznenom odgovornošću novinarima, uredništvu i upravi iako u navedenom članku Zakona nema navedene kaznene odgovornosti novinara i medija. Ne može je ni biti jer cjelokupno europsko medijsko zakonodavstvo, pa tako i hrvatsko, štiti novinarske izvore informacija i štiti pravo novinara da objave sve ono što javnost ima pravo znati.

Višegodišnji obilati crni fondovi HDZ-a koje, sasvim sigurno, nisu u tajnosti mogle održavati i puniti samo jedna, dvije ili tri osobe - jedna je od tema o kojoj je dobro da javnost bude putem medija izvješćena i prije samog okončanja sudskog postupka.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika