11.10.2011. / 17:52

Autor: Hina

Timošenko osuđena, presudu kritizirala međunarodna zajednica

Sud u Kijevu proglasio je u utorak bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenku krivom za prekoračenje ovlasti prilikom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. i osudio je na sedam godina zatvora, a tu je presudu kritizirala međunarodna zajednica, dok je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič naglasio da nije riječ o konačnoj presudi.

Timošenko je osuđena na 7 godina zatvoraTimošenko je osuđena na 7 godina zatvoraSud u Kijevu proglasio je u utorak bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenku krivom za prekoračenje ovlasti prilikom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. i osudio je na sedam godina zatvora, a tu je presudu kritizirala međunarodna zajednica, dok je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič naglasio da nije riječ o konačnoj presudi.

Sudac Rodion Kirejev izjavio je da je njezina krivnja dokazana te da su njezini potezi prouzročili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi. Interfaks prenosi da će se zatvorska kazna računati od 5. kolovoza kada je pritvorena, te da joj je zabranjeno iduće tri godine biti u državnoj službi. Timošenko ima rok od 15 dana da podnese žalbu prizivnom sudu.

Dok je sudac čitao presudu Timošenko je kazala da će osporiti osudu te da sudac "oduzima slobodu Ukrajini". Kirejev nije obraćao pažnju na njezine riječi i nastavio je s čitanjem. "Presuda me neće zaustaviti", istaknula je dodajući da će se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava.

Budući da je osuđena, Timošenko neće moći sudjelovati na idućim predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. "Nije sudac Kirejev taj koji izriče presudu nego predsjednik Janukovič", rekla je Timošenko dodajući da nije čula nijednu istinitu riječ u čitanju presude koju je uživo prenosilo nekoliko ukrajinskih televizijskih postaja.

Timošenko je i danas ponovila da nije kriva, a suđenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča. Ona je pozvala Ukrajince da joj se pridruže u borbi protiv, kako je rekla, "autoritarnog režima " predsjednika Janukoviča.

U vrijeme čitanja presude ispred suda su se okupile stotine ljutitih pristaša Timošenko, ali i njezinih protivnika koji podržavaju vladajuću Stranku regija, a zgradu suda i područje oko nje osiguravalo je oko tisuću policajaca kako bi spriječili moguće izbijanje nasilja.

Europska unija, Vijeće Europe i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International nazvali su politički motiviranom presudu bivšoj premijerki.

Vijeće Europe, čija članica je i Ukrajina, u svom je priopćenju ocijenilo da "ocjenu o političkim odlukama trebaju donijeti parlament i glasači, a ne sudovi". Glavni tajnik te paneuropske organizacije Thorbjorn Jagland izrazio je nadu da će prijedlog izmjene kaznenog zakona u Ukrajini "u budućnosti onemogućiti takve procese".

Komisija je objavila da je "duboko razočarana" zbog kažnjavanja Timošenko, ističući da bi ta presuda mogla imati ozbiljne posljedice na veze između EU-a i Ukrajine.

"EU će razmisliti o svojoj politici prema Ukrajini", kazala je šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton. Poručila je da će o načinu na koji će ukrajinske vlasti općenito poštovati opće vrijednosti i vladavinu zakona ovisiti bilateralni odnosi dviju strana, uključujući i zaključivanje Sporazuma o pridruživanju, politički dijalog i suradnju u širem smislu.

Kritikama Kijevu su se pridružili i OESS i Moskva koja suđenje drži antiruskim, a razumijevanje za reakcije iz inozemstva pokazao je ukrajinski predsjednik Janukovič i poručio da presuda nije konačna.

"Ukrajina mora pokazati krajnju transparentnost svojih sudskih postupaka", rekao je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis, trenutačni predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), javlja agencija AFP.

Azubalis je istaknuo kako je sada "važno da žalbeni postupak bude transparentan i pravičan, uz poštivanje najviših standarda kako bi se vratilo povjerenje ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u cijelom suđenju vidi "očit antiruski kontekst", prenosi Reuters.

"Plinski ugovori sklopljeni su uz strogo poštivanje zakona Rusije i Ukrajine i odredbi međunarodnog prava", priopćilo je ministarstvo.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji boravi u posjetu Kini, rekao je da "ne razumije zašto je osuđena" bivša ukrajinska premijerka.

Ukrajinski predsjednik Janukovič izrazio je razumijevanje za kritike i poručio da presuda nije konačna. "Taj slučaj vrijedan žaljenja priječi europsku integraciju Ukrajine. Budi zabrinutost EU-a i razumijemo zašto", rekao je Janukovič i dodao: "No ta odluka nije konačna".

Neki ukrajinski analitičari ocjenjuju da bi službeni Kijev mogao ukinuti članak na temelju kojeg je Timošenko osuđena. To bi omogućilo da bude puštena na slobodu čime bi se ugodilo Europskoj uniji, a ipak bi oporbena čelnica na određeno razdoblje bila udaljena s političke scene.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika