Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Marko Biočina

Svakog tjedna prijava jedna

Šefu Ine prijeti tri do pet godina zatvora

Valja očekivati da će Vlada, ako optužnica bude podignuta, tu činjenicu iskoristiti za argumentaciju za pokretanje postupka ishođenja sudske zabrane trgovanja dionicama Ine, kao i privremenog zamrzavanja upravljačkih prava što ih je MOL dobio na temelju Međudioničarskog ugovora

Zoltán Áldott, predsjednik
Uprave IneZoltán Áldott, predsjednik Uprave InePrijeti li Zoltánu Áldottu, čelnom čovjeku Ine, kazna od 3 do 5 godina zatvora? Taj zaključak nameće se nakon što je Hanfa prije nekoliko tjedana Državnom odvjetništvu podnijela novu kaznenu prijavu zbog nezakonitog raspolaganja povlaštenim informacijama protiv petnaestak osoba iz Uprave Ine i mađarskog MOL-a. Informacije o toj novoj prijavi prvi je objavio Novi list navodeći kako su među optuženima predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi i čelni čovjek Ine Zoltán Áldott.

U međuvremenu Nacional je doznao da je Hanfa u prijavi obuhvatila još desetak članova visokog menadžmenta Ine i MOL-a. Oni su optuženi da su raspolažući povlaštenim informacijama prije i za vrijeme MOL-ove javne ponude za kupnju Ininih dionica prekršili zakon. Iako je točan sadržaj Hanfine prijave nepoznat, može se pretpostaviti da se ona odnosi na povjerljive informacije o količini proizvodnje i poslovanju Ine, u koje je MOL preko svojih menadžera zaposlenih u Ini mogao steći uvid prije od ostalih dioničara. Podsjetimo, MOL je podnio ponudu za kupnju dionica po cijeni od 2800 kuna, a cijena je vrlo brzo nakon toga, podgrijana burzovnim spekulacijama, dosegnula 4000 kuna.

Postoje li čvrsti dokazi da su menadžeri prekršili zakon upravljajući tim informacijama i može li se utvrditi jesu li tako oštećeni drugi dioničari, na kraju će odlučiti DORH i eventualno sud, ali cijeli slučaj nedvojbeno je nova neugodna situacija za vodstvo nacionalne naftne komapnije, kao i za odnose između dvaju velikih dioničara u Ini, Hrvatske vlade i MOLa. Naime, kad i ne bi bilo sukoba dioničara, poprilično je izvjesno kako bi Áldottu bilo poprilično neugodno voditi kompaniju u trenutku kad je suočen s mogućnosti da bude osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu. Ipak, s obzirom na nesuglasice između Vlade i MOL-a njegova pozicija bit će još i teža.

Naime, valja očekivati da će Vlada, ako optužnica bude podignuta, tu činjenicu iskoristiti za argumentaciju za pokretanje postupka ishođenja sudske zabrane trgovanja dionicama Ine, kao i privremenog zamrzavanja upravljačkih prava što ih je MOL dobio na temelju Međudioničarskog ugovora, o čemu su mediji već izvještavali. Iako u DORH-u navodno dosad nisu bili previše zainteresirani za pokretanje takvog postupka, nove okolnosti teško će moći zanemariti.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika