27.10.2011. / 12:22

Autor: Nacional.hr

Britanci 'blokirali' Inu

Na stranicama Londonske burze Financial Services Authority (FSA) kao razlog blokade navode kako Ina nije poslala financijske izvještaje o razdoblju do 31. prosinca prošle godine

Foto. IlustracijaFoto. IlustracijaBritanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je kupnju dionica Ine na Londonskoj burzi, izvještava Novi list.

Na stranicama Londonske burze Financial Services Authority (FSA) kao razlog blokade navode kako Ina nije poslala financijske izvještaje o razdoblju do 31. prosinca prošle godine. Koliko će odluka biti na snazi nije najavljeno. Značajnije se Ininim dionicama trgovalo tek do sredine 2009. godine i ponovno u prosincu 2010. godine nakon MOL-ove javne ponude.

Čini se kako je do odluke došlo nakon kontakta s hrvatskim regulatorom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga. Hanfa je još krajem ožujka blokirala trgovinu Ininim dionicama na Zagrebačkoj burzi jer je uočila da ih kupuju inozemni investitori. Od MOL-a je zatražila podatke o poveznosti s investitorima i tajnoj kupnji. Ubrzo je utvrđeno kako MOL s inozemnim investitorima ima opcijske ugovore, odnosno mogućnost da u bilo kojem trenutku otkupi te dionice. Otkup dionica bi udjel MOL-a povećao na više od 49 posto.

Blokada u Zagrebu traje od 28. ožujka, a Hanfa je prije dva mjeseca uočila pokušaj da se određeni postotak dionica pod blokadom pretvori u GDR-ove i da ih se proda na Londonskoj burzi. Blokada u Londonu će trajati dok traje blokada u Zagrebu. Zamrzavanje trgovine dionicama u Zagrebu rezultirala je s nekoliko Hanfinih prijava protiv čelnih ljudi MOL-a.

Iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću, a i sami članovi Vlade nisu mogli neslužbeno reći je li Vlada ipak odustala od izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Jedino se doznaje iz resornog Ministarstva gospodarstva kako će se 'na sutrašnjoj sjednici Užeg kabineta, prije sjednice Vlade razmatrati daljnji koraci'. Europska komisija je za Novi list službeno potvrdila kako zakon nije u skladu s EU pravilima.

Podsjetimo kako je Vlada najavila kako će izmjenama Zakona o privatizaciji Ine svima osim hrvatskoj državi ograničiti vlasnički udio na 49 posto. Dodajmo kako su preostala još samo dva dana prije kraja zasjedanja Sabora, koji taj zakon mora potvrditi.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika