01.11.2011. / 14:20

Autor: Nacional.hr

'Istraga protiv HDZ-a nije politički motivirana'

DORH i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te USKOK i Ravnatelj Dinko Cvitan nisu i neće biti Državno izborno povjerenstvo niti im se može pripisati takva uloga

Mladen BajićMladen BajićDORH se na svojim web stranicama očitovao o tekstu objavljenom u aktualnom Nacionalu pod naslovom "DIP se preselio u Gajevu 30". Ističu kako njihova istraga protiv HDZ-a nije politički motivirana, niti se na taj način žele "umiliti" novoj vladi.

Ističu kako je u slučaju "Fimi-Medije", odnosno postupaku u kojem je donesen nalog o provođenju istrage protiv Mladena Barišić (USKOK je objavio samo inicijale, op.a.) zatim protiv odgovorne osobe u tom trgovačkom društvu Nevenke Jurak i još nekoliko osoba iz drugih trgovačkih društava započet je pred otprilike godinu i pol dana i vrijeme početka tog postupka određuje postupanje u ovom predmetu, jer se istraga mora završiti u roku od jedne godine i šest mjeseci i u najsloženijim predmetima. U protivnom se po zakonu smatra da je državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona.

"Potrebno je naglasiti kako je navedeni nalog o provođenju istrage protiv Barišića rizničara Hrvatske demokratske zajednice i drugih, donijet jer su postojale osnove sumnje o zlouporabama na štetu navedenog trgovačkog društva i tek su provedene dokazne radnje pokazale kako je sve to rađeno po naredbi i dogovoru s tadašnjim predsjednikom Vlade Ive Sanadera protiv kojeg je nakon tih saznanja donesen nalog o provođenju istrage za zlouporabu službenog položaja (položaja predsjednika Vlade) u svoju korist i u korist drugih osoba (tada ne još u korist HDZ-a)", navode u USKOK-u.

Podsjećaju kako su tek istragom u posljednja dva mjeseca pribavljeni nesporni dokazi da je dio novca korišten za potrebe Hrvatske demokratske zajednice i to u vrijeme dok jeSanader bio ujedno i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

"Dakle, tek kada su pribavljeni dokazi o stjecanju koristi za pravnu osobu državno odvjetništvo je bilo dužno i donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv pravne osobe, jer po zakonu pravna osoba odgovara za kazneno djelo odgovorne osobe, ako je njime toj pravnoj osobi pribavljena imovinska korist", naglašavaju.

Na kraju ističu kako "Državno odvjetništvo ni na koji način ne donosi političke odluke niti ih može donositi. Ono postupa u skladu s odredbama Kaznenog zakona, odnosno Zakona o kaznenom postupku i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela odgovornih osoba, koje mora dosljedno primjenjivati i samo su odredbe zakona te koje određuju način postupanja Državnog odvjetništva".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
9/1/10

vallone, 01.11.11. 14:35

Podrška Bajiću i DORH-u!Naravno, da će uvijek biti onih kojima nitko nije dobar, prigovori da je sve ovo trebalo i prije započeti su suvišni.Suvišni su zato jer svi znamo da živimo u državi u kojoj je tek počelo sa naznakama funkcioniranja pravne države.Za vrijeme Sanadera i Tuđmana NITKO ne bi mogao učiniti više u borbi protiv korupcije, a očito je da čak i sada postoje problemi dok je HDZ na vlasti


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 14:35

Bajiću i Cvitane,imate potporu 95 % HR puka da pozatvarate ADZe....mafiju.......ne dozvolite da vas bilo tko ometa u vašem HUMANOM naumu.Jasno je da će i neke novine...novinari....koje rade za interesne skupine.....pokušavati otupiti oštricu,to je njihov problem.Naprijed do uništenja zločinaca,kriminalaca....


registracija
26/10/11

eezy, 01.11.11. 15:05

A, nee, politički nikako!!!! E, blago budalama!!!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 01.11.11. 15:25

Možda nismo svi lopovi ? Pa jasno. Nismo svi hadezejci ! Ima nas i normalnih.


registracija
26/10/11

eezy, 01.11.11. 15:47

Ne, ne, nismo lopovi!!!
Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen!!!
Šta su ovi koji su na vlasti s Marsa pali?
Ruku na srce ( moram se smijati), pa priznajte koliko liječnika, profesora, policajaca ste do sada pokušali podmititi. Koliko ste puta išli u gradsku upravu, a prije toga nazvali prijatelja, kuma, rodjaka…?
Koliko ste % plaće primili "ispod stola"???
Koliko ste najamnina prijavili???
E, moji moralisti!!!!
Istina je da riba smrdi od glave, ali ni rep ne treba zaboraviti!!!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 16:54

Ma nema veći licemjera od Hrvata ,ako počneš zatvarati lopove i kriminalce nevalja ako ih ne zatvaraš nevalja ,epa pametnjakovići ako neznate što bi onda uzmite štrik zabacite na najvišu granu i riješen problem i nama i sebi.Čestitke Bajiću....prem da je kriminalnce davno trebao pozatvarati.....razumijem da se to nije moglo za vrijeme Sanaderaa....a Jaca ako nisu crnokošuljaši iz ADZea znali,i tako radi za našu političku opciju.Njoj kao i narodu je cilj uništiti ADZe za sva vremena,i na tome joj hvala.Zaboravljaju da je ona đak Kumrovačke škole,Titina pionirka.....a i unuka vojvode s Papuka.


registracija
20/6/11

etna47, 01.11.11. 17:19

ČETNIČE Vlasiljeviću dosta te je idi u svoju V-jebinu Srbiju i tamo traži bolji život,ali idi bez povratne karte.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 17:43

ADKenjare,sve ovo što vi navodite,su LAŽI!!!! Ako je istina,ADZe vladao čitavo vrijeme,imao sve poluge moću u rukama,sudstvo,policiju,DORH,USKOK,SUCE,Šeksa....šta ste vi čekali,zašto niste pohapsili sve kriminalce iz SDPea,HNSa,HSS....drugih političkih .....imate li pametan odgovor? Zaključujem da nitko iz navedenih stranaka nije KRIV....e sad bi vi da se ne HAPSE ADZe zločinci?Neće ići!!! I to govori o kakvim se OPASNIM idiotima radi kad je u pitanju nacija.Brojite zadnje dane.....pripremajte se mnogi za Remetinec...


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.11.11. 18:26

Mladen Bajić

-nositelj svih izbornih lista kukuriku koalicije


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.11.11. 18:33

zvonko, fora ti ne pali. koalicija kukuriku ima toliko i znanja i volje da nas izvuće iz dreka u koji su nas tvoji i marijovi doveli, da bi i papa mogao na listu. zašto onda ne bajić? a karamarko može!


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.11.11. 18:55

Dr. sc. Darko Richter; U Hrvatskoj „postoji sprega dijelova pravosuđa i medija, tako da se optužnice ispisuju u medijima i prije formalnog podizanja. U medijima se donosi vijest kao da je krivnja izvjesna i to razrađuje danima i mjesecima. A glavnim medijima krivi su uvijek samo jedni, pa tako, izgleda, i pravosuđu. Drugi su čisti. U Hrvatskoj je, odmah nakon druge lustracije pravosuđa, negdje početkom 2000-tih, došlo do instrumentalizacije sudova u međusobnim obračunima, najprije pojedinaca, a kada se to uhodalo, prešlo se na državne dužnosnike. Sada se doprlo i do same biti političkog sustava: političke stranke".

„Tko god prati ta zbivanja zadnjih deset godina – nastavlja Richter – „ jasno vidi da se vode procesi gotovo isključivo protiv osoba koje nemaju nikakve pravne niti fizičke veze s bivšom KPJ. Neki su se zaigrali, misleći da do njih ti procesi neće nikada moći doći, jer su ili 'insideri' bivše Udbe, ili si utvaraju da igraju igru po pravilima Udbe i da će se to uvažiti, ili misle da baš oni kontroliraju pravosuđe. Ali, nisu shvatili da ih Udba neće. Jer su isuviše prešli na drugu stranu, ali nikad dovoljno da otvore prostor ljudima čiste prošlosti i čistih namjera. Jer, drugoredaši bi onda bili spontanim razvojem događaja potisnuti u drugi red, gdje i spadaju. Hrvatskoj bi bilo bolje, njima neko vrijeme i ne, ali, sada ne bi bili u ovoj situaciji" – dodao je Richter i zaključio:" Hrvatskoj se teško obija o glavu uporno odbijanje da se drugoredaši maknu s odgovornih funkcija, da se provede lustracija, makar i meka, komunističke prošlosti i njezinih odgovornih nositelja. To odbijanje upravo se vraća onima koji su su ga propovijedali u ime pomirbe, a jer nisu znali Hrvatskoj pružiti ništa drugo, osim nje same na žrtvu. Evo pomirbe kako je shvaća nelustrirana komunistička elita. Povratak u jednopartijski sustav, uz pomoć pravosuđa".


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.11.11. 18:59

Prof. dr. Branimir Lukšić: DORH, kao institucija pravne države, može i mora istražiti eventualne protuzakonitosti u političkim strankama, bile te stranke na vlasti ili u oporbi, ali se i zapitao kako je moguće da se predsjednica Vlade poziva na obavijesni razgovor, a da se „slične radnje ne poduzimaju i kod očitih protupravnosti drugih sudionika politike u Hrvatskoj". „I dok treba pozdraviti angažman DORH-a protiv korupcije i kriminala, vrijeme i jednostranost toga angažmana mogli bi se protumačiti kao sudjelovanje u predizbornoj kampanji i pokušaj utjecaja na rezultate izbora" – dodao je Lukšić i upozorio:" Od početka istrage protiv Sanadera i HDZ-a neprestano iz DORH-a cure strogo povjerljive informacije o istražnim radnjama, i te se informacije javno objavljuju u hrvatskim medijima, dok informacija o istragama protiv Boljkovca ili Linića u slučajevima Viktora Lenca i Riječkih tržnica, začudo nema. Trebalo bi istražiti izvore i utvrditi cilj tih nezakonitih informacija. Radi li se tu o 'manipulacijama na ideološkom i političkom području'?".


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 19:24

Prema našem Ustavu nije dopušten rad političke stranke koja bi svojim programom ili djelovanjem nasilno ugrožavala demokratski ustavni poredak, nezavisnost, jedinstvenost ili teritorijalnu cjelovitost. Do sad je, ako se ne varam, u Hrvatskoj zabranjen rad samo jednoj stranci - Raškovićevom SDS-u.

Međutim, kako stvari stoje, sazreli su uvjeti da se zabrani i rad HDZ-u. Brojne afere - Spice, Hypo, Kutle itd. - koje su tek zadnjih dana svom snagom eruptirale, ukazuju na jedno - da skoro pa nema niti jednog bivšeg ili aktualnog HDZ-ovog ministra koji nije do guše ogrezao u kriminal, pljačku, otimačinu. Dopustit ću si da odem tako daleko te ustvrditi - skoro pa nema niti jednog HDZ-ovca, počevši od visokopozicioniranih pa do Joze koji šefuje u lokalnoj komunalnoj firmi, koji nije zamračio određenu svotu novca ili doveo nekog svog rodijaka na posao.

HDZ je, dakle, po svom programu ( a program mu je pljačka svega što je hrvatsko, a oni koji pljačkaju državu time slabe i uništavaju njen suverenitet i nezavisnost) - zločinačka stranka. Stranke čiji se program svodi na slabljenje i uništavanje Hrvatske treba zabraniti, barem tako Ustav kaže. Zašto se onda u ovom slučaju čeka sa tim??


registracija
31/1/10

STTony, 01.11.11. 19:36

Vlaisavljeviću, čeka se da i naš Zvonkec progleda. :)


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 19:41

AKO JE Jadranka Kosor doista spremna vratiti se u baraku, to je onda dobar znak. To znači da će se HDZ napokon ugasiti kako bi se ponovno osnivao.

No u tom slučaju tu ukletu baraku treba spaliti prije nego što opet bude prekasno. Iz nje je već izašla jedna zločinačka organizacija, pa bi trebalo poduzeti sve da se to ne ponovi. Jednom nije bilo dovoljno. Jednom je bilo previše.

Ali da skratimo: nakon svega došlo je vrijeme da HDZ obustavi rad. Da portir ugasi svjetlo, čistačica pokupi zastavice, a Kosorica počisti sef.

Pod istragom su svi

Jer pod istragom se nalaze svi: stranka u cjelini, njezin bivši predsjednik, kao i izborna kampanja sadašnje predsjednice.

HDZ je i službeno osumnjičen za financiranje izbornih kampanja iz "crnih fondova", odnosno novcem isisanim iz javnih poduzeća. Svaka njegova izborna pobjeda je kazneno djelo.

Pod istragom je i predsjednička kampanja Jadranke Kosor iz 2005. godine, međutim ne i sama Kosorica, unatoč činjenici da je ona kao odgovorna osoba potpisala lažno financijsko izvješće. Mladen Bajić, naučili smo već, ne hvata one koji su još na funkciji. Samo političke mrtvace.

Sanader pred sudom

A jedan takav, bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, upravo ovoga tjedna izlazi na svoje prvo suđenje. I to ono najbanalnije, za uzimanje provizije od Hypo banke. Čekaju ga još najmanje četiri, mnogo uzbudljivija procesa.

I kako onda takva stranka može još egzistirati?

Križni put u pakao

Jadranka Kosor bila je danas puna velikih parola. Pričala je o "križnom putu" koji stranka prolazi od prvog srpnja 2009. godine, želeći time udariti svetački glanc svojoj političkoj patnji. Međutim, HDZ se ne nalazi ni na kakvom "križnom putu", najmanje na njegovoj pretposljednjoj postaji, nego u Čistilištu. S malim i gotovo nikakvim izgledima da se dočepa Raja.

Previše je tu bilo krađe, laganja, pretvaranja i ignoriranja, a premalo pravog kajanja.

Čak i sada kad se HDZ našao pred optuženičkom klupom, a njezina predsjednička kampanja pod istragom, Jadranka Kosor s indignacijom odbija mogućnost da podnese ostavku.

Ponaša se kao da s time nema nikakve veze: kao da nikad nije bila uz optuženog Sanadera u samom vrhu uskoro optužene stranke i kao da nikad nije stavila svoj potpis na lažno financijsko izvješće.

Ako je istina da iz čistilišta vode dva puta, HDZ uporno ide pogrešnim.

"Auzmeš!"

I zato je došlo vrijeme da se ova partija poništi. Karte su ionako od samog početka, još u onoj ukletoj baraci, krivo podijeljene.

Previše je tu bilo kriminala i korupcije, ratnih zločina i ratnih profitera, pljačke i nepravde koji su u proteklih dvadeset godina prošli nekažnjeno, pa se sada kad su stvari napokon došle do suda pruža gotovo jedinstvena prilika da se ovakav HDZ naprosto raspusti.

Nije dovoljno da izgubi izbore

Nije dovoljno da izgubi izbore. Jednom ih je izgubio, pa se vratio još gori, još opasniji, još pogubniji.

HDZ sada jednostavno treba ukinuti, visokopozicioniranim dužnosnicima zabraniti obnašanje javne funkcije, a običnim članovima oduzeti stranačke iskaznice, pa neka se kao obični građani okupe u kakvoj god baraci hoće i krenu ispočetka. Naravno, pod uvjetom da netko prije toga baraku iz predostrožnosti ne sravni sa zemljom.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 19:56

Zašto treba zabraniti HDZ?

# Zato što su u zemlju dovukli ništarije s ko`ca i konopca koji su nas bacili u blato društveno i ekonomski: Šušak, Mudrinić, Milas, Beljo

# Zato što su asistirali Miloševiću i srpskim tvorcima rata podstičući proustaške izljeve, umjesto da smo se branili antifašističkom tradicijom. Na četnike se krenulo ustašama, iako je poznato da su oni u povijesti bili jako dobri prijatelji i suradnici nacista i fašista

# Zato što su kroz pretvorbu i privatizaciju opljačkali Hrvatsku kao nitko nikada u povijesti i uništili perspektivu budućim generacijama

# Zato što nisu proglasili ratno stanje da njihovi sinovi ne bi išli na ratište i da bi njihovi štićenici mogli opljačkati državu dok drugi ginu u ratu za koji je i HDZ “zaslužan”

# Zato što su dopustili da lopovi sa stranačkim iskaznicama uništavaju poštene poduzetnike neplaćanjem računa, zatvaranjem dužničkih tvrtki i otvaranjem novih da bi istu rabotu obavili više od nekoliko puta

# Zato što nisu kažnjavali već poticali kriminal svake vrste

# Zato što su uništili sudstvo dovodeći svoje poslušničke kadrove

# Zato što su instalirali podobnost i poslušnost kao jedine kriterije pri zapošljavanju

# Zato što su gušili medijske slobode i okupirali HRT da bi na njemu instalirali spodobe koje i danas provode njihov program

# Zato što su raspirivali mržnju i najniže insinkte

# Zato što su izbornim inžinjeringom i glasovima zatvorenika uveli HSP u Sabor da bi imali desnije strašilo od sebe

# Zato što su uništili ugled Hrvatske među njenim građanima i u svijetu

# Zato što su inteligentni ljudi emigrirali jer nisu mogli prosperirati u svojoj zemlji

# Zato što su od Sabora napravili najobičniju svađaonicu, a ne zakonodavno tijelo (uz asistenciju ostalih nesposobnjakovića)

# Zato što su sklopili ugovor s Vatikanom koji nema nitko u svijetu i po kojem svake godine crkvi dajemo preko 350 milijuna kuna

# Zato što se imovina vraća ckrvi i pri tome se izbacuju vrtići, knjižnice, fakulteti

# Zato što su uveli vjeronauk u škole i na taj način podijelili djecu što je zločin samo po sebi u toj osjetljivoj dobi

# Zato jer se podilazi popovima u svim važnim društvenim pitanjima


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.11.11. 20:21

"Od Vardara pa do Triglava", "Po šumama i gorama", "Druže Tito, mi ti se kunemo" i druge slične pjesme pjevale su se u šatoru SDP-ova izbornog stožera na Iblerovu trgu oko dva sata iza ponoći u izbornoj noći.

Nakon što je utihnula glazba koja se slušala u šatoru, grupa mladih SDP-ovaca u dobrom raspoloženju počela je pjevati razne pjesme. Čula se i "Zovi, samo zovi", no ubrzo su na repertoar došle i partizanske, pa su najprije zapjevali "Po šumama i gorama".

Potom red jugoslavenskih - "Računajte na nas" i "Druže Tito, mi ti se kunemo" - pa još jedna partizanska - "Na Kordunu grob do groba" - pa na kraju "Od Vardara pa do Triglava". No, nakon poznatog refrena "Jugoslavijo, Jugoslavijo" pjesma je utihnula na zahtjev dvojice policajaca. Oni su se pojavili na stražnjem ulazu u šator i zamolili jednog od SDP-ovaca da stiša pjevače.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.11.11. 20:40

Ne samo što HDZ treba proglasiti kriminalnom organizacijom već bi trebalo poduzeti hitne mjere kao npr. podnijeti tužbu međunarodnom sudu za ljudska prava, tražiti protektorat nad hrvatskim pravosuđem i poduzeti slične mjere i to po pitanjima:
-sustavnog obmanjivanja i dezinformiranja javnosti
-osnovane sumnje da je počinjena veleizdaja tijekom DR u smislu suradnje sa suprotnom stranom, zbog profiterstva i teritorijalnih apetita
-perfidnog korištenja povijesng revizionizma, govora mržnje i fašističkih obilježja kroz medije i školski sustav
-vođenje ekonomske politike štetne za suverenitet i nacionalne interese RH
-ometanje rada institucija pravne države u svrhu prikrivanja kriminalni, nelegalnih i štetnih aktivnosti
-političkih pritisaka na medije, javne osobe, političke stranke, udruge i zviždače.


registracija
1/12/09

nadir, 01.11.11. 21:04

Baš ste pretjerali i Zvonkec i Vlaisavljević....
Navijam za kukuriku koaliciju jer je ovih dosta za vijeka vijekova....Lopova,lažova,s rukom na srcu ,a sve lopov do lopova.I Jaca je to sve znala i nju treba u Remetinac...Na izbore ide nova stranka REmeTInec na čelu sa Karamarkom jer je i on lopinja,a tamo se pravi..baš se u pravi čas učlanio u ADZ..i da postane vođa te sramotne stranke jadno je ..pa gospon si tako nešto nebi sad smio dopustiti ipak je ADZ stranka loših namjera i onaj tko je u njoj ima loš imidž...ali budale se uvijek s lošim ponose


registracija
10/12/09

MKC, 02.11.11. 08:04

Vlaisavljeviću i Zvonko lupetate. "Na četnike se krenulo ustašama ....". Pa što Vi niste krenuli. Ti ustaše su dali živote i obranili državu, a za uzvrat ostali bez posla, dostojanstva, dijelova tijela, života. Komunjare ( svi od reda ) bez obzira na stranke opljačkali su Domovinu, i još uvijek su na vlasti i oni i njihovi potomci i kumovi i rođaci bliži i daljni. Kroje sudbinu cijeloga naroda, vješto se služe sistemom: "držte lopova". Provjerita vrh HDZ-a, a također i ostalih stranki tko nije bio član Partije. Isto je sa svim državnim poduzećima. Vidite kuda gospodarstvo ide: uništi selo da bi zaživjela stara staljinistička ideja - SVI NA ISTI KAZAN.


registracija
25/6/10

vidra, 02.11.11. 08:24

Dugo ti je trebalo Bajiću da se probudiš. Trebao si čekati i smijuljiti se još, pa da pokopaš sve nas, jer su građani na izdisaju, što gladni i žedni hrane, ali i gladni i žedni pravde.Tolike godine biti na radnom mjestu i to dobro plačenom, a bez rezultata? Što to govori? Govori puno toga, ali stoka sitnog zuba shvati kad mu dogori do prstiju. Tada zna svašta napraviti. Ti to dobro znaš i pobojao si se toga, pa brzo želiš popraviti dojam o svom neradu.


registracija
14/7/11

Trinity, 02.11.11. 10:29

Mene pomalo straši što je Kosorica samo jedan dan bila spremna vratiti se u baraku! Nakon što ju je prvi šok zbog otvaranja istrage prošao, već jučer je zloguko najavila da će(mo) mnogi biti iznenađeni 5. prosinca!!
Možda "opravdanje" Bajića i Cvitana ide u tom pravcu?
Kako god, žalosno je što jedno neovisno i samostalno državno tijelo poput Državnog odvjetništva mora opravdavati svoje postupanje uopće, a pogotovo isticanjem notorne činjenice, a to je postupanje u skladu sa zakonskim odredbama. Donošenje odluka ( o otvaranju istrage, podizanju optužnice i dr.), međutim, u državnim tužiteljstvima, uvijek ima veze sa trenutno vladajućom politikom u državi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika