01.11.2011. / 15:03

Autor: Deutsche Welle

Minhenski Bayern na meti DDR-ovih špijuna

Zgloglasna tajna služba bivše Istočne Njemačke Stasi pomno je promatrala igrače i čelnike rekordnog prvaka Bundeslige u nogometu. Na Bayernovim nastupima u DDR-u špijuni Stasija u stopu su pratili goste iz susjedstva.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDDR-ovo Ministarstvo za državnu sigurnost (MfS) je redovito i sustavno nadziralo Bayern na svim gostovanjima u komunističkoj zemlji. To u svom ovotjednom izdanju tvrdi njemački magazin Focus na temelju uvida u dokumente tajne službe Stasi u Magdeburgu.

Konkretno se radi o spisima u kontekstu europske kup-utakmice (nekadašnji Kup prvaka) između FC Bayerna i 1. FC Magdeburga odigrane krajem 1974. Operacijom 'Vorstoß II' ('Proboj II', op.a.) zapovijedao je genera-major Rudi Mittig, kasniji zamjenik šefa Stasija Ericha Mielkea.

Kako piše Focus, Stasi je u hotelu u Magdeburgu u kojem je bila smještena delegacija minhenskog nogometnog kluba "ubacio" nekoliko desetaka suradnika.

Strogo povjerljivim planom bilo je predviđeno da špijuni na licu mjesta "ciljano djeluju na određenim katovima, na recepciji i na mjestima gdje se okupljaju ljudi".

Na taj način Stasi je po nalogu MfS-a očito htio spriječiti "neprijateljske negativne kontakte".

U izvještajima policije grada Magdeburga, koja je naravno vrlo tijesno surađivala sa Stasijem, Focus je ponašao banalne primjedbe. Magazin navodi neka zapažanja špijuna DDR-a:

1) Trener Bayerna Udo Lattek je podijelio "20 autograma građanima DDR-a koji su čekali na njega".

2) Kratko nakon toga su se s autogram-kartama pojavili i "igrači Meier i Hönes" (Sepp Maier i Uli Hoeneß, op.a.).

Strah od incidenata

U strahu od mogućih politički motiviranih incidenata, Stasi je nadzirao i prodaju ulaznica za Bayernova gostovanja u DDR-u, odnosno za utakmice istočnonjemačkih klubova u Münchenu. Njemački magazin osvrće se posebice na sraz Magdeburga i Bayerna u bavarskoj metropoli, odigran 23. listopada 1974.

Zahtjeve kandidata za ograničeni broj ulaznica, "koji ne odgovaraju kadrovskim načelima", već se na "okružnoj razini treba odbaciti", piše u dokumentima koje je analizirao Focus. A svi fanovi koji su ušli u uži izbor, "svim su raspoloživim sredstvima" bili praćeni od strane špijuna Stasija.

Nakon povratka Magdeburgovih navijača u DDR, Stasi je zadovoljno bilancirao: "DDR-turisti nisu se dali provocirati" od strane "klasnog neprijatelja" u Bavarskoj. A provokacija je, sudeći po zapažanjima DDR-ovih špijuna bilo mnogo.

Mielkova "njuškala" kao najgoru provokaciju na gostovanju u Bavarskoj označili su "svjetleću reklamu na Bayernovom stadionu". Tom se reklamom tražila radna snaga za Olimpijski park u Münchenu, odnosno električari, vrtlari itd.

"Turisti DDR-a tu su reklamu shvatili kao ciljani pokušaj njihovog privlačenja na život i rad" u Saveznoj Republici, zaključilo je Ministarstvo za državnu sigurnost bivšeg DDR-a.

Uzbudljivi sportski sraz Bayerna i Magdeburga završio je inače pobjedom minhenskog kluba. Bayern je u prvoj utakmici na svom stadionu pobijedio 3:2 (iako su gosti vodili 2:0), a klub u kojem su tada nastupali Franz Beckenbauer, Gerd Müller i Uli Hoeneß slavio je i u uzvratu u Magdeburgu odigranom 6. studenog (2:1).

'Proboj'

Uzgred, godinu dana ranije Bayern je u europskim vodama snage odmjerio s još jednim klubom iz DDR-a. Minhenski je klub tada bio bolji od Dynama iz Dresdena. A Stasi je i tada bio aktivan. Akcija nadgledanja "neprijatelja" sa Zapada zvala se - 'Vorstoß'.

Autor: Srećko Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika