02.11.2011. / 12:45

Autor: Hina

Ponovno problemi u hlađenju nuklearke u Fukushimi

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene početkom godine u tsunamiju, priopćila je u srijedu da je pronašla moguće znakove nuklearne fisije u reaktoru što bi predstavljalo korak nazad u naporima da se nuklearka sigurno ohladi i ugasi ove godine.

Ponovno su se pojavili problemi sa hlađenjemPonovno su se pojavili problemi sa hlađenjemUprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene početkom godine u tsunamiju, priopćila je u srijedu da je pronašla moguće znakove nuklearne fisije u reaktoru što bi predstavljalo korak nazad u naporima da se nuklearka sigurno ohladi i ugasi ove godine.

Fukushima Daiichi pogođena je u ožujku razornim potresom i tsunamijem koji je uslijedio nakon toga i od tada ispušta zračenje.

Tokyo Electic Power (Tepco) koji upravlja nuklearkom objavio je da je u reaktoru 2 otkrio ksenon koji nastaje kao nusprodukt fisije te je preventivno dodana mješavina vode i borne kiseline koja bi trebala spriječiti nuklearnu reakciju.

"Može se pretpostaviti da se izolirana reakcija dogodila i trajala kratko vrijeme, sudeći po prisutnosti ksenona", kazao je glasnogovornik Tepca.

Kompanija dodaje i da je količina oslobođenog ksenona bila mala te je malo vjerojatno da se nuklearno gorivo u reaktoru ponovno rastopilo.

Analitičari kažu da je opasnost daljnjeg zračenja minimalna.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika