02.11.2011. / 13:24

Autor: Hina

Imate nesanicu? Možda ste jednostavno usamljeni

Usamljene osobe imaju veće izglede nemirno spavati ili probdijeti noć, pokazalo je američko istraživanje koje upućuje na to da usamljenost ne samo da izaziva tužno raspoloženje nego može biti i loša za zdravlje.

Usamljenost može dovesti do nesaniceUsamljenost može dovesti do nesaniceUsamljene osobe imaju veće izglede nemirno spavati ili probdijeti noć, pokazalo je američko istraživanje koje upućuje na to da usamljenost ne samo da izaziva tužno raspoloženje nego može biti i loša za zdravlje.

Tim sa sveučilišta u Chicagu proučavao je vezu usamljenosti i problema sa spavanjem kod dvije vjerske zajednice koje okupljaju uglavnom starije osobe. Istraživači su prikupili podatke o osjećaju usamljenosti, krvnom tlaku i podatke o kvaliteti sna od 95 stanovnika tih zajednica. Kako bi se mjerila kvaliteta sna ispitanici su nosili narukvice koje su mjerile aktivnost tijekom spavanja.

Oko polovice ispitanika izjasnilo se da se ne osjeća usamljeno dok se druga polovica izjasnila suprotno i istraživači su kod njih uočili povezanost stupnja usamljenosti i kvalitete sna, prenose autori istraživanja u časopisu Sleep.

"U osnovi usamljenije osobe imale su isprekidaniji san", kazala je voditeljica istraživanja Lianne Kurina koja ističe da ti nalazi pokazuju da osjećaj usamljenosti ima učinke na funkcioniranje tijela.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika