Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Robert Bajruši

Splasnule ambicije

Posljednja bitka Jadranke Kosor

Najmanje 45 zastupničkih mandata HDZ-a i pobjeda u izbornoj jedinici u kojoj će se natjecati jedini su ciljevi Jadranke Kosor koja je odustala od pokušaja da na idućim izborima zadrži vlast po svaku cijenu. Stalo joj samo da vlada strankom

Pitanje je hoće li HDZ ostati jedinstven ili će doći do unutarnjeg raskolaPitanje je hoće li HDZ ostati jedinstven ili će doći do unutarnjeg raskolaManje od mjesec dana prije parlamentarnih izbora, Jadranka Kosor maksimalno je redefinirala svoje političke ciljeve i odustala od namjere da 4. prosinca pokuša zadržavati vlast u Hrvatskoj. Nakon posljednjih istraživanja koja pokazuju uvjerljivu prednost Kukuriku koalicije, gospođa Kosor postavila si je samo dva cilja: HDZ na izborima mora osvojiti najmanje 45 zastupničkih mandata, a ona treba pobijediti u izbornoj jedinici u kojoj će se natjecati. Ostvari li ove dvije zamisli, uvjerena je da će uspjeti ostati predsjednicom HDZa i u idućim ga godinama trasformirati u demokršćansku stranku.

U tom slučaju, ovogodišnji izborni poraz (ako se dogodi) neće značiti i završetak njezine političke karijere, nego tek jednu ružnu epizodu. Uostalom, Zoran Milanović je prije četiri godine bio gubitnik, a sada je gotovo sigurno predsjednik nove hrvatske vlade. Kako bi dokazala da ju velik broj birača još uvijek doživljava kao lidera, Jadranka Kosor će se natjecati u V. izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Slavonije i Posavinu. HDZ bolje prolazi jedino u IX. izbornoj jedinici, dok je u V. au pari u odnosu na oporbeni savez SDP-HNS-IDS-HSU. Osvoji li makar jedan glas više nego protivnici iz Kukuriku koalicije, Kosor i njezini saveznici to će predstaviti kao potvrdu njezine populrnosti, a time i temeljem za nastavak vođenja HDZ-a.

KAKVA-TAKVA, ali šansa ipak postoji. U najnovijem istraživanju, u V. izbornoj jedinici HDZ i Kukuriku koalicija su izjednačeni i osvajaju po šest mandata i to unatoč tomu što Jadranka Kosor još nije službeno objavila gdje će se kandidirati. Osim toga, ankete pokazuju da su baš u ovoj jedinici HDZ-ovi birači najmotiviraniji, jer 72 posto ispitanika birača HDZ-a izjavilo je da se sigurno neće predomisliti. Jadranka Kosor dobro prolazi i na osobnoj razini budući da u V. i IX. izbornoj jedinici relativno solidnih 39 posto ispitanika ima pozitivan dojam o njoj. Prošlog vikenda Kosor se neformalno uključila u predizbornu kampanju u ovom dijelu Slavonije. Prvo je otvorila novi dio bolnice u Požegi, a onda i vodocrpilište u selu Davor. Zanimljivost vezana uz događaj u Davoru jest to što se radi o šestom otvaranju radova na izgradnji vodovoda, tako da je tamošnja javnost pomalo skeptična prema političarima i njihovim obećanjima. Jadranka Kosor, ipak, ima realne izglede ostati na čelu HDZ-a.

Prije svega, najave prema kojima će Tomislav Karamarko preuzeti HDZ i objediniti desnu scenu temelje se na vrlo klimavim dokazima. Karamarko nema nikakvu stranačku infrastrukturu, a u slučaju da na predstojećim izborima bude poražen, njegova pozicija u HDZu dodatno će oslabjeti. Budući da je Karamarko kandidiran u III. izbornoj jedinici u kojoj HDZ redovito gubi s uvjerljivom razlikom, mogu se naslutiti motivi premijerke Kosor koja ga je poslala u ovo uporište Kukuriku koalicije. Poslije izbora gledat će se i kako je tko prošao i u takvoj unutarstranačkoj matematici Karamarko više neće djelovati kao pobjednik. Vladimir Šeks, dugogodišnji utjecajni HDZ-ov mastermind, također više nema kredibilitet potreban za preuzimanje stranke. Šeks je posljednjih godina upadao iz afere u aferu i u budućnosti će teško uspjeti zadržati politički utjecaj. Preostala su samo dvojica političara koje u krugu Jadranke Kosor doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju. Prvi je Darko Milinović, a drugi šef diplomacije Gordan Jandroković. Razumljivo da nijednom od njih ne pada na pamet javno isticati političke ambicije, ali signifikantno je da su ih premijerkini suradnici naveli kao potencijalne opasnosti. I dok su Milinovićeve ambicije prilično dobro poznate, Jandrokovića se tek nedavno počelo spominjati kao potencijalna Kosoričina protivnika. Nije to bez osnova; etablirao se kao proeuropski političar demokršćanske orijentacije, a kao ministar vanjskih poslova imao je i važnu ulogu u pregovorima s Bruxellesom. No njegov je problem prilično slaba potpora unutar stranke, kako u članstvu tako i među HDZ-ovim punditima.


U TAKVIM JE okolnostima, Jadranka Kosor procijenila da osobnim uspjehom na izborima, čak i u slučaju odlaska u oporbu, može osigurati još jedan mandat predsjednice HDZ-a. Posljednjih tjedana lojalnost su joj najavili Petar Čobanković, Davor Božinović, Đuro Popijač, Branko Bačić, dakle, političari koji danas vode stranku na vlasti. Naravno da se sve može promijeniti ako HDZ doživi uvjerljiv izborni poraz, što podrazumijeva osvajanje manje od 40 do 45 mandata. Tada će postati upitni njen plan da nastavi voditi stranku kao i opstanak samog HDZ-a. HDZ je više interesna grupacija nego klasična politička stranka i pitanje je kako će funkcionirati u slučaju poraza i odlaska u opoziciju. Krajem ljeta Jadranka Kosor prihvatila je prijedlog svojih savjetnika da HDZ transformira u demokršćansku stranku, ali je plan prolongiran kad je postalo jasno da im prijeti izborni fijasko. Glavni cilj postao je dostići prihvatljiv poraz, a transformacija u smjeru demokršćanske opcije ostavljena je za kasnije. Uostalom, pitanje je i hoće li HDZ ostati jedinstven ili će doći do unutrašnjeg raskola i stvaranja nekoliko stranaka. Ovakvi raspleti nisu rijetki u europskoj politici. Politolog Nenad Zakošek još je prije dvije godine upozorio na to da je hrvatski stranački sustav svojevrsna anomalija u postkomunističkim europskim zemljama, jer se radi o najstabilnijem stranačkom sustavu u srednjoj i istočnoj Europi.

HDZ i SDP su najjače stranke i smjenjuju se na vlasti još od 1990. godine. U nizu zemalja iza nekadašnje Željezne zavjese u posljednjih desetak godina osnovane su stranke koje su u međuvremenu postale tamošnje vodeće političke snage. Tako su u Poljskoj dvije najjače stranke trenutačno vladajuća Građanska platforma (liberali) i glavna opozicijska stranka (konzervatici) Pravo i pravednost. U Slovačkoj je glavna oporbena stranka Smer (socijaldemokrati) koja je do posljednjih izbora vodila vladu na čelu s premijerom Robertom Ficom, a osnovana je 1999. godine. Na desnici u Bugarskoj već su se nekoliko puta izmijenile pobjedničke stranačke formacije koje se na prethodnim izborima uopće nisu natjecale. I U DRUGIM državama Europske unije političke stranke su nestajale i iz njih su nastajale neke nove. Najpoznatiji slučajevi su se dogodili u Italiji u kojoj je Demokršćanska stranka, koja je bila ili samostalno ili u koaliciji na vlasti od doba nakon Drugoga svjetskog rata do 1993. godine, a zatim se, uslijed korupcijskih afera, raspustila 18. siječnja 1994. godine. Stranka se raspala na četiri nove, a dio demokršćanskih političara pridružio se Silviju Berlusconiju i njegovu pokretu Forza Italia. Socijalistička stranka se također 1994. godine sama raspustila. Isto tako, i dio socijalističkih dužnosnika ušao je u Forza Italiju, dok su drugi pristupili koaliciji lijevog centra.

Krilo unutar Hrvatske demokratske zajednice koje podržava Jadranku Kosor napravit će sve kako bi i poslije 4. prosinca zadržali vlast u stranci. Ona je vodstvo HDZ-a vrlo temeljito očistila od Sanaderovih kadrova i na gotovo sve važne položaje postavila vlastite lojalne kadrove. Nesumnjivo da će i najveći broj budućih HDZ-ovih zastupnika dolaziti iz njezina kruga, a to znači da će Kosor, i kao izborna gubitnica, kontrolirati velik dio stranke. Naravno da tek treba vidjeti hoće li to biti dovoljno da se održi kao predsjednica HDZ-a, ali jedno je sigurno: aktualnu vladajuću stranku, vjerojatno, očekuje međusobni rat sličan onom koji su prije jednog desetljeća vodili Ivo Sanader i Ivić Pašalić.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 08.11.11. 09:35

Jeba te, kuja kombinatorika! Sa svime se slažem, čak i s onim da je Vlado Šeks na klimavin nogaman! Un je uvik pijanist tako da to more bit točno!


registracija
14/7/11

Trinity, 08.11.11. 10:59

Nedostižni ciljevi gospođe Kosor!! Barem što se tiče osvajanja 45 mandata. A što se tiče predsjednikovanja strankom, sumnjam da Šeks ima za to osobne ambicije, ali (ipak), on je taj koji je mastermind, kako ga je nazvao i autor članka. Pa, zbog toga, ne vjerujem da Kosorica ima šanse i za ostanak na čelu hdza. A takva umišljena i sujetna, nesposobna kokoš im ni ne treba.


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.11.11. 11:12

ode HDZ! nije se - koncentriro!


registracija
24/3/10

bagsy, 08.11.11. 12:33

Da li je to doslijednost ili maloumnost?
Nakon dvije godine šefovanja drug.jace,otišao hdz u propast,zar to nitko u hadezeju nije vidio ili nije želio znati,i u jednom i u drugom slučaju nisu drugo ništa niti zavrijedili


registracija
29/4/09

florenz, 09.11.11. 16:25

Posljednju borbu "dobila je" premijerka uništavanjem ZAPISNIKA VLADE iz doba Sanadera, pa su tako nestali i dokazi da je odluke donosila Vlada a ne bivši premijer sam. Tako se premijerka "izvukla" od saznavanja, a "spašeni" su i ministri bivšeg premijera. Sada svi mogu jedglasno "pjevati" kako ništa nisu znali o crnim vrećama i reketiranim novcima.
Sanader to sigurno nije dao učiniti jer su ti zapisnici dokaz da su svi sve znali! Ako sada DORH i USKOK ne poduzmu ništa protiv vodstva HDZ-a, treba njih smjestiti u Remetinec!


registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:34

Ovo zgleda kak Titanik
.................................
Brod tone
...............................
A putnici se
......................
upishali od sreche
...................................
Jer koje li radosti
....................................
Dolazi novi kapetan


registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:35

Stoko sitnozuba
.........................................
Zar vam josh nije sinulo
.........................................
Vlaisavljevichka
........................................
JE ODRADILA SVOJ POSAO ZA ! 1000 000 !


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 09.11.11. 21:17

Poslije 4.12.2011 treba smijesta ocistiti leglo HDZ-ove propagandne masinerije ,zvano HRT.


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.11.11. 11:34

obzirom da sam zena........uvijek dajem zenskom rodu podrsku......ova spodoba od zene mijenja moje misljenje.......ona me podsjeca na dobru kucanicu koja ugrabi situaciju da u svom neznanju pocne dijeliti lekcije......(frustrirana zena)....


registracija
10/11/11

legija91, 10.11.11. 11:53

dobro ženu malo drmaju valunzi , a šeki alkos i on sa njom ,odlaze iz stranke neslavno ,da konačno istinski hadezeovci mogu raditi iako se neče oporaviti od ovih lopova duuuuuuuuugo dugo.


registracija
9/8/09

vinko12, 13.11.11. 22:44

bajrusi cobane, nisi se jos naucio prognozirati od proslih izbora.
Nisam hdzeovac ali ce hdz u koalicoiji s desnim strankama pobjediti crvene kokosare i potuci ih do nogu.
Zivi bili pa vidjeli, a vama nazovi novinarima odzvonice sdp-ovi crni fondovi iz kojih vas debelo godinama placaju da lazete.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika