11.11.2011. / 13:29

Autor: Nacional.hr

HAKOM nastavlja sa smanjivanjem naknada za poštanske i telekom operatore

Prihvaćanjem novog Pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a donesene su nove mjere za uštedu u poslovanju operatora i poticanje rasta tržišta elektroničkih komunikacija i pošte.

Dražen LučićDražen LučićTemeljem javne rasprave koja je zaključena 2. studenog te odluke Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) od 9. studenog, prihvaćen je novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a. Pravilnik određuje visinu te način plaćanja naknada za rad HAKOM-a tijekom 2012. godine. HAKOM novim pravilnikom iznova smanjuje naknade operatorima uslijed daljnje racionalizacije poslovanja i razvoja uporabe radiofrekvencijskog spektra kojim upravlja.

Usprkos preuzimanju cjelovite nadležnosti nad inspekcijskim nadzorom u području elektroničkih komunikacija, odnosno preuzimanju zaposlenika koji su te poslove obavljali u državnoj službi, HAKOM je učinkovitim poslovanjem omogućio smanjenje proračunskih potreba u odnosu na prethodnu godinu. Ova činjenica, kao i razvoj tržišta elektroničkih komunikacija temeljenih na radiofrekvencijskom spektru, omogućili su daljnje smanjenje naknada. Naknade svim operatorima su tako smanjene za preko sedam posto. Operatori koji koriste radiofrekvencijski spektar mogu računati i na dodatne uštede s obzirom na to da su naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne pokretne komunikacijske mreže smanjene za deset, a za mikrovalno povezivanje za pet posto u odnosu na tekuću godinu.

HAKOM je od početka svjetske ekonomske krize, koja je Republiku Hrvatsku u znatnijoj mjeri pogodila 2009. godine, naknade za svoje poslovanje svim operatorima smanjio za oko 22, a naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne pokretne mreže za oko 26 posto.

Ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić prilikom predstavljanja Pravilnika je istaknuo kako se uz ulaganje u razvoj kompetencija zaposlenika, korištenje suvremene opreme za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom te kontinuirani rad na projektima poput e-Agencije i ostalim oblicima elektroničkog poslovanja može stvoriti ravnoteža između troškova koji strateški jačaju organizaciju i onih koje nije moguće izbjeći. „Povećanjem poslovne učinkovitosti i pratećim smanjenjem ukupnih troškova HAKOM-a i telekom operatora izravno utječemo na jačanje agencije, a na korist svih građana Republike Hrvatske", naglasio je Lučić.

S obzirom na to da HAKOM nije korisnik državnog proračuna sredstva za poslovanje osiguravaju se iz naknada i to onih iz ukupnog prihoda operatora te za uporabu adresa i brojeva, radiofrekvencijskog spektra i obavljanje drugih poslova u području elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.

Vezane vijesti

Ukida se namet teleoperaterima

Ukida se namet teleoperaterima

Od 1. srpnja ukinut će se šest postotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, predložila je Vlada na današnjoj sjednici. Kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika