14.11.2011. / 14:49

Autor: Nacional.hr

Gredeljeva poruka:

Kad je krao, bio je premijer

"Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće", rekao je u svom stilu Gredelj

Ivo SanaderIvo SanaderHrvatska demokratska zajednica (HDZ) podnijela je danas žalbu na blokadu zgrade središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma i od Vrhovnog suda zatražila ukidanje te privremene mjere, doznaje se od branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja.

Odvjetnik Gredelj u žalbi koju će rješavati jedan od sudaca Vrhovnog suda tvrdi da je zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. pa ni "teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova'".

"Žalba se temelji na činjenici kako pobijanim rješenjem, čije se donošenje opravdava nalogom USKOK-a kojim je istraga o tzv. crnim fondovima proširena i na HDZ, nije utvrđeno niti obrazloženo postojanje osnova sumnje da su ukupna sredstva, prihodi i imovina HDZ-a stečeni kao imovinska korist od kaznenog djela, a posebno da bi nekretnina nad kojom je određena privremena mjera bila stečena kao imovinska korist od kaznenog djela", stoji u Gredeljevoj izjavi za javnost.

Tvrdi da, štoviše, u pobijanom rješenju nije utvrđena niti osnova sumnje da bi i nakon 2003. bilo koji dio sredstava iz "crnih fondova" završio u imovini HDZ-a, već bi se ta sredstva eventualno mogla nalaziti u imovini onih osoba kojima su se vršile isplate iz "crnih fondova", a i to, kaže, tek treba utvrditi provođenjem istrage.

"Kako je nesumnjivo da je HDZ prije 2003. zakonito stjecao svoju imovinu (kroz prihode iz proračuna, članarine, donacije i slično), a nije jasno koji bi to dio imovine HDZ-a nakon 2003. godine bio stečen nezakonito, to držimo da je privremena mjera neosnovana", kaže se u izjavi koju je Gredelj uputio medijima. Na to su se, kako je objasnio Hini, odlučili zbog transparentnosti rada stranke, što je, kaže, dio šire strategije novog vođenja HDZ-a pod vodstvom predsjednice stranke Jadranke Kosor.

Kao drugi razlog naveo je da su u stranci svjesni da je poljuljano povjerenje građana u HDZ te stoga žele da građani sami vide i prosude osnovanost žalbe.

Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da će sutkinja istrage Erna Dražančić žalbu i spis proslijediti Vrhovnom sudu. Jedan od sudaca tog suda odlučivat će o HDZ-ovoj žalbi, a po Devčićevim riječima, ne postoji rok u kojemu se žalba mora rješiti.

Gredelj je uvjeren da će odluka zbog velikog značaja i interesa javnosti biti brzo donesena.

O idućim potezima HDZ-a nije želio govoriti, no najavio je da će se ponovno obratiti javnosti kad prouči spis.

Zagrebački Županijski sud je zgradu HDZ-ove središnjice blokirao na prijedlog USKOK-a krajem listopada, a riječ je o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti. Blokadom je HDZ-u zabranjeno otuđenje ili opterećenje nekretnine na Trgu žrtava fašizma.

HDZ se pod USKOK-ovom istragom našao zbog afere Fimi medija u kojoj se već gotovo godinu i pol dana rasvjetljavaju navodi o izvlačenju novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava. Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u stranačkom crnom fondu, kojim su se među ostalim financirane i izborne kampanje, USKOK je istragu proširio i na HDZ. Pod istragom u slučaju Fimi media uključeno je ukupno 19 osumnjičenika te HDZ kao pravna osoba.

Gredelj je uvjeren da će Vrhovni sud presuditi u njegovu korist.

"Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće", rekao je u svom stilu Gredelj te naglasio kako je važno razdvojiti ulogu Sanadera kao premijera i predsjednika stranke.

"Nije ovdje uzeo novac predsjednik stranke, ako ga je uzeo, nego predsjednik Vlade", kazao je Gredelj Večernjem listu, uvjeren da je stranka kao stranka čista.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 14.11.11. 12:09

"Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva ..."
- uvjerljiva je kao i oni koje zastupa.


registracija
11/1/10

fluid, 14.11.11. 12:25

Zemlja apsurda i neslućenih vanpametnih rezona.Apsolutističku vlast svake stranke u Hrvatskoj,nemože nitko poreći.Vladaju u svim segmentima društva i o svemu odlučuju kao da oporbe uopće nema.Kada je tome tako,a je,tada ta apsolutistička moć jednostavno briše granice gdje je netko od njih formalnopravno nadležan a gdje nije.Isto tako i odgovoran.Ne povezati Sanadera sa HDZ-om u bilo kom pitanju odluka ili vlasti,čista je komedija koja nesmije proći na sudu.Ili su svi ludi i potkupljeni.Mislim da nitko nije lud(dok za potkupljenost nisam baš siguran)ali silovanje pravde je stručnost hrvatskih sudova,odvjetnika i inih voditelja zemlje.Jedino lud tu može ispasti narod .Kako 90.-ih tako i dan danas.


registracija
9/4/10

imela, 14.11.11. 12:40

nije govno nego se posra pas


registracija
30/9/09

davor12345, 14.11.11. 12:42

Ja mislim ako je Pero precjednik stranke da on ne more bit lopov nego samo more bit lopov ka precjednik vlade! Ja mislim da nije šija nego vrat!


registracija
14/7/11

Trinity, 14.11.11. 13:15

Gredeljeva argumentacija je toliko ubitačno stupidna, da bi morala biti uvreda za svakoga tko se bavi odvjetništvom kao zanimanjem!!! Pa, nek' je i "u interesu klijenta". A onda svakako i za suce koji će odlučivati o žalbi, i istu, naravno, odbiti kao neosnovanu, jer nema argumenata i dokaza, jer je stupidna! A uvreda je i za sve nas ostale koji imamo zdravi razum, unatoč svemu!


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 14.11.11. 13:16

A kako to da su se od tih novaca financirale samo stranačke potrebe a nijedna vladina? to je Gredelj zaboravio ali će ga vrhovni sud podsjetiti


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.11.11. 14:05

Jasno nam je svima kakvu je glupost lupao i prije Gredelj,počvši od hvaljenja i branjenja Kosorice.
Ježi me pomisao da je taj Gredelj bio na najvišim sudačkim funkcijama.Kao i Vice Vukojević.Još smo dobro i prošli s pravosuđem.


registracija
24/3/10

bagsy, 14.11.11. 14:06

Čini mi se da je ovdje kao argument bitno i utvrditi točno,kojom je rukom krao,jer nije isto krasti lijevom i desnom,ili s obje


registracija
7/7/11

gadovi, 14.11.11. 14:06

A zašto oduzimaju transparente kad je to privatno vlasništvo i ne protestiraju na čestici u vlasništvu HDZ-a niti su transparenti financirani iz crnog fonda??
Ili je cijela Hrvatska njihov crni fond?


registracija
24/3/10

bagsy, 14.11.11. 14:07

Koliko dugo moraš ići u školu da postaneš ovako pametan ko gredelj?


registracija
1/7/09

wollf, 14.11.11. 14:31

e moj Gredelj, kurva bi kurvi poštedila oči. IZ TVOJE OBRANE VIDI SE I TVOJE POŠTENJE !!!


registracija
11/1/10

fluid, 14.11.11. 15:22

begsi@ je dobro opisao parabolu pravničke gluposti koja,vrlo često,zaista odigra apsurdnu ulogu "van svake pameti" ! Pravo i pravda zaista nisu jedno te isto ali se nesmije zaboraviti da pravda ne proizilazi iz prava nego pravo iz pravednosti.Gredelj je zamijenio teze no ništa novo.HDZ već 20 godina sustavno zamjenjuje teze.Tine i jesmo dobili da je poželjno nepošteno a ne pošteno.Da je pravo pravednost a ne obrnuto.To je tako slično ali ipak stubokom različito.Samovolja i namjera opljačkati,su harakiri za demokraciju i pravdu u Hrvatskoj.Kosorica nema namjeru to promijeniti.Ni za dlaku.Na SDP-u je da dokaže kako neće biti isto no malo je pokazatelja kako će se to tako drastično promijeniti.U tom slučaju zaista ostaje izreka;"sjaši Musa da uzjaše Husa"!


registracija
20/4/11

BivsiYU, 14.11.11. 15:34

Malo je danas premijera na ovim prostorima, koji nisu krali ili koji i dalje ne kradu. Treba im svima
suditi.


registracija
2/4/10

Njofra, 14.11.11. 16:45

Gospon Gredelj kao da nikada nije čuo za Zakon o odgovornosti pravnih osoba. Zapravo, kao da ne zna razliku između pravne, fizičke i odgovorne osobe i kao da nema pojma zašto je HDZ pod istragom. J*bote, takav je bio predsjednik udruge sudaca!
Pretpostavimo da je Sanader na pošten način stekao onu kućicu u Kozarčevoj, a ukradenu lovu potrošio. Prema Gredeljevoj ubitačnoj argumentaciji država se ne bi mogla naplatiti prodajom kuće jer je ona stečena na pošten način.
A protivno ubitačnoj argumentaciji zaje*bali su i Zagorca: trebao je vratiti ili dijamante ili 5000 000 dolara, a oni mu blokirali kuće!


registracija
31/1/10

STTony, 14.11.11. 17:08

Nažalost ubitačnost Kra-De-Zeova djelovanja preko nemoralnih i beskrupuloznih idiota kao što je i ovaj Gredelj i predobro osjeća 90% poštenih građana ove Lijepe naše silovane od te kriminalne organizacje.


registracija
3/12/10

Yoda, 14.11.11. 17:33

E, moj Gredelju, zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. ni "teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova'". Vjerojatno, ali nešto se mora uzeti natrag dok se ne sazna gdje su svi pokradeni novci...


registracija
11/12/07

time, 14.11.11. 18:13

I, tako će konačnu odluku na Vrhovnom sudu donositi netko od sudaca kao što je Djuro Sessa, Viktorija Lovrić, Ana Garačić, Katarina Buljan, Lucija Čimić- i tako redom sve Šeksovi kadrovi. Zato Gredelj i može tako samouvjereno laprdati.


registracija
15/5/09

Fidelito, 14.11.11. 21:36

Pa sud blokira imovinu optužene strane u postupku - ne zato što je ta imovina stečena na protupravni načni, nego zato što je šteta počinjena u kaznenom djelu, za koje je stranka optužena, tolika da se mora osigurati eventualna nadoknada te štete. Očito je da postoji realna mogućnost da se imovinsko-pravnim špekulacijama pokuša ta imovina prenjeti na drugu pravnu (ili privatnu) osobu i tako onemogući zakonita naplata naknade štete u slučaju pravomoćne presude.
Potpuno je legalno podnijeti prigovor na navedeni postupak suda (kako je to i učinio odvjetnik optužene strane u sporu), ali to ima samo manje-više simbolično značenje, tako da se vidi da se nešto poduzima. Neće to proizvesti nikakve pravne učinke.


registracija
5/3/10

starimudrac, 14.11.11. 22:42

gredelj, jesi ti glup? svima je jasno da ta zgrada nije kupljena crnim torbama. vlast je kupljena crnim torbama, ovih osam godina. a kako da se to naplati? od stranke, magare, od stranke! šta ako pljačkaš banke zakocka ono kaj je opljačkao? misliš da banka ne dođe po kuću? pa taman da ju je nasljedio od engleske kraljice!


registracija
21/2/11

skyway, 15.11.11. 09:40

Gradelj je obicno nistavilo koji kao takav jedino pristaje uz klan HDZ.


registracija
11/11/11

weraw, 15.11.11. 09:58

HDZ-jci i njihovi suradnici, svi su isto smeće. Međusobno se štite i brane kako nisu znali za ovo i ono. Ponašali su se svi do jednog kao da sunce izlazi samo za njih. Nisu ni pomislili da bi mogli jednog dana nekome odgovarati. Zaslužili su da vise na trgu bez kapi vode i da ih ovaj opljačkani narod pljuje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika