14.11.2011. / 13:52

Autor: Nacional.hr

Ove godine je loše, ali sljedeće će biti još gore

"Ako se okrenemo proizvodnji za sebe, možemo preživjeti bez udara, ali da bi se to dogodilo, moramo odmah provesti kvalitetne mjere kako bismo njihov utjecaj osjetili na jesen iduće godine", izjavio je Jurčić.

Ljubo Jurčić Ljubo Jurčić Većina hrvatskih ekonomista ističe kako će se sljedeće godine nastaviti stagnacija, očekuju novi ciklus recesije kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama Europske unije, upozoravaju na nužnost provođenja reformi što će se sve odraziti na život i platežnu moć građana, piše Vjesnik.

Zdeslav Šantić iz Societe Generale-Splitske banke predviđa ne tako dobru sljedeću godinu. "Iduća godina donijet će najznačajniji pad standarda građana", upozorava dodavši kako nakon parlamentarnih izbora slijedi rast cijena energije i komunalnih usluga, val stečaja, porast nezaposlenosti i pad BDP-a. Šantić tvrdi kako postoji mogućnost državnog refinanciranja i spašavanja proračuna uz pomoć akcije HNB-a i poslovnih banaka, no mišljenja je kako to nije najbolje riješenje.

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić najavljuje borbu protiv depresije. "Recesija u eurozoni odrazit će se kroz smanjenje izvoza", rekao je Grčić, što se već događa s izvozom u Njemačku i Italiju. Dodaje kako će biti manje izravnih stranih investicija (FDI) i kako će se država teže zadužiti na međunarodnom tržištu.

Problem s izvozom u Italiju ističe i ekonomist Ljubo Jurčić koji tvrdi kako će ta zemlja pasti u recesiju. Što se tiče Njemačke, čeka ju stagnacija, što će pak utjecati na smanjenu potražnju na glavnim izvoznim tržištima Hrvatske i turizam. "Ako se okrenemo proizvodnji za sebe, možemo preživjeti bez udara, ali da bi se to dogodilo, moramo odmah provesti kvalitetne mjere kako bismo njihov utjecaj osjetili na jesen iduće godine", izjavio je Jurčić.

Željko Lovrinčević, savjetnik za gospodarstvo Jadranke Kosor, mišljenja je kako će šest europskih zemalja u 2012. godini upasti u novu recesiju. Rješenje vidi u vlastitim, hrvatskim snagama, dodajući kako je za to potrebno konsolidiranje javnih financija.

Ekonomski analitičari Raiffeisen banke najavljuju kako će do kraja godine inozemni dug skočiti na 103,4 posto BDP-a i zbog tog ne isključuju početak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 14.11.11. 14:18

Plaćamo dug parazita i lopova koji su nas "vodili" gledajuci samo vlastiti interes i prihvacajuci mito velikih stranih igraca radi kojeg su sve rasprodali i unistili proizvodnju - tzv Veleizdaja...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika