Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Rat, brader, rat

Kad se klalo na deset kilometara od moje kuće, govorili su nam, ajte se dogovorite, sjednite za okrugli stol, divljaci, prestanite si kopati oči, rezati vratove, ajmo, dogovor, pričati treba, blabla treba! Ha! Ajmo, Iračani, Ameri, Englezi, Nijemci, Talijani, Francuzi za stol! Ha, gospodo! Gdje vam je stol, mislim, okrugli? A blabla? Nema. Dim, rakete, ruševine, leševi, krici rane...

Vedrana RudanVedrana RudanNe znam kako vi, meni je ovaj rat super. Volim kad Ameri piče, pa ih zarobe, pa pobiju. Onda njihov Vođa govori kako mu treba još milijardi dolara. Talijani imaju izvanredno stanje, London je pod opsadom, tenkovi i vojska na svakom koraku, cijela Evropa se trese od straha i užasa. Amerikanci dočekuju kovčege prekrivene zastavama. I Englezi. Mame dečkića u kovčezima plaču i daju intervjue novinarima koje boli kurac. Koje mame?! Tule, plaču, ridaju, brišu oči, pokazuju fotografiju, sin se na sličici smije. Čudne neke mame! Kao da su Makedonke, Srpkinje, Hrvatice, kao da su Balkanke, a ne Evropljanke i Amerikanke?! Uuuuuu, suze im teku, krikovi do neba?! Mali Iračani i male Iračanke vrište, u gluhe uši. Vidimo i dečke bez ruku, nogu i očiju, krv do koljena, vode, vode… Kako super, super! Kad mi je rat bio bliže, kad se klalo na deset kilometara od moje kuće, govorili su nam, ajte se dogovorite, sjednite za okrugli stol, divljaci, prestanite si kopati oči, rezati vratove, ajmo, dogovor, dogovor, pričati treba, blabla treba! Ha! Ajmo, Iračani, Ameri, Englezi, Nijemci, Talijani, Francuzi, za stol! Ajmo! Blabla! Blabla, treba! Ha, gospodo! Gdje vam je stol, mislim, okrugli? A blabla? Nema. Dim, rakete, ruševine, leševi, krici, rane, toplo je, predugo traje. Da predugo, a tek ste počeli?! Novinari kukaju, voda je frka, Ameri će krepati od žeđi! A zašto, ej, Ameri, niste napali Norvešku?! I ona ima naftu, a ima i vodu! Jes, ima vremena, jednu po jednu, okej! A možda bi stvarno trebalo skratiti taj rat?

Toplo je, rat predugo traje. Da predugo, a tek ste počeli?! Novinari kukaju, voda je frka, Ameri će krepati od žeđi! A zašto, ej, Ameri, niste napali Norvešku?! I ona ima naftu, a ima i vodu!Sjedim na terasi, sunce sije, gutam kivi preliven nemasnim jogurtom, papam, papam, moja mačka se tjera, pet mačaka je na njoj. Auuuuu, zavijaju, jedan je tuca, ostali čekaju na red. Aauuuuuu, žlica mi je u ustima, ako se budem ovako zdravo hranila, dočekat ću sto godina, auuuuuuuu… Samo se vi ubijajte, ja ću jesti jogurt i kivi i govoriti okolo, Ameri su divljaci, šef im je Hitler, trebali bi sjesti za okrugli stol, pa, blabla, još ću okolo govoriti, oni su jedni obični Balkanci!

A gledam i borce za mir. Nikad, nikad ne bih pomislila da ih toliko ima! Milijuni ljudi idu po šumama i gorama i trgovima i ulicama i vrište pis, brader, pis. Super su mi, super su mi pisbraderi! Šeću, viču, kao da postoji pis, kao da je ikad postojao pis, kao da oni na vlasti imaju na umu pis, kao da bi bili na vlasti da su šansu dali pisu. ! Uvijek me veseli kad je rat malo dalje. Šeću, šeću, neka šeću. Ližem jogurt i kivi i polijevam vruće mačke… Uh, bila bih bogata da je moja mokra terasa u Iraku! Zaradila bih brdo love tuširajući Amere i Engleze! Bočicu vode plaćali bi mi u draguljima! Ej, mačkovi, ne bježite, to zlato na vas pada! Koji mir, jebote! Rat, rat, ol ju nid iz rat! Rat iz ol ju nid, rat iz ol ju nid, pjevam i ližem kivi. Jogurt je kiselkast, nemasni, mačori zavijaju auuuuuuu, ali moja mačka ima samo jednu rupu. Ako se priča oduži, mogla bi pasti i kakva atomska, mogla bi. Gledat ću gljivu sa terase, mislim, na ekranu. A onda će Kinezi, Rusi, Korejanci i još neki, reći, šta je ovo, jebote, pa će i oni baciti bombicu. Radijacija šteti mladima, mi stariji smo otporni. Super, mladi će umirati poput muha.

Zamislite što mi se jučer dogodilo?! Bila sam u kinu, pa na autobusnoj stanici. Tamo, malo dalje, stajao je moj autobus. Na sebi sam imala traperice i traper jaknu, a na semaforu je bilo crveno. Autobus je stajao, ja sam potrčala. Pa je na semaforu bilo zeleno, šofer me vidio, čekao me, kad sam dotrčala do prednjih vrata, vidio je da nemam dvadeset godina, pa je krenuo! Stari, kad padne bomba, mi stare koke pune vitamina i jogurta, postat ćemo komadi! Svi autobusi će na nas čekati, nećemo morati trčati, hodat ćemo do autobusa, a na semaforu će biti zeleno! Ha! Auuuuu, deru se mačkovi i čekaju na red. Ej, mačkovi! Još dvije ili tri atomske bombe, mačke će se rađati sa pet rupa, svi ćete jebati odjednom. A ja ću vas gledati, na ovoj ću terasi slaviti dvjestoti rođendan i lizati kivi od jedanaest kila! To će biti dani! Uh, mačorčine moje!

Vezane vijesti

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika