25.11.2011. / 13:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Rast nije dovoljan

Hrvatska na pragu nove recesije

"Uz blagi ukupni rast gospodarstva u prva tri tromjesečja, veliki rizik je četvrto tromjesečje u kojemu bi gospodarstvo moglo zabilježiti stagnaciju, s obzirom da je eurozona prema posljednjim pokazateljima već ušla u recesiju", kaže Šantić

Rast od 0,6 posto jednostavno nije dovoljanRast od 0,6 posto jednostavno nije dovoljanStanje u eurozoni iz dana u dan sve više zabrinjava ne samo dužnosnike zemalja Europske unije, već i analitičare diljem svijeta. Opasnost da se dužnička kriza "prelije" ne samo na druge zemlje EU, već i šire postaje sve realnije.

Hrvatska, iako nije članica Europske unije ni eurozone, osjeća posljedice usporavanja gospodarskog rasta u EU. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je u trećem kvartalu zabilježila skroman rast BDP-a od svega 0,6 posto, što je lošije no što je bilo očekivano. Upozoravaju kako bi, pogorša li se stanje u okolnim zemljama s kojima Hrvatska ima značajniju robnu razmjenu, mogla bi ući u novu recesiju.

Ekonomisti s kojima je razgovarala Hina razočarani su rezultatima. Procjenjivali su rast veći od jedan posto.

"Ovakva stopa rasta BDP-a je ispod naših očekivanja. Najviše neizvjesnosti vezano je za prihode od turizma, dakle od izvoza usluga. Podaci o komponentama BDP-a bit će objavljeni za mjesec dana, a vjerujem da je došlo do većeg pada kapitalnih investicija nego što se očekivalo", kaže glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić.

Ekonomisti pojašnjavaju kako rast u trećem kvartalu ponajprije treba zahvaliti dobroj turističkoj sezoni i blagom rastu izvoza. No, jači rast onemogućavaju loši trendovi u industriji i slabljenje investicijskih aktivnosti.

"Uz blagi ukupni rast gospodarstva u prva tri tromjesečja, veliki rizik je četvrto tromjesečje u kojemu bi gospodarstvo moglo zabilježiti stagnaciju, s obzirom da je eurozona prema posljednjim pokazateljima već ušla u recesiju", kaže Šantić.

Hrvatsko je gospodarstvo, nakon više od dvije godine, u drugom ovogodišnjem tromjesečju izašlo iz recesije, no kako zbog dužničke krize slabi gospodarstvo eurozone, najvažnije izvozno tržište Hrvatske, prijeti nova recesija.

"Za Hrvatsku ne treba isključiti pesimistični scenarij, pogotovo ako dođe do daljnjeg pogoršanja na međunarodnim financijskim tržištima. Hrvatska je kao visoko zadužena zemlja, s nesređenim javnim financijama, osjetljiva na vanjske poremećaje. Problemi na financijskim tržištima u Europi već su se prelili na tamošnji realni sektor, a ako dođe do daljnje eskalacije krize, taj scenarij dogodit će se i kod nas", napominje Šantić.

Dodatni pritisak na hrvatsko gospodarstvo rade i problemi u Italiji koja je jak trgovinski partner Hrvatske i čije banke drže dvije najveće banke u Hrvatskoj. Također, snižavanje rejtinga Mađarskih državnih obveznica na razinu "smeća" ukazuje na ozbiljne probleme zemalja u okruženju. Hrvatska, po svemu sudeći, neće izbjeći negativan scenarij.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
31/5/09

tvrtko3, 25.11.11. 14:30

Očekuje se reakcija HDZ-a na još jednu urotu protiv njih, nakon crvenih, medija,Šprajca, USKOK-a, državnog odvjetništva,......jesam li koga zaboravio? evo sad i ta jebena statistika o gospodarskom rastu. To naprosto ne može biti istina, evo svaku večer možeš vidjeti jebačapremijerke Popijača kako govori o izlasku iz recesije i enormnom gospodarskom rastu. Đuro, Đuro, jebi dok još možeš, poslje 4.12.2011. ne ćeti biti više do toga.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 25.11.11. 15:38

Citam da su Madari pocetkom godina prognozirali rast od 3,5 %, vec u lipnju to je spusteno na 2,5, u kolovozu je korigiran na 1,5, u listopadu na 0,5 da bi danas pricali kako zemlja ide u recesiju. Da podsjetim tamo su zadnjih 8 godina vladali socijalisti i desni centar od travnja prosle godine. Hocu reci, da kriza zahvaca stari kontinent bez obzira na politicku ili ideolosku karakteristiku. Tako da ne vjerujem puno u to da ce nam neka nova vlada ili pogotovo neki novi ministar prirvrede, poput nekog carobnjaka otkloniti sve probleme koje imamo i kojih je Hrvatska jedan mali dio, jer ipak, zivimo u globalnom svijetu. Pogledajmo Grcku, Italiju, spomenutu Madarsku, svi smo mi u istom kosu bez obzira smjenjivale se "lijeve" ili "desne" vlade. Pljuvanje samo po jednom politicaru ili jednoj stranci... nije nisto nego ispucavanje vlastitih frustracija i ljutnje na losu ekonomsku situaciju koje smo mi - periferni dio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika