02.12.2011. / 13:44

Autor: Nacional.hr

Krstić: 'Priština priprema Oluju na Kosovu'

"Regularna policija i jedinice Rosa bi krenule na barikade, a Kosovske sigurnosne snage bi zauzele sve ključne točke iznad Zvečana, Leposavića i Mitrovice te čekale da kod barikada dođe do sukoba ili razmjene vatre. Potom bi se uključili u sukobe kako bi došlo do 'kontroliranog kaosa' s ciljem plašenja srpskog stanovništva koje bi onda napustilo prostor sjevera Kosova", precizan je bio Krstić

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNekadašnji zapovjednik Združenih snaga na jugu Srbije i predsjednik Foruma za sigurnost i demokraciju Ninoslav Krstić tvrdi kako se kosovske policijske i vojne snage spremaju za akciju preuzimanja 'sjevera pokrajine', izvještavaju Vesti-online.

"Ukoliko srpske sigurnosne službe rade svoj posao, onda je predsjednik Tadić dobio informaciju kako je plan Prištine za preuzimanje sjevera pokrajine gotov i kako se doslovno samo čeka mig dužnosnika Europe za početak akcije. Otud i promjena stava države prema Kosovu za 180 stupnjeva", rekao je bivši zapovjednik.

Kaže kako je te informacije dobio od svojih ljudi. "I dalje sam u kontaktu s ljudima s kojim sam surađivao i tokom krize na jugu Srbije. Nedavno je u prisustvu dužnosnika KFOR-a i NATO-a održana promocija Kosovskih sigurnosnih snaga, Kosovske vojske. Zapovjednik KFOR-a je u pismu sjedištu NATO-u u Bruxellesu predložio da se ove snage stave u potpunu operativnu spremnost i dodao kako su sposobne za djelovanje u kriznim situacijama", odgovorio je Krstić.

Na pitanje da li će doći do nove 'Oluje' prognoze su crne. "Vlast u Prištini je jako nervozna i ukoliko se drama na sjeveru nastavi, više neće biti nikog tko bi mogao predvidjeti daljnji razvoj događaja. Srbija je dala legitimitet za takvu akciju prihvaćanjem carinskih pečata. Neozbiljno je očekivati da nitko u Beogradu nije znao što se time postiže", izjavio je predsjednik Foruma za sigurnost i demokraciju i dodao kako ne zna točno što piše u tom planu akcije, kaže kako se ne bi iznenadio da Priština prije proglasi izvanredno stanje.

Na pitanje da li 'Albanci imaju kapacitet porobiti sjever Kosova' odgovorio je kako su Hrvati napali Krajinu iako im je protivnik bila Vojska RSK. Nastavlja kako će ovdje biti lakša situacija, jer je riječ o 'golorukom narodu' i 'lošem geografskom položaju svih većih srpskih mjesta'.

Ipak je otkrio detalje napada kosovskih snaga. "U dvije faze. Regularna policija i jedinice Rosa bi krenule na barikade, a Kosovske sigurnosne snage bi zauzele sve ključne točke iznad Zvečana, Leposavića i Mitrovice te čekale da kod barikada dođe do sukoba ili razmjene vatre. Potom bi se uključili u sukobe kako bi došlo do 'kontroliranog kaosa' s ciljem plašenja srpskog stanovništva koje bi onda napustilo prostor sjevera Kosova", precizan je bio Krstić.

Osvrnuo se i na Tadićev poziv za micanjem barikada. "Beograd ima drugu vrstu odgovornosti, ali ona potječe od 2000. godine. Svi dužnosnici su hrlili na Kosovo i slikali se ispred manastira te govorili narodu kako će to uvijek biti dio Srbije, ali su u stvarnosti sve radili suprotno. Uostalom nijedna vlada do danas nije zatražila da se u UN do kraja ispoštuje rezolucija 1244, odnosno vrati suverenitet Srbije nad pokrajinom, na što smo kao država imali pravo. Umjesto toga, tijekom krize na jugu Srbije u pregovorima sa dužnosnicima KFOR-a doživio sam da jedan ministar obrane Srbije doslovce kaže 'nas status Kosova ne zanima'", prokomentirao je politiku Beograda Krstić i dodao kako ne može otkriti ime ministra, jer bi se godinama povlačio po sudovima.

Nakon novinarskog upita zašto Srbiji nije odgovarao povrat suvereniteta nad Kosovom ipak je rekao kako je to učinjeno zbog zastupnika u parlamentu, dodajući kako ni jednoj vlasti u Srbiji ne odgovara iznenada imati 'dovoljan broj albanskih zastupnika'. Mišljenja je kako KFOR neće reagirati u slučaju akcije kosovskih snaga, kao što nije reagirao ni za vrijeme 'rušilačkog pohoda Albanaca' 17. ožujka 2004. godine. Dodaje i kako UNPROFOR nije reagirao tijekom 'Oluje'. Uvjeren je kako su Tadić i Jeremić shvatili opasnost situacije zbog čega pozivaju na uklanjanje barikada kako bi 'spriječili incidente koji bi prouzročili egzodus Srba'.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika