05.12.2011. / 15:07

Autor: Nacional.hr

Olympus preko Deutsche Bank 'oprao' 410 miljuna dolara?

Olympus je kupnjom Gyrusa pokušao ojačati sektor medicinske tehnike s kojom se i ranije bavio

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNjemačka Deutsche Bank nalazi se u središtu skandala koji bi mogao biti povezan s pranjem novca, izvještava Spiegel.

Tvrtka Olympus je navodno preko vodeće njemačke banke provela sumnjivu isplatu od ukupno 410 milijuna dolara, a koja je usmjerena prema tvrtkama sa sjedištem na Kajmanskim otocima.

"Transfer takvog iznosa na račun tvrtke na Kajmanskim otocima spada u okvire međunarodnog i europskog pranja novca", izjavio je Hans-Peter Schwintowski, specijalist za bankovno pravo na berlinskom Sveučilištu Humboldt.

Uplate su su izvršene 31. ožujka 2010. godine, kad je Olympus uplatio 410 miljuna dolara na račun Axama, a za uzvrat je dobio dionice britanske tvrtke specijalizirane za medicinsku tehniku Gyrus. Veliki dio te tvrtke Olympus je već preuzeo 2008. godine za sveukupno 1.92 milijarde dolara. Olympus je kupnjom Gyrusa pokušao ojačati sektor medicinske tehnike s kojom se i ranije bavio. Nedavno je Olympus zbog te kupnje isplatio veliku sumu Axamu i sestrinskoj firmi u New Yorku, Axes America LLC, koja je bila posrednik i savjetnik u kupnji.

Ukupno su Axes i Axam za savjetovanje primili 687 milijuna dolara, oko 36 posto vlasničkih prava. Obično financijski savjetnici dobivaju jedan do dva posto od ukupne vrijednosti posla na ime honorara.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika