15.12.2011. / 14:05

Autor: Hina

Sve žene iznad 30 testirati na HPV

Testiranje na ljudske papiloma viruse koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića maternice ima smisla za sve žene iznad 30 jer može spriječiti više slučajeva karcinoma od papa testova, utvrdili su nizozemski istraživači.

Testiranje na HPV je važnije od papa testaTestiranje na HPV je važnije od papa testaTestiranje na ljudske papiloma viruse koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića maternice ima smisla za sve žene iznad 30 jer može spriječiti više slučajeva karcinoma od papa testova, utvrdili su nizozemski istraživači.

Rezultati petogodišnjeg istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Lancet Oncology i pružaju do sada najjače dokaze u prilog testiranju na ljudski papiloma virus kao metodu izbora u borbi protiv raka grlića maternice.

Istraživanje koje je proveo VU University Medical Centre u Amsterdamu obuhvatilo je 45 tisuća žena u dobi od 29 i 56 godina i utvrđeno je da korištenje HPV testova vodi u ranije otkrivanje prekanceroznih promjena pa time omogućava ranije liječenje i bolju zaštitu od raka.

Većinu infekcija tim spolno prenosivim virusom riješi sam imunološki sustav žena no neke vrste HPV-a mogu voditi do raka grlića maternice.

Posljednjih su godina testove za te visokorizične vrste virusa razvile neke farmaceutske tvrtke i pokazalo se da su dobri u otkrivanju HPV-a no nizozemsko istraživanje prvo je koje pokazuje da su bolji od papa testa.

Vezane vijesti

Tinejdžerke precjenjuju zaštitu HPV cjepivom

Tinejdžerke precjenjuju zaštitu HPV cjepivom

Neke američke tinejdžerke koje se cijepe protiv HPV-a radi spriječavanja raka grlića maternice pogrešno vjeruju da ne moraju koristiti mjere zaštite… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika