03.01.2012. / 15:39

Autor: Hina

Tinejdžerke precjenjuju zaštitu HPV cjepivom

Neke američke tinejdžerke koje se cijepe protiv HPV-a radi spriječavanja raka grlića maternice pogrešno vjeruju da ne moraju koristiti mjere zaštite prilikom odnosa, pokazalo je američko istraživanje.

Tinejdžerke ne razmišljaju o drugim bolestimaTinejdžerke ne razmišljaju o drugim bolestimaNeke američke tinejdžerke koje se cijepe protiv HPV-a radi spriječavanja raka grlića maternice pogrešno vjeruju da ne moraju koristiti mjere zaštite prilikom odnosa, pokazalo je američko istraživanje.

U okviru istraživanja kojeg su proveli liječnici u Cincinnatiju 339 djevojčica i djevojaka u dobi od 13 do 21 godine ispitano je o njihovom poimanju sigurnosti cjepiva nakon što su ga dobile.

Većina djevojaka koje prime cjepivo znaju za njegova ograničenja no preporučena su za sve djevojčice stare od 11 do 12 godina pa bi precjenjivanje toga cjepiva moglo povećati rizik zaraze drugim spolno prenosivim bolestima, upozoravaju liječnici.

Većina djevojaka obuhvaćenih istraživanjem smatrala je da je svejedno potrebno koristiti zaštitu prilikom odnosa no 23,6 posto vjerovalo je da je izloženo manjem riziku za zarazu drugim spolno prenosivim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Archives of Pediatric & Adolescent Medicine pokazuju da postoji potreba za boljom edukacijom o cjepivu i njegovim ograničenjima.

Cjepiva Gardasil i Cervarix štite od sojeva ljudskog papiloma virusa ili HPV-a koji izazivaju rak grlića maternice. Gardasil također štiti i od nekih sojeva virusa koji izazivaju genitalne bradavice.

No nijedno od tih cjepiva ne može spriječiti zarazu drugim spolno prenosivim bolestima poput sifilisa, gonoreje ili HIV-a koji izaziva AIDS.

HPV cjepivo može jedino spriječiti infekciju HPV-om i ne liječi postojeće infekcije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/1/12

bozanstvena33, 09.01.12. 12:54

Od tog cjepiva je umrlo u evropi lani oko 20 cijepljenih curica.Al sto je to za farma industriju samo mala brojka,a i odstete su male....Umjesto da se propagira da mijenjanje muskaraca i seksualnih partnera nije dobro vec izaiva rak,pronaslo se cijepivo pa zene idite i mazite se....


registracija
12/2/12

bruny, 20.02.12. 23:38

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail:brunoposao683@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika