16.12.2011. / 17:56

Autor: Deutsche Welle

Zbog čega su Nijemci razočarali Hrvate?

Njemački košarkaški savez (DBB) povukao je iznenada svoju kandidaturu za domaćinstvo Europskog prvenstva 2015. godine. To znači da ni fanovi u Hrvatskoj neće moći vidjeti najbolje košarkaše Staroga kontinenta.

Hrvatska ipak neće biti domaćin EurobasketaHrvatska ipak neće biti domaćin EurobasketaU izboru za domaćina Europskog prvenstva u košarci 2015. ostala je na koncu samo Ukrajina. Ima li smisla uopće govoriti o "izboru" nakon što je Njemačka odlučila povući svoju kandidaturu?

Njemačka je, zajedno s Hrvatskom, Italijom i Francuskom bila zajednički kandidat za Eurobasket. Jedinstveni koncept (utakmice u četiri različite zemlje) je propao povlačenjem Njemačke i organizacija prvenstva automatski pripada jedinom preostalom kandidatu, Ukrajini.

Zbog čega su se Nijemci povukli i razočarali i svoje, ali i hrvatske fanove basketa? Europsko prvenstvo 2015. trebalo je biti prilika za veliki oproštaj Dirka Nowitzkog s košarkaške scene.

No, to će ostati samo san. Nijemci su kao razlog povlačenja naveli "sumnje u profesionalnost postupka dodjele domaćinstva, odnosno manjkavu transparentnost" od strane Europskog košarkaškog saveza (FIBA Europe).

"Teškog srca se povlačimo iz postupka u kojem smo imali izgledne šanse. Naša se filozofija temelji na pouzdanosti, povjerenju i iskrenosti. Trenutno suradnja s FIBA-om Europe nije moguća na bazi tih vrijednosti", pojasnio je predsjednik DBB-a Ingo Weiss. Glavni tajnik Njemačkog košarkaškog saveza Wolfgang Brenscheidt dodao je kako se radi o "ogromnom razočaranju za sve sudionike". On je i precizirao što je razljutilo Nijemce.

FIBA razljutila Nijemce

FIBA Europe je (suprotno ranijim najavama) 7. prosinca 2011. od četiri zemlje koje su zajednički podnijele zahtjev za organizacijom Eurobasketa 2015. zatražila da već i prije donošenja odluke o domaćinu prezentiraju službenoga glavnog sponzora koji bi jamčio isplatu četiri milijuna eura sponzorskog novca.

No, Nijemci (i ostale tri zemlje) taj zahtjev nisu htjeli ispuniti. Oni su tvrdili da se ugovore sa sponzorima zaključuje tek nakon što se donese odluka o domaćinu turnira. Njemački košarkaški čelnici tvrde da su se konzultirali s kolegama iz Hrvatske, Italije i Francuske, odnosno da je odluka o povlačenju kandidature pala jednoglasno.

To je potvrdio i glavni tajnik Hrvatskoga košarkaškog saveza (HKS) Željko Drakšić: ''Obavještavamo vas da su košarkaške federacije Francuske, Njemačke, Italije i Hrvatske povukle svoju zajedničku kandidaturu za organizaciju Europskog prvenstva 2015. za seniore.'' On je dodao: ''Do ove odluke došlo je zbog nemogućnosti ispunjenja financijskih uvjeta tj. dinamike plaćanja obaveza na kojima inzistira FIBA Europa.''

Te financijske uvjete Njemačka i ostale tri zemlje mogle su bez problema ispuniti. Ali to nisu htjele učiniti. I podrška za odluku stiže sa svih strana. Npr. iz Njemačke košarkaške lige (BBL). "Poštujemo odluku. Nadam se da će ona prouzročiti kritičnu reviziju cijelog postupka, odnosno da će se i provjetriti stanje unutar FIBA Europe", kaže poslovođa BBL-a Jan Pommer. Posljednje veliko košarkaško natjecanje održano u Njemačkoj bilo je upravo Europsko prvenstvo 1993.

Odluka o otkazivanju kandidature ni Nijemcima nije lako pala. Kvartet je uložio puno truda u izradu dosjea na 122 stranice kojim se krenulo u utrku za organizaciju Eurobasketa. Bilo je predviđeno da svaka od četiri zemlje utakmice u fazi natjecanja po skupinama igra na domaćem terenu. Utakmice se planiralo odigravati u Berlinu, Strassbourgu, Milanu i Zagrebu.

U drugoj fazi bi se priključili i neki drugi gradovi (Lyon, Köln ili Düsseldorf, npr.), a finalni meč se trebao održati u Parizu.

Izgubljeni novac

DBB je u projekt organizacije Europskog prvenstva 2015. uložio oko 300.000 eura. To je izgubljeni novac. I to zato što je Ukrajina pristala na zahtjeve Europske košarkaške federacije. Državna avio-kompanija Aerosvit pristala je naime biti glavni sponzor turnira i prije nego što su Nijemci objavili da se povlače.

Nakon Poljske (2009.), Litve (2011.) i Slovenije (2013.) po četvrti put se turnir najboljih košarkaša Staroga kontinenta održava u "istočnom dijelu Europe", pišu njemačke agencije.

Njemački košarkaški savez svejedno ne očajava. Gleda se u budućnost i već sad traži mogućnost podnošenja nove kandidature. "Naš je cilj i dalje organizacija velikoga košarkaškog turnira u Njemačkoj. Možda ćemo se orijentirati prema Svjetskom prvenstvu 2018. i to zajedno s Francuzima", kaže šef DBB-a Weiss.

Nowitzki, vrlo je izvjesno, na tom turniru neće nastupiti. 2018. on će napuniti 40. godinu života.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika