16.12.2011. / 18:25

Autor: Deutsche Welle

'Zbijmo redove protiv Velike depresije'

Šefica MMF-a Christine Lagarde pozvala je međunarodnu zajednicu da zbije redove u borbi protiv globalne ekonomske krize koja prijeti svijetu. Ona smatra da je svjetska ekonomija suočena sa prilično sumornim prognozama.

Christine LagardeChristine Lagarde"Kako bi se spriječilo da se kriza razvije u depresiju potrebno je djelovanje svih zemalja prije svih europskih", rekla je Christine Lagarde i sadašnju krizu usporedila sa situacijom 30-ih godina uoči izbijanja Velike depresije kada je došlo do sloma nacionalnih ekonomija u svim važnijim industrijskim državama.

„Nema ekonomije u svijetu, neovisno od toga da li je siromašna ili bogata, bez obzira da li je riječ nerazvijenim zemljama, tržištima u razvoju ili razvijenim zemljama, koja će biti imuna na krizu koja se kako vidimo ne samo razvija, već eskalira do točke gdje se trebamo fokusirati na ono što možemo učiniti", izjavila je Christine Lagarde.

Ovo nije bio prvi apel šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Međutim, ovako uvjerljiv nije bio nikad. Razlog je što još uvijek nije pronađeno konačno rješenje krize u eurozoni. Ona smatra da Europa neće moći sama riješiti svoje probleme, i da sve zemlje na rješavanju problema teško zaduženih europskih zemalja moraju zajedno raditi uz pomoć MMF-a .

"Samo zajedno možemo riješiti krizu"

Christine Lagarde, koja je govorila na konferenciji u State Departmentu u Washingtonu, navela je da problemi sa kojima se svijet suočava nisu samo zabrinjavajući za zemlje eurozone i za Europsku uniju, ili samo za razvijene ekonomije, već je razlog za brigu za sva gospodarstva.

"Dozvolite da naglasim ono što je po mom mišljenju veoma važno. Ovo nije kriza koju može riješiti grupa država poduzimajući akciju. Nadam se da će ovo biti riješeno angažmanom svih država i regija", kaže Christine Lagarde.

Ona smatra da financijska tržišta moraju pokazati više strpljenja dok se europske vođe bore sa novonastalim izazovima. "U demokraciji se važne odluke ne donose preko noći. Za njih je potrebno vrijeme", izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Opasnost od protekcionizma

Nigerijski ministar trgovine Olusegun Aganga je na ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi rekao da se u pojedinim dijelovima svijeta povećava opasnost od ograničavanja vanjske trgovine. "Prepreke za svjetsku trgovinu su najlošiji odgovor na trenutne gospodarske izazove", rekao je Aganga i dodao da Svjetska trgovinska organizacija mora raditi na ukidanju ograničavanja vanjske trgovine.

Svjetska trgovinska organizacija je kratko prije trodnevnog sastanka u Ženevi smanjila prognoze rasta izvoza u svijetu u ovoj godini sa 6,5 na 5,8 posto.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika