17.12.2011. / 11:33

Autor: Deutsche Welle

Zašto Christine Lagarde prognozira apokalipsu?

Njemački mediji komentiraju izjavu direktorice MMF-a Christine Lagarde koja današnju situaciju uspoređuje sa Velikom depresijom iz tridesetih godina. „Zašto Lagard dosipa ulje na vatru?“, pitaju se u Frankfurter algemeine zeitungu.

Christine LagardeChristine LagardeFrankfurter algemeine zeitung piše: „Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), svojim pesimističnim prognozama vezanim za svjetsku ekonomiju zastrašila je međunarodnu politiku. Izgledi za gospodarski oporavak su 'prilično mračni', izjavila je Lagarde u Washingtonu. Ona smatra da u čitavom svijetu postoji opasnost od stagnacije gospodarskog rasta. Lagarde je upozorila da postoji opasnost da svjetska ekonomska kriza preraste u krizu kakva je bila tridesetih godina. U to vrijeme, pred početak Drugog svjetskog rata, karakteristike međunarodne politike su bile: povlačenje, protekcionizam i izolacija.

Zašto direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde današnju situaciju uspoređuje sa Velikom depresijom kakva je viđena tridesetih godina prošlog stoljeća? Zašto Lagarde dosipa ulje na vatru, kada upozorava na opasnost od protekcionizma i izolacije? Jedna globalna institucija kao što je MMF trebala bi raditi upravo suprotno, ukazati svim zemljama, kontinentima i narodima da je neophodna suradnja kao nikada ranije u borbi protiv svih mogućih kriza.
Svojim prekomjernim upozorenjima o horor-lomu svjetske ekonomije, Lagarde širi sumnju da Washington želi u svoju korist voditi politiku spašavanja eura. Ali, na svu sreću, investitori se ne daju zbuniti. Tržišta trenutno smirenije reagiraju na upozorenja od propasti ili na činjenice o pogoršanom bonitetu banaka. Upravo zato što je svim investitorima jasno koliko je trenutno situacija teška, malo koji je spreman upustiti se u velike rizike. S padom prometa, slabi i histerija. To bi bila lijepa želja za sljedeću godinu: Depresija za one koji prognoziraju propast", komentira frankfurtski list.

Rheinische post dodaje: „Prognoze za svjetsku ekonomiju nisu dobre. Izgledi za gospodarski rast su u čitavom svijetu veoma slabi. Zaoštravanje dužničke krize prije svega prijeti Europi, ukoliko vlade ne ispune obećanja i početkom sljedeće godine ne provedu u dijelo odluke sa poslednjeg summita EU. Tržišta konačno žele vidjeti djela, riječi im je preko glave. Od opasnosti da se zapadne u Veliku depresiju kakva je nastupila u listopadu 1929. godine, svijet je još uvijek daleko. Za razliku od tog vremena, centralne banke danas vode politiku niskih kamata. S obzirom na strah od inflacije Europska centralna banka je prošlog tjedna snizila svoje kamate. Kada su 1929. godine Američka centralna banka i neke druge banke povećale kamate, to nije bio okidač, već glavni razlog za izbijanje svjetske ekonomske krize. Upozorenja predsjednice Međunarodnog monetarnog fonda od opasnosti od velike depresije su pretjerana i sama gospođa Lagarde to zna. Međutim ona želi da probuditi svjetsku javnost - protekcionizam i prekomjerni deficiti vode ka još većoj krizi."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.12.11. 13:34

„...protekcionizam i prekomjerni deficiti vode ka još većoj krizi..." Slažem se. Ali ono što se predlaže kao rješenje, tj. što veća potrošnja, vodi ka krizi kakvu još nismo imali. Današnja ekonomija traži konstantno povećanje potrošnje. U svijetu ograničenih resursa takva ekonomija je jednostavno neodrživa.


registracija
24/3/10

bagsy, 17.12.11. 14:29

Sjedi ,5


registracija
17/12/10

zmaj, 17.12.11. 18:29

Jednostavno: jer joj/im odgovara, a onda tek dolazi represija, ne depresija, REPRESIJA!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika