19.12.2011. / 18:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Fijasko od summita zbog Timošenko

Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratificiranje sporazuma s Ukrajinom "ovisiti o politčkim okolnostima"

Julija TimošenkoJulija TimošenkoSummit koji je trebao približiti Ukrajinu europskoj matici u ponedjeljak je propao nakon što je EU objavio da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne riješi slučaj zatvorene ukrajinske oporbene čelnice Julije Timošenko.

Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratificiranje sporazuma s Ukrajinom "ovisiti o politčkim okolnostima".

Summit EU-Ukrajina, kojim su povodom Van Rompuy, predsjednik EK-a Jose Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovali u Kijev, bio je pripreman četiri godine i trebao je obilježiti početak novog strateškog odnosa između EU-a i Ukrajine koja je integraciju u europsku maticu učinila svojim prioritetom.

"Snažno smo zabrinuti prvenstveno zbog rizika politički motiviranog pravosuđa u Krajini. Suđenje Timošenkovoj je najistaknutiji primjer", rekao je Van Rompuy ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

No europski čelnici u dvosatnom razgovoru Janukoviča nisu uspjeli uvjeriti da popusti i oslobodi Timošenko.

Janukovič je unatoč zastoju u odnosima rekao da je Ukrajina još uvijek predana europskoj integraciji. "Sporazum o pridruživanju bit će ključan trenutak eurointegracijskog puta naše zemlje", rekao je čelnicima EU-a.

Julija Timošenko u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora za zlouporabu ovlasti, što je odmah izazvalo ljutnju EU-a koji smatra da je riječ o političkoj presudi i već je otkazao posjet ukrajinskog predsjednika Bruxellesu.

Timošenko je osuđena jer je u vrijeme dok je bila predsjednica vlade ugovorila plinske sporazume s Rusijom za koje se smatra da su bili štetni za Ukrajinu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika