20.12.2011. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Documenta 'brani' Dragu Hedla

"Zatečeni reakcijom Komisije HBK Iustitia et pax u kojoj su biskupi dan nakon dodjele zatražili od predsjednika da povuče odlikovanje koje je dodijelio Dragi Hedlu pozivajući se, sa zakašnjenjem od 30 godina, na jedan njegov tekst, na mrlju iz prošlosti"

Ivo Josipović i Drago HedlIvo Josipović i Drago HedlVoditeljica nevladine organizacije Documente, Vesna Teršelič, pohvalila je odlikovanje novinara Drage Hedla Redom Stjepana Radića i izrazila začuđenost kritikom Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax.

U reagiranju objavljenom na web stranicama Documente, Vesna Teršelič pohvalila je novinarov rad. "Svojim pisanjem o kršenju ljudskih prava te istraživanjima zločina protiv civila u Osijeku, zbog kojih je bio izložen prijetnjama smrću, kao i angažmanom u pripremi filma o Vukovaru, Drago Hedl je nesporno zaslužio dodijeljeno mu priznanje", napisala je voditeljica centra.

Ističe kako su potpisnici reagiranja, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić, Dražen Lalić, Drago Pilsel i Nenad Puhovski 'zatečeni reakcijom Komisije HBK Iustitia et pax u kojoj su biskupi dan nakon dodjele zatražili od predsjednika da povuče odlikovanje koje je dodijelio Dragi Hedlu pozivajući se, sa zakašnjenjem od 30 godina, na jedan njegov tekst, na mrlju iz prošlosti'. Dodajmo kako je Hedl prije 30-ak godina nazvao blaženog Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima', a negativno je spominjao i blaženog Ivana Merza.

Šeficu udruge brine nesolidarnost crkve sa žrtvama i izostanak podrške. "Zabrinuti smo zbog toga kakav će učinak imati to što je od biskupa izostalo jasno iskazivanje solidarnosti sa žrtvama i jasna podrška razotkrivanju zločina naspram obrane, posebno nakon obnovljenih napada na Dragu Hedla u Glasu Slavonije. Tim više što nadbiskup Marin Srakić zna da javnost zna da je u zatvoru obilazio prvooptuženoga Branimira Glavaša, da je dio biskupa potpisao priopćenje u kojem su se zalagali za puštanje Glavaša iz pritvora i da nije bilo ikakve reakcije kada je u javnost puštena snimka obraćanja osuđenog Glavaša članovima HDSSB-a, u kojoj sebe uspoređuje s blaženim Alojzijem Stepincem. Osuđen sam nevin poput Stepinca!", piše u priopćenju.

Podsjetimo kako je Hedla odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za 'osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine', nakon čega je Komisija Hrvatske biskupske konferencije prozvala Hedla 'osobom koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osoba koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje'. Documenta je centar koji potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja te surađuje s organizacijama civilnoga društva i vladinim institucijama te sličnim centrima u inozemstvu.

Vezane vijesti

Nedovoljna otvorenost prema strancima

Nedovoljna otvorenost prema strancima

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 20.12.11. 16:52

Biskupima nikak nije jasno da se istina ne može sakriti , niti se prljavština treba štititi "nacionalnim interesom". Zločinstva o kojima je pisao Hedl poznata su mnogim ratnicima i civilima. Ne može se po naređenju zaboraviti neke stvari , niti svi žele opteretiti savjest laganjem.


registracija
1/3/11

Laudate, 20.12.11. 21:28

I. Josipović u društvu D. Hedla. Predsjedničke držite do ugleda predsjedničke funkcije i pazite s kime se družite.


registracija
14/11/07

laufer, 20.12.11. 23:27

Ako nekoga napada biskupska ekipa, to samo znači da čovjek kojeg pljuju radi pravu stvar.
To društvo je davno izgubilo bilo kakav kredibilitet, osim kao financijska udruga.
Za uspjehe na financijskom polju doista im se mora odati priznanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika