19.06.2012. / 16:46

Autor: Hina

Nedovoljna otvorenost prema strancima

"Sintagme poput 'iskorištavanje naše dobrodošlice', 'najezda s istoka i juga' te iskrivljene i nepotpune informacije o kontekstu dolaska, odnosno prolaska tražitelja azila i neregularnih imigranata uvelike doprinose povećanju ksenofobije i stvaranju klime nedobrodošlice i nerazumijevanja za osobe koje, bježeći od opasnosti, zaštitu pokušavaju pronaći u Hrvatskoj", stoji u priopćenju

IlustracijaIlustracijaU povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te nedovoljnu otvorenost hrvatskog društva prema izbjeglicama i strancima.

CMS u priopćenju upozorava na neprofesionalna medijska izvještavanja te praksu hrvatskih sudova u pogledu primjene međunarodnih instrumenata zaštite ljudskih prava, ističući da su medijske slike i rasprave uglavnom koncentrirane oko pitanja sigurnosti, predrasuda i nepoželjnosti, dok se dimenzija humanosti, zaštite ljudskih prava i pomoći ljudima u nevolji gotovo i ne spominje.

"Sintagme poput 'iskorištavanje naše dobrodošlice', 'najezda s istoka i juga' te iskrivljene i nepotpune informacije o kontekstu dolaska, odnosno prolaska tražitelja azila i neregularnih imigranata uvelike doprinose povećanju ksenofobije i stvaranju klime nedobrodošlice i nerazumijevanja za osobe koje, bježeći od opasnosti, zaštitu pokušavaju pronaći u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Iz Centra ističu da je potrebno kontinuirano promovirati solidarnost ne samo prema onima koji su nam slični već i prema onima koje percipiramo kao drukčije od nas te se zalagati da učinimo sve kako bi im olakšali situaciju u kojoj su se našli.

"Posljedica sadašnjeg stava dovodi do toga da su izbjeglice, teroristi i međunarodni kriminalci stavljeni u istu kategoriju 'opasnosti'. Tome se snažno odupiremo", ističe CMS.

Smatra da javne politike prema povratnicima trebaju uvažavati slobodu izbora izbjeglice/povratnika da sam odabere trajno rješenje, napominjući da bi tada broj od 130 tisuća do sada registriranih povratnika mogao rasti na način da ne dobivamo "formalne povratnike" nego ljude koji su donijeli odluku da se vrate i društvo koje ima razvijene reintegracijske politike za njih.

Od 2001. godine 20. lipnja obilježava se kao Svjetski dan izbjeglica. Na globalnoj razini, broj osoba kojima je potrebna zaštita kontinuirano raste, a prema podacima UNHCR-a, u 2011. godini zaštita je bila pružena 35.440.128 osoba.

Danas u Hrvatskoj živi 36 azilanata/ica i 18 izbjeglica pod supsidijarnom zaštitom, navode.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 19.06.12. 18:58

"je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj"
"u Hrvatskoj živi 36 azilanata/ica i 18 izbjeglica pod supsidijarnom zaštitom, navode.". istina. 36 je vise od 35. dobra je to studija...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika