21.12.2011. / 16:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović u pristupu EU

Mi smo Airbus u magli

Mi nismo "guske u magli", svaka nova situacija jest neizvjesna i predstavlja neku vrstu magle, prije smo Airbus u magli jer dobro vidimo tu maglu, rekao je Milanović

ArhivaArhivaMandatar nove Vlade Zoran Milanović istaknuo je, odgovarajući na novinarski upiti hoće li se odgoditi referendum za ulazak Hrvatske u EU, kako su za to da se na referendum ide 22. siječnja radi dodatne komunikacije s hrvatskim građanima.

Prema postojećim propisima (deklaraciji Sabora) referendum bi se trebao održati 7. siječnja, no razmišljali smo da se pomakne da dodatno komuniciramo s hrvatskim građanima, izjavio je Milanović na današnjem božićnom prijamu predsjednika Ive Josipovića u KD Vlatroslava Lisinskog.

Mi se za EU pripremamo godinama; Hrvatska je ulazila, što svojom voljom, što na silu, u raznorazne aranžmane, a nikada u povijesti nije bila na pragu jedne organizacije nakon tako dugotrajnog procesa. Mi nismo "guske u magli", svaka nova situacija jest neizvjesna i predstavlja neku vrstu magle, prije smo Airbus u magli jer dobro vidimo tu maglu, rekao je Milanović.

Mandatar nove Vlade istaknuo je kako su za to da se na referendum ide 22. siječnja te da se ima dovoljno vremena.

Europska unija je dinamičan proces; ono što je danas aktualno za godinu dana će se promijeniti, a ključno pitanje na referendumu, koje je "jednostavno, ali teško", nije jesu li građani zadovoljni određenim poglavljem pregovora, nego jesu li nakon deset godina za to da Hrvatska postane članicom EU, onakvom kakva je ona danas ili nisu, naglasio je Milanović.

Na pitanje hoće li nova Vlada ostvariti očekivanja na gospodarskom planu, o čemu je predsjednik Josipović govorio na prijamu, Milanović je rekao kako su to želje predsjednika Republike i želje svih onih koji su glasali za koaliciju, kao i onih koji nisu, te da bi u tome trebali svi biti jedinstveni.

Nemam iluzija, politika je izazovan i konfliktan posao, zadaća opozicije je da kritizira, ali vjerujemo u nekakav minimum konsenzusa i razboritosti da se izvučemo iz krize, dodao je.

Na novinarski upit je li prebacivanje resora prostornog uređenja iz ministarstva zaštite okoliša u ministarstvo graditeljstva popuštanje HNS-u, Milanović je rekao kako su to ministarstva hrvatske Vlade, a ne privatna.

Vlada je kolektivno tijelo, odlučuje većinom koju ćemo gurati prema konsenzusu, a ne preglasavanju, tako da je svejedno u čijem je što ministarstvu. Nema tu nikakve priče, postoje argumenti za jedno i drugo, opredijelili smo se da to bude u ministarstvu graditeljstva, kazao je mandatar nove Vlade Milanović.

Upitan da komentira nedolazak premijerke Jadranke Kosor na prijam predsjednika Josipovića, Milanović je rekao kako ne zna zašto nije došla te da vjerojatno ima razloga za to. Također je demantirao napise u medijima kako koalicija opstruira da Kosor postane potpredsjednicom Sabora.

Novinari su i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića pitali što misli o nedolasku Kosor na prijam, i tome da je u isto vrijeme sazvala sjednicu predsjedništva HDZ-a. Bebić je rekao kako ne zna niti je pozvan na sjednicu predsjedništva HDZ-a, no da bi, kada bi mora birati između ta dva događaja, izabrao tradicionalno, godišnje okupljanje predsjednika Republike.

Kao aktualni predsjednik Sabora želim do kraja ispuniti ono što mi je u opisu radnog mjesta, ono što je za mene i politička i građanska dužnost, dodao je.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić komentirao je buduću suradnju s novom vlašću, kojoj je poželio da radi dobro te da im svi koji mogu pomognu. Na pitanje hoće li s novom vlašću surađivati bolje ili lošije nego s dosadašnjom, s obzirom na neka otvorena pitanja oko imovine, kardinal Bozanić je naglasio da je "Crkva uvijek otvorena za suradnju sa svakim koji radi s čovjekom".

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 21.12.11. 18:04

dakle, nismo trcali u zap. maglu; to je bilo vise neka vrste setnje u jednu novu maglu. u istocnu maglu '19, trcali smo, ali smo do neke mjere i morali ili mislili da moramo kad smo bili ukljesteni izmedju fasista u madjarskoj, italiji, srbiji, i cgori.
bolje bi nam bilo da smo ostali u a.u monarhiji, ali, eto, nismo!
milanovic. cini se meni, strahuje biti otok u fasistickom oceanu---pa i ja bih se silno tog silnog i sivog mora strasio! hvala


registracija
30/9/09

davor12345, 21.12.11. 20:24

Eto, da nije bilo Franje ušli bi mi kufer u Europsku uniju!


registracija
11/1/10

fluid, 21.12.11. 21:52

Šta se ima pitati zašto Kosorica nije došla na kurtoazni domjenak Predsjednika države? Svi to znaju i nije potrebno izmišljati razloge.Njen nedolazak samo je osobna potvrda egoizma,primitivnosti i jalnosti.Jednostavno kretenski potez na državnoj razini.


registracija
30/11/10

jato, 22.12.11. 07:15

Hmmm,.....mi smo guske u Airbusu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika