21.12.2011. / 17:20

Autor: Deutsche Welle

Hrvatska veza s talijanskim skandalom

U skandalu oko namještanja rezultata u talijanskom nogometu, dva su igrača priznala ilegalne radnje. Sudeći po medijskim izvještajima, oni su istražnim organima potvrdili pripadnost "međunarodnoj prevarantskoj bandi".

Skandal s namještanjem utakmica se širiSkandal s namještanjem utakmica se širiAlessandro Zamperini iz trećeligaša Ravenne i Filippo Carobbio iz trećeligaša Spezia nakon saslušanja su, kako pišu talijanski mediji, priznali da su bili članovi međunarodne kriminalne skupine koja je u velikom stilu namještala rezultate utakmica. Zamperini i Carobbio su uhićeni u ponedjeljak (19.12.).

Osim susreta u nižim ligama, talijanski istražni organi intnzivno su se pozabavili i utakmicam Serie A (prva liga), odnosno suretima odigranima u okviru natjecanja za Talijanski kup.

Navodno je na listi sumnjivih susreta čak 20 utakmica elitne nacionalne lige. Radi se o susretima sljedećih klubova: CFC Genova, Bologna, Cagliari, Lazio Rim i SSC Napoli.

Po dosadašnjim saznanjima, navedene se klubove se sumnjiči da su znali za namještaljke u kojima su sudjelovali pojedini igrači. Roberto Di Martino, nadležni državni odvjetnik u akciji "Last Bet", potvrdio je da su iskazi Zamperinija i Carobbia bili "korisni". Odnosno da još čeka na informacije koje je zatražio od Interpola.

Grijesi Cristiana Donija

U raciji provedenoj u cijeloj zemlji, talijanska je policija početkom ovog tjedna uhitila 17 osoba za koje se sumnja da su bili članovi međunarodne bande, koja je manipulacijom rezultata zarađivala novac preko kladionica. Među njima su (osim Zamperinija i Carrobia) bili i bivši kapetan prvoligaša Atalante iz Bergama Cristiano Doni, te Luigi Sartor i Carlo Gervasoni.

Protiv Donija i ostalih uhićenika se istražuje još od prošlog ljeta. Tada su talijanski organi tijekom jedne racije uspjeli zadati ozbiljan udarac kriminalnoj skupini. Tada se pretpostavljalo da je njezin član čak i bivši talijanski reprezentativac i popularni nogometaš Beppe Signori.

Talijanski nogometni savez (FIGC) 38-godišnjeg Donija je zbog umiješanosti u skandal već ljetos suspendirao. Njemu je bilo zabranjeno da se bavi bilo kakvim poslom u nogometnim vodama u iduće tri godine. Doni je do sada demantirao umiješanost u skandal. Zbog njegovih "grijeha" kažnjen je i njegov klub. Atalanta je u sezonu ušla sa šest "kaznenih" bodova.

Mafija pere novac?

Državni odvjetnik Di Martino naglaso je kako se nastavlja potraga i za drugim članovima kriminalne skupine, čija se centrala po njegovim riječima nalazi u Singapuru, a operativni centar na istoku Europe. Istražuje se i moguća veza napuljske mafije (Camorra) s manipulacijama utakmica.

"Talijanski je nogomet područje u kojem mafija sve čeće pere novac", komentirao je čuveni pisac i kritičar mafije Roberto Saviano.

Posljednjih se dana u javnosti pojavila i jedna zanimljiva informacija koja ponovno ukazuje na moguću činjenicu da su i u talijanskoj aferi važnu ulogu igrali i hrvatski manipulatori. Talijanski istražitelji u svom se radu, između ostaloga, oslanjaju i na iskaze bivših članova kriminalne skupine.

"Hrvat iz Njemačke"

Oni su policiji, kako doznajemo iz Italije, izjavili da je jedan od članova bande i "jedan Hrvat koji je uhićen u Njemačkoj", odnosno "jedan muškarac koji potječe iz Singapura" i koji je trenutno u finskom zatvoru.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Racija potresla Azzure

Racija potresla Azzure

Racija među talijanskim reprezentativcima, hapšenje igrača rimskog „Lazia" Stefana Maurija te pretraga kuće trenera talijanskog prvaka „Juventusa" iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika