23.12.2011. / 09:07

Autor: Hina , Nacional.hr

RH 2012 - izazovi i perspektive u EU

Posebno važno za Hrvatsku bit će njezina pripremljenost za povlačenje novaca iz europskih fondova. Članstvo u EU-u samo po sebi ne znači puno ako se u što većoj mjeri ne iskoriste mogućnosti koje ono pruža

IlustracijaIlustracijaSa završenim pregovorima i potpisanim Ugovorom o pristupanju, Hrvatsku u sljedećoj godini čekaju novi izazovi kako bi se što bolje pripremila za uspješno funkcioniranje kao punopravna članica Europske unije.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora 9. prosinca u Bruxellesu, prvi posao koji sada čeka novu hrvatsku vladu u vezi s Europskom unijom jest priprema za referendum, koji se treba održati 22. siječnja sljedeće godine a na kojem će se hrvatski građani izjasniti u ulasku zemlje u Europsku uniju.

Tek nakon ratifikacije pristupnog ugovora u Hrvatskoj krenut će postupak ratifikacije u 27 zemalja članica EU-a koji treba biti dovršen do 30. lipnja 2013., kako bi Hrvatska postala punopravna članica od 1. srpnja 2013.

Pristupajuća zemlja

Potpisivanjem pristupnog ugovora, Hrvatska je promijenila status zemlje kandidatkinje u pristupajuću zemlju. To podrazumijeva da će kao aktivni promatrač sudjelovati u radu europskih ustanova, a to se iskustvo može iskoristiti za što bolju pripremljenost tijela državne uprave za razdoblje kada će i Hrvatska, kao punopravna članica, suodlučivati o pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.

Svakodnevno se u raznim tijelima europskih institucija održavaju sastanci na kojima će hrvatski predstavnici morati imati svoje stajalište, što traži iznimno dobro organiziranu državnu upravu i dobru komunikaciju i sinkronizaciju s hrvatskim predstavnicima u EU-u.

Tijekom procesa ratifikacije Hrvatska će biti informirana i konzultirana o novim zakonima koji se budu donosili u EU-u i u tom razdoblju moći će dati svoj doprinos u oblikovanju tih zakona i propisa.

Hrvatski veleposlanici u trećim zemljama bit će pozivani na sastanke svojih kolega iz 27 zemalja članica.

12 zastupnika

Pristupni ugovor predviđa da Hrvatska ima 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Novi saziv Hrvatskog sabora odredit će 12 zastupnika koji će do ulaska u EU 1. srpnja 2013. sudjelovati u radu Europskog parlamenta kao promatrači. Oni će moći sudjelovati u raspravama na plenarnim sjednicama i u radu parlamentarnih odbora, ali neće imati pravo glasa.

Isto tako, hrvatski će predstavnici sudjelovati i u radu Europskog vijeća, koje okuplja šefove država ili vlada, te Vijeća Europske unije, međudržavnog tijela koje čine ministri zemalja članica. Hrvatski će predstavnici sudjelovati kao promatrači i u radu COREPER-a te u nizu radnih skupina Vijeća EU-a.

Hrvatskoj će se početkom sljedeće godine trebati odrediti i prema novom međuvladinom ugovoru o fiskalnoj disciplini koji bi trebao biti potpisan do ožujka, a ratificiran do sredine sljedeće godine. Cilj toga ugovora, koji su načelno podržale sve države članice osim Velike Britanije, jest zacementirati fiskalnu disciplinu u eurozoni kako bi se ubuduće spriječile nove dužničke krize i što bi, prema očekivanjima, trebalo vratiti povjerenje investitora u sigurnost državnih obveznica zemalja eurozone.

Uvođenje eura

Radna skupina Europskog vijeća za izradu nacrta toga ugovora već je započela s radom i posao bi trebao biti dovršen do kraja siječnja. Očekuje se da bi novi ugovor mogao biti potpisan na summitu EU-a početkom ožujka. Prema prvom nacrtu toga ugovora, on bi stupio na snagu kada ga ratificira devet zemalja članica. Međutim, postoji puno nedoumica oko budućeg ugovora i njegovih dometa, koje će trebati razjasniti kroz rasprave o pojedinostima njegova sadržaja.

Hrvatska je, kao i sve ostale nove članice EU-a, u pristupnom ugovoru preuzela obvezu da će uvesti euro kada za to ispuni uvjete, ali pri tom nije postavljen nikakav rok.

Do ulaska Hrvatske u EU, Europska komisija će pratiti kako ona ispunjava obveze koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora. U proljeće sljedeće godine objavit će izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Najesen, umjesto izvješća o napretku, koje se svake godine objavljuje za zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, Komisija će za Hrvatsku objaviti cjelovito izvješće o monitoringu, koje će obuhvatiti sva poglavlja. Zadnje izvješće za tri najteža poglavlja bit će objavljeno u proljeće 2013. godine.

Arbitraža

Potpisivanjem pristupnog ugovora započeli su i postupci vezani uz provedbu arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg je Ljubljana dugo blokirala hrvatske pristupne pregovore.

U petočlani arbitražni sud dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca. Preostalu trojicu trebaju zajednički izabrati s popisa što će im ga predložiti Europska komisija. Ako se dvije strane ne usuglase, sastav arbitražnog suda dopunit će Međunarodni sud pravde s predloženog popisa Europske komisije. U Komisiji ne žele ništa reći o sastavljanju popisa niti kada će on biti dostavljen dvjema državama, ali po svemu sudeći čekaju da se formiraju vlade u obje zemlje.

Posebno važno za Hrvatsku bit će njezina pripremljenost za povlačenje novaca iz europskih fondova. Članstvo u EU-u samo po sebi ne znači puno ako se u što većoj mjeri ne iskoriste mogućnosti koje ono pruža. Jedini zajamčeni novac su izravna plaćanja poljoprivrednicima, a za sve ostalo potrebno je pripremiti dobre projekte i pronaći sredstva za njihovo sufinanciranje.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika