Objavljeno u Nacionalu br. 841, 2011-12-27

Autor: Robert Bajruši

Monica Macovei

'Milanović mora promijeniti korumpirane suce'

Bivša rumunjska ministrica koja je procesuirala premijera svoje zemlje zbog korupcije govori o borbi protiv kriminala koju je nastavila kao članica Europskog parlamenta i o tome što Hrvatska treba napraviti do srpnja 2013. godine

Monica Macovei vodeći je europski ekspert za borbu protiv korupcijeMonica Macovei vodeći je europski ekspert za borbu protiv korupcijeMonica Macovei, nekadašnja rumunjska ministrica pravosuđa, među vodećim je europskim ekspertima za borbu protiv korupcije. Javnost ju je upoznala kao predsjednicu Rumunjskog Helsinškog odbora, odakle je pozvana da preuzme ministarstvo pravosuđa i pomogne ulasku svoje zemlje u Europsku uniju. Bio je to uvod u jednu od najintrigantnijih političkih priča prošlog desetljeća, koja još nije okončana.
Kao ministrica pravosuđa vrlo je brzo udarila na svog nadređenog - tadašnjeg premijera Adriana Nastasea, dokazujući da su on i njegova klika glavni zaštitnici korupcije u Rumunjskoj. Usporedbe radi, to je kao da su Mladen Bajić, Jadranka Kosor ili Ivan Šimonović pokrenuli istrage protiv Ive Sanadera dok je još bio predsjednik vlade. U hrvatskom pravosuđu - čisti science fiction. Ali zahvaljujući njezinu radu Rumunjska je primljena u EU šest godina prije Hrvatske. Pod njenim vodstvom (i uz potporu predsjednika Republike Traiana Basescua) Rumunjska je reformirala pravosuđe i otvorila niz procesa protiv vladajućih političara. Razumije se, uslijedila je reakcija Nastaseova klana.


Monica Macovei je smijenjena i eliminirana iz rumunjske politike. Sada je članca liberalne skupine u Europskom parlamentu i jedna od najutjecajnijih zastupnica. Iako više izravno ne utječe na rumunjsku politiku, i dalje ratuje s tamošnjim korumpiranim političarima. S promjenjivim uspjehom - može se zaključiti - jer prošlog tjedna sud u Bukureštu je Nastasea proglasio nevinim, a proteklih godina oslobođen je i velik dio korumpirnih državnih dužnosnika i gradonačelnika. Ipak, Macovei je zadržala karizmu nepokolebljivog borca protiv kriminala, posebno u politici.
U petak, 23. prosinca, dala je intervju za Nacional. Premda se suzdržala od poimeničnog ocjenjivanja hrvatskih političara, njezine ocjene, kao i upute novoj hrvatskoj vladi, izrazito su jasne i precizne.
Pretpostavljam da su vam poznati rezultati nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Kakve reperkusije mogu imati u borbi protiv korupcije?
- Morate razumjeti da ne mogu komentirati izborne rezultate, ali sigurno će biti važno da se nova vlada snažno angažira. To je i dalje jedan od glavnih uvjeta za ulazak u EU. Kakav je vaš dojam o antikorupcijskim operacijama posljednjih godina u Hrvatskoj?
- Razumije se da pozitivno gledam na borbu protiv korupcije, posebno protiv korumpiranih političara. To je strahovito teško, ali ako iskorijenite korupciju u politici, napravili ste puno. Poznajem korumpirane političare, kao i one koji to nisu, dakle, u politici nema pravila. Ali politika je važna djelatnost i zato je bitno poduzeti maksimalno protiv korumpiranih političara.
Koliko znam, HDZ-ova vlada vas je pozvala da kao savjetnica pomognete u borbi protiv korupcije?
- Jest, ali to nije bilo nedavno, nego, mislim, 2008. I nije se radilo o službenoj ponudi, nego o usmenom prijedlogu, za razliku od službene ponude koju mi je uputila makedonska vlada.
Nije li paradoks što vas je htio angažirati tadašnji premijer Sanader, protiv kojega se sada vodi nekoliko procesa pod optužbom da je bio na čelu korupcijske hobotnice u Hrvatskoj?
- U to vrijeme nije bilo optužbi protiv premijera Sanadera, a kao što sam rekla, hrvatska vlada me ni nije službeno pozvala da preuzmem savjetničku dužnost.
Kakvu poruku šalje to što se sudi nekoć najmoćnijem političaru u državi?
- Neću komentirati suđenje, ali pozitivna je poruka da i visokopozicionirani političari moraju odgovarati pred sudoom. Pritom nije sve u suđenjima, nego i u tome da procesi trebaju završiti utemeljenim presudama i u razumnim rokovima. Nažalost, rekla bih da u Hrvatskoj, Rumunskoj i većini zemalja regije još uvijek nema potpune spremnosti za procesuranje korumpiranih političara.
Koliko je Hrvatska korumpirana?
- Nije važno što ja mislim, dovoljno je da pogledate službene izvještaje i vidjet ćete da je korupcija i dalje poprilično raširena. I sami znate da velik dio hrvatske javnosti i medija vjeruje da nije moguće govoriti o tome da je korupcija iskorijenjena.
Što će se promijeniti u Hrvatskoj ulaskom u Europsku uniju?
- Ulazak u EU dobar je za vaše građane. Europa nije jedinstvena država, ali EU se trudi svima osigurati jednaka prava i s tog gledišta članstvo je pozitivno.
Kao ministrica pravosuđa inicirali ste niz procesa protiv rumunjskih političara. Kako je to izgledalo?
- Kad sam imenovana ministricom, brzo mi je postalo jasno da su brojni rumunjski političari korumpirani. Dodatni problem bilo je to što je korupcija zahvatila i tadašnju vladu, odnosno vladajuću koaliciju u parlamentu. Tu patološku situaciju trebalo je riješiti i odlučila sam provjeriti koliko su bogati naši političari. Zato smo brzo donijeli detaljan upitnik o materijalnom stanju svakog državnog službenika i političara, člana vlade, parlamenta, šefova carinske službe, šefova državnih agencija. Svi rumunjski dužnosnici trebali su navesti kako su stekli stanove, kuće i ušteđevinu. Naravno da se svašta otkrilo. Tadašnji premijer Nastase prijavio je milijun eura i rekao da je to nasljedstvo njegove tete, koja je pak živjela u bijedi u stančiću u predgrađu Bukurešta. Također sam osnovala Antikorupcijski ured, službu sličnu hrvatskom Uskoku, ali s većim ovlastima, i logično da smo postigli popriličan uspjeh.
Jeste li razočarani jer na kraju u zatvoru nije završio gotovo nitko, uključujući i Nastasea?
- Postoje presude protiv pojedinih političara i dužnosnika, ali suci još uvijek teško donose presude u ovakvim slučajevima. Prije nekoliko dana sud je Nastasea oslobodio krivnje. Ne mogu komentirati sudske odluke, ali zanimljivo je da je postupak trajao pune četiri i pol godine. To je predugo i razumije se da javnost sumnja u pravosuđe.
Rekao bih da se taj slučaj uklapa u intervju koji ste dali prošle godine, kad ste sugerirali da hrvatske vlasti podijele otkaze korumpiranim sucima. Predlažete li to i novoj hrvatskoj vladi?
- Ne možete se boriti protiv korupcije s korumpiranim sucima. Takvi suci jednostavno neće donositi pravedne presude i u tom smislu moj odgovor je pozitivan: neka vaša vlada očisti i pravosuđe. Mogu dodati da nakon toga treba uslijediti drugi korak, a to je imenovanje kompetentnih sudaca i državnih odvjetnika na važne položaje unutar pravosudnog sustava. Oni će jedni drugima biti zaštita i tako ćete popraviti situaciju u pravosuđu.
Što još Hrvatska treba napraviti do srpnja 2013. kad će vjerojatno postati članicom EU-a?
- Jednostavno nas trebate uvjeriti da dobro radite, a to znači pružiti dovoljno novih dokaza, jer još uvijek niste završili reformu pravosuđa. Znam da je dosta toga napravljeno, ali potrebno je nastaviti obračun s korupcijom, posebno na višim razinama, u slučajevima kad postoje dokazi o sprezi politike i biznisa. To nije jednostavno, ali vaša nova vlada mora nastaviti reformu pravosuđa. To nije samo jedan od najvažnijih zadataka, nego imperativ za ulazak Hrvatske u EU. Sugerirala bih premijeru Zoranu Milanoviću da na vrh svojih prioriteta stavi borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa. Važno je da pročisti sustav i omogući da u pravosuđe uđu nekorumprani stručnjaci. Samo s kompetentnim profesionalcima moći će pobijediti korupciju.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika