Objavljeno u Nacionalu br. 841, 2011-12-27

Autor: Ivan Pandžić

Misterij antiknog Mercedesa

Nesuđeni Sanaderov oldtimer u garaži Milana Bandića?

Zubovića smo nazvali i pitali je li možda prodao Mercedes jer se u kuloarima počelo povezivati taj automobil s Bandićevim. "Recite mi izvor te informacije. Ako nećete, neću vam ništa komentirati", rekao je Zubović

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić inače se voli uspoređivati s Mercedesima, a odnedavno je postao i vlasnikom jednog oldtimera. Prema prijavi iz imovinske kartice, može se saznati samo da se radi o modelu iz 1955. godine. Kako to već zna biti s Bandićem, čim smo se dotakli vrijednosti i porijekla novca, nastale su kontroverze. "Dobio sam ga od prijatelja za 55. rođendan. To je moj oldtimer koji treba srediti. Ne vrijedi više od 40 tisuća kuna", rekao nam je Milan Bandić.

Fotografiranje svog Mercedesa nije htio dopustiti. U imovinskoj kartici od svibnja Bandić je naveo suprotno - da ga je kupio od svoje plaće koja iznosi nešto više od 19 tisuća kuna. Rekao je i da ga je registrirao, ali provjerom u Hrvatskom savezu starodobnih vozila, saznali smo da ga nije registrirao u tom savezu, što mu je bila zakonska obveza. Do prije tri tjedna nije bio registriran ni u policiji, neslužbeno smo doznali. Vrijednost serije modela iz 1955. godine može biti od pet do 270 tisuća eura, zavisno o kojim modelima se radi, što je pozamašna svota novca za dar, kako je naveo Bandić, a i za njegovu plaću, kako je naveo u imovniskoj kartici. Inače, naš zakon o sukobu interesa, uz rodbinu, dopušta i neograničenu vrijednost darovanja dužnosnika od prijatelja, što je široka i lako zlouporabljiva kategorija. Ostali mu ne smiju darovati dar vredniji od 500 kuna. Prije dvije godine s dva Mercedesa, od kojih je jedan bio iz 1955., je nastala afera, kada je bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić tvrdio da je za Ivu Sanadera uvezao automobile bez carine. Model iz 1955. dobio je i status kulturnog dobra da bi se izbjegla carina. Procjenjena vrijednosti mu je između 80 i 270 tisuća eura. Automobili glase na Sanaderova prijatelja i bivšeg zastupnika Marija Zubovića. Ni on ih nije nikada htio pokazati javnosti.

Zubovića smo nazvali i pitali je li možda prodao Mercedes jer se u kuloarima počelo povezivati taj automobil s Bandićevim. "Recite mi izvor te informacije. Ako nećete, neću vam ništa komentirati", rekao je Zubović. Ni Zubović nije prijavio svoje modele u registar starodobnih vozila. Ove jeseni su istekle preventivne zaštite kulturnog dobra nad njima, pa ih slobodno može prodavati. Automobili prije toga nisu smjeli mijenjati vlasnike, a da se prvo ne ponude na otkup državi, što Zubović nije učinio. Ako se drže zakona, Zubović-Sanaderov Mercedes nije postao Bandićev, ali je porijeklo nove gradonačelnikove igračke još uvijek upitno.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 28.12.11. 07:33

Kao što vidim svi ga se odriču, pa dajte ga onda meni. U mojoj graži još ima mjesta za takovog staroodrpanca ili kako li se to po novokomponiranom već veli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika