08.01.2012. / 16:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Europski liberali i socijalisti

Nužna odlučna akcija protiv Orbanove autoritarnosti

Europski socijalisti i liberali, koji su nakon EPP-a druga i treća stranačka skupina u Europskom parlamentu, traže odlučnu akciju protiv mađarske vlade

Europska pučka stranka (EPP), čija je članica mađarska vladajuća stranka Fidesz, oglasila se u vezi s kritikama novog mađarskog ustava i niza zakona, zbog kojih europski socijalisti i liberali traže odlučnu akciju protiv Budimpešte.

Mađarska je u travnju prošle godine izglasala novi ustav, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Krajem ove godine izglasani su i prateći ustavni zakoni, među njima i zakon o Mađarskoj središnjoj banci, prema kojem će pomoćnike guvernera središnje banke određivati vlada, a ne guverner.

"Mađarski parlament je 18. travnja 2011. prihvatio novi ustav koji je zamijenio stari ustav, staljinističkog tipa, koji datira od 1949. Mađarska je bila jedina zemlja srednje Europe, koja nije mogla dobiti novi temeljni zakon nakon pada komunizma. U novi ustav je uvrštena Povelja o temeljnim pravima i uspostavljen je novi, pošteniji, izborni sustav koji omogućava manjinama zastupljenost u parlamentu", kaže se u priopćenju koje su u petak zajedno objavili predsjednik EPP-a Wilfried Martens i predsjednik zastupničke skupine EPP-a u Europskom parlamentu Joseph Daul.

Čelnici EPP-a dodaju da će podržati preporuke Europske komisije, koja će analizirati jesu li novi mađarski zakoni sukladni s europskim.

"Istodobno, znamo da je Europska komisija postavila pitanje oko nekih dijelova zakona i da trenutačno proučava prijevode tih zakona kako bi ustanovila jesu li u skladu sa zakonima EU-a. Na temelju Ugovora o Europskoj uniji, Komisija će nadgledati provedbu zakona EU-a, pod kontrolom Europskog suda pravde. Suvišno je i reći da će EPP podržati preporuke Komisije koje će osigurati da se Mađarska u potpunosti uskladi sa zakonima EU-a", ističu Martens i Daul.

S druge strane, europski socijalisti i liberali, koji su nakon EPP-a druga i treća stranačka skupina u Europskom parlamentu, traže odlučnu akciju protiv mađarske vlade.

Potpredsjednik socijalističke političke skupine u EP-u Hannes Swoboda pozvao je da se razmotri mogućnost korištenja članka 7 Ugovora o EU-u koji predviđa mogućnost sankcija i oduzimanja prava glasa zemlji članici koja krši temeljna načela EU-a poput slobode, demokracije, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Mi smo na strani mađarskog stanovništva koje je sve više pod pritiskom Orbanove vlade. Treba ozbiljno razmotriti primjena članka 7 Ugovora o EU-u ako Orbanova vlada nastavi dovoditi u pitanje europske zakone i vrijednosti", rekao je Swoboda.

Socijalisti su pozvali predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da o mađarskom slučaju izvijesti zastupnike EP-a na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Swoboda je rekao da bi pozdravio odluku EPP-a o suspenziji Viktora Orbana na dužnosti potpredsjednika EPP-a i suspenziju članstva Orbanove stranke Fidesz u EPP-u, "sve dok Orban bude svjesno kršio europske zakone i vrijednosti".

Primjenu članka 7 traže i europski liberali.

"Europski parlament, koji predstavlja europske građane, među njima i mađarske građane koji računaju na našu potporu, mora koristiti sve mogućnosti koje predviđa Ugovor na očiti autoritarni trend u Mađarskoj", rekao je predsjednik liberalne skupine u EP-u Guy Verhofstadt, dodajući da su liberali zatražili da Europski parlament pokrene postupak kojim bi se provjerilo je li posrijedi kršenje članka 7 Ugovora o EU-u.

Europska komisija je objavila da analizira mađarske zakone koji se tiču neovisnosti Središnje banke, slobode medija i političke kontrole nad pravosuđem i da će, ako se utvrdi kršenje europskih zakona, pokrenuti odgovorajuće postupke.

Komisija će o Mađarskoj razgovarati na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici u srijedu u Bruxellesu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.01.12. 18:29

Ako se Orban ne uozbilji, NATO može dobiti ovlasti da baci navođene bombe na mađarski parlament i vladu. Samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi, zar ne?


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.01.12. 21:47

Toliki tekst a o meritumu stvari ništa!

Što je to konkretno u novom ustavu Orbana neliberalno i asocijalno ni riječi! Samo se prijete. Ti ljevičari su samouvjereni baš kao i njihov Lenjin i Staljin i Tito!

Oni, samo oni i nitko doli njih!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika