08.01.2012. / 17:03

Autor: Hina , Nacional.hr

Sarkozy sustiže socijalističkog rivala

Ipak, anketa i dalje pokazuje da će socijalistički kandidat Francois Hollande lako pobjediti Sarkozya u drugom izbornom krugu

ArhivaArhivaFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy značajno je smanjio prednost svog socijalističkog suparnika na predsjedničkim izborima koji će se održati u travnju i svibnju, pokazuje anketa objavljena u nedjelju.

Ipak, anketa i dalje pokazuje da će socijalistički kandidat Francois Hollande lako pobjediti Sarkozya u drugom izbornom krugu.

Francuski predsjednik kapitalizirao je središnju ulogu koju je odigrao u smirivanju europske dužničke krize, a popularnost mu je porasla čak i nakon nepopularne najave uvođenja poreza te nakon agresivnije Hollandeove kampanje.

U prvom krugu izbora 22. travnja, Hollande bio osvojio 28 posto glasova, a Sarkozy 26 posto, rezultati su ankete koju je za list Le Journal du Dimanche provela agencija IFOP.

Hollande je imao prednost od 10 posto nedugo nakon što su ga socijalisti u listopadu prošle godine izabrali za svog predsjedničkog kandidata.

U drugom krugu, Hollande osvaja 54 posto, a Sarkozy 46 posto glasova birača, što je također značajno smanjenje u odnosu na razliku od 20 posto u listopadu prošle godine, pokazuje anketa.

Aktualni francuski predsjednik računa da će pridobiti glasove birača koji će u prvome krugu glasovati za kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen i centrista Francoisa Bayroua. Velik broj tako orijentiranih birača još nije odlučio za koga će glasovati u drugome izbornom krugu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika