09.01.2012. / 09:47

Autor: Nacional.hr

Zgombić upozorava

Veći porezi uništili bi gospodarstvo

"Niža stopa PDV-a samo je politička floskula namijenjena bacanju prašine u oči građanima i zadovoljenju nesuvislih sindikalnih zahtjeva", upozorava Zgombić

Veći porezi povećali bi nezaposlenost i učinili gospodarstvo nekonkurentnimVeći porezi povećali bi nezaposlenost i učinili gospodarstvo nekonkurentnimPorezni stručnjak Hrvoje Zgombić napravio je za tportal analizu najavljene porezne reforme i došao do alarmantnog zaključka. Ukoliko bude provedena, mogla bi biti pogubna za gospodarstvo, a onda i za građane.

Zgombić upozorava kako je najavljeno povećanje PDV-a s 23 na 25 posto 'mač s dvije oštrice' jer će ono usporiti potrošnju, a onda posljedično usporiti gospodarstvo i povećati nezaposlenost. Podsjeća kako je već ranije predlagao povećanje PDV-a ali samo kratkoročno kako bi se dodatnim prilijevom novca mogao financirati trošak strukturnih promjena.

Naime, ističe Zgombić, te strukturne promjene tiču se primarno otpuštanja viška zaposlenih u državnoj upravi.

"Načelno nije dopustivo da građani financiraju i jednog zaposlenog koji bi bio višak", smatra Zgombić i dodaje kako je to nepravedno prema onima koji su dobili otkaze u privatnom sektoru.

Ni uvođenje niže stope PDV-a ne bi pomoglo gospodarstvo, jer se cijena na tržištu određuje kroz odnos ponude i potražnje, pa bi bilo iluzorno očekivati da će trgovci sniziti cijene.

"Uvođenjem nižih stopa PDV-a radi se golema šteta proračunu i fondovima za isplatu socijanih naknada i mirovina", upozorava Zgombić i pojašnjava kako niže stope nisu namjenjene kupcima, već proizvođačima i trgovcima kako bi postali konkurentniji.

"Niža stopa PDV-a samo je politička floskula namijenjena bacanju prašine u oči građanima i zadovoljenju nesuvislih sindikalnih zahtjeva", upozorava.

Dodaje i kako povećanje ili uvođenje svakog poreza usporava gospodarsku aktivnost, povećava nezaposlenost i siromaštvo u uvjetima zatvorene ekonomije. Ukoliko se ta ekonomija otvori, izazovi će, smatra, postati drastični.

"U globalnoj, pa i hrvatskoj, ekonomiji vlada surovi darvinizam. Hrvatska će se morati prilagoditi surovim uvjetima globalne ekonomije ili propasti. Nema međurješenja", naglašava Zgombić.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
3/8/10

Vjetar, 09.01.12. 10:12

Svi ti nadri ekonomski stručnjaci kopiraju propale "recepte" da bi se situacija zakomplicirala, pa da ispada kako su oni veliki mislioci, a u biti je to sve vrlo, vrlo jednostavno za riješenje.

Povećeti PDV, uguši i ono malo kupovne moći i onda......... ! GRČKA !

Ako misle teret rasporediti ravnomjerno onda treba kao prvo smanjiti prenapuhani proračun, neka se svatko odrekne luksuza i života na grbači najsiromašnijeg, zatim PDV smanjiti na 15%, a oporezovati netto plaće i netto dobit s većim porezima , pa tko ima više i više zarađuje i plaća više poreza i nosi veći teret krize.


registracija
17/6/05

torpedo, 09.01.12. 11:10

Ja nisam ekonomist, ali cini mi se da promjena PDV-a moze ali i ne mora utjecati na promijene cijena.

Npr. u Njemackoj, nakon povecanja PDV-a sa 16 na 19% cijene nisu niti podivljale niti je potrosnja opala.

S obzirom da se vecina proizvoda prodaje po 'zaokruzenim' psiholoskim cijenama kao sto su npr 9.95, 99.95 ili 149.95 onda je za ocekivati da se takve cijene nece mijenjati.

Cijene su u Hrvatskoj napuhane i to je evidentno iz cinjenice da npr. tehnicka roba koja se uvozi sa dalekog istoka je u Hrvatskoj skuplja za 20-tak % pa cak i vise od tog nego u Njemackoj. (razlika u PDVu je 4%, i jedna i druga zemlja imaju carine na uvoz iz Azije).

No, eventualni pad potrosnje, s obzirom da smo uvozno orjentirana drzava bi smanjio pritisak na trgovinski deficit sa inozemstvom koji nas vec godinama muci (a i taj deficit financiramo zaduzenjem).


registracija
9/1/12

bozanstvena33, 09.01.12. 12:48

nisam ni ja ekonomistica,al znam zbrojit 1 plus 1.
Nemogu me vise ogulit,tj.uzet neg sto uzimaju.,penzionere isto.Nekuzim kak neki ljudi kupuju po buticima skupe luksuzne stvari ,vikendica sim tam i onda jos se pise kak puno umjetnicki il neumjetnicki rade.Kad procitam takva kukanja dobijem proljev.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika