10.01.2012. / 15:37

Autor: Naciona List

Naciona list: Pobuna hrvatskih akademika zbog 'Za dom spremni'

Protiv odluke Kninskog suda pobunila se i navijačka zajednica u hrvatskom športu, ističući kako ubuduće na stadionima neće koristiti omiljeni uzvik 'Za dom spremni'

Foto: Tomislav Miletić/24sata/PIXSELLFoto: Tomislav Miletić/24sata/PIXSELLHrvatski akademici oštro su osudili ponašanje kninskog suda, koji je prošli tjedan u javni prostor uveo pozdrav "Za dom spremni!". Kako stoji u priopćenju kojeg potpisuje tucet uglednih hrvatskih akademika, 'nedopustivo je da javne institucije poput narečene koriste pozdrave koji nisu usklađeni sa zaključcima Vijeća za normu koljačkog jezika, gdje se kao standardan navodi uzvik "Za Poglavnika i dom - Spremni"!, a ne "Za dom spremni".

Akademici se stoga pitaju hoće li danas-sutra biti prisiljeni umjesto riječi 'šport' koristiti 'sport'? Ili, još gore: umjesto titule 'hrvatski akademik' naziv 'ražalovane mumije koje parazitiraju na patriotizmu' (?!)

Protiv odluke kninskog suda pobunila se i navijačka zajednica u hrvatskom športu, ističući kako ubuduće na stadionima neće koristiti omiljeni uzvik 'Za dom spremni'. "Mi smo protiv svega što je ovoj državi normalno", poručili su gnjevni sportski navijaći.

Naciona list na Fejsbuku - lajkaj i ti

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
28/12/09

crojoe, 10.01.12. 17:49

Bas je ova kapa, lijepa kapa.


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.01.12. 18:53

Hrvatski je koljački jezik. Dobro da ste primili to na znanje.

O tomu Vojo Šešelj piše i doktorsku disertaciju a diplomirat će kod Ive Josipovića i Vesne Pusić.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.01.12. 19:14

Pitam se pitam što je pravi razlog napadnog izvlačenja otrcanih povijesnih tema u prvi plan a na pravu su donošenja povijesne odluke.

Da li je ovo tjeranje ovaca u tor? Možda.


registracija
14/11/07

laufer, 10.01.12. 20:11

Laudate, za normalan svijet su to "povijesne teme", jer se u svijetu zna tko su bili nacisti/fašisti i njihovi kolaboracionisti.
Kod nas bi neki igrali produžetke i mijenjali pobjednika iz 1945.

Neka ova sutkinja ode u Berlin i neka proba na ulici urlati "sieg heil" sa podignutom rukom - pa kada je odvedu pred njemačkog suca neka mu proba pričati priče o "starom rimskom pozdravu" i kako "nema pojma da je to zabranjeno".


registracija
9/1/12

tontica, 10.01.12. 20:25

Bitno da je urlikanje četničkih pjesama u Vukovaru normalno i to vam toliko ne smeta.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.01.12. 20:45

@laufer
razlika između nas i Nijemaca je u tome da kod njih zaista postoje nacisti sa nacističkim programom.
Kod nas su komunisti poslije drugog rata poubijali i ustaše i njihove simpatizere.
Kod Nijemaca nije bilo masovnih ubijanja nacista.

Izmišljanje (režiranje) i prizivanje ustaša ima za cilje opravdati metode, retoriku i usmjeriti pozornost javnosti na druge teme.
Komunistička partija je ratovala protiv svog naroda.

Kada bi neki apartiček nekome prilijepio etiketu narodni neprijatelj, nijedna kazna osim smrtne ne bi bila dovoljna, tako da su ih bacali u jame kao pse da im se ni grob ne zna.
E, to je snaga etiketiranja i zaluđenosti vladajueg sloja koji u rukama ima policiju i vojsku.
Hvala Bogu da je prošlo.

Shvati da smo svi umorni od ustaša i partizana. Trebamo se baviti temama o kojima nam ovisi budućnost a ovo prepustiti povjesničarima.


registracija
25/11/11

jzadra17, 10.01.12. 22:27

Oni što urlaju četničke pjesme po Vukovaru ne razlikuju se ništa po mentalnom sklopu od ovih što ističu poglavnika.


registracija
14/11/07

laufer, 11.01.12. 10:26

@laudate
relativizacija i stavljanje znaka jednakosti ("...svi umorni od ustaša i partizana...") između nacizma/fašizma/ustaštva i onih koji su se borili PROTIV tog zla je pokušaj mijenjanja povijesti na mala vrata.
Zanimljivo je kako se u tome slažu i u Hrvatskoj i u Srbiji oni koji bi od ustaša i četnika pravili "dobre momke".
Što zapravo i nije za čuđenje, ustaše i četnici su se uvijek dobro slagali i surađivali. Kao i katolička i pravoslavna crkva.
Na njihovu sramotu.


registracija
1/3/11

Laudate, 11.01.12. 15:33

@laufer
blago tebi kad možeš zažmiriti na 500.000 partizanskih žrtava poslije rata kojima se ni grob ne zna.
Ne, partizani i ustaše nisu isti, ali su im zločini isti.
Različito motivirani ali jednako brutalni i masovni.

Sve dok možeš preko toga prelaziti nisi slobodan čovjek.


registracija
27/11/11

Culex, 11.01.12. 18:39

@ cij.laufer,kažete "ustaše i četnici su se uvijek dobro slagali i surađivali".Ako mislite na određene poduzetničke poduhvate kao npr. ratno profiterstvo,onda se slažem s Vama. Ova južina nikako da otiđe,no za nasmijati se mora biti volje.Iskreno se zahvaljujem našim jedrim akademicima na njihovoj ljutoći na tamo nekoj bezmislenoj debilani.Rekao bi poštovani Laudate...spite,spite.. . Imam južinu kao opravdanje za malo crne gluposti! Preporučujem našim akademičarima (onak,inter nos) pozdrav SA NOGAMA NAPRIJED ! Većina će bolje razumijeti :with feet forward!


registracija
1/3/11

Laudate, 11.01.12. 19:48

@cij. Culex
sloboda uma za mnoge je nedostižna. Iako se smatraju slobodnim jer na uglancanim verigama koje drže za ukras čitaju natpis "libertas" to je ipak samo okov koji ih dijeli od slobode, a natpis je napisao očajnik u nemoći da ga skine i uglancao skrivajući ga od pogleda drugih.

Res non verba, rekli bi stari Latini i u očima mojim padoše oni koji su 45 godina djelatnu slobodu zamjenjivali verbalonom.

Dijalektika čini svoje ali neoznačeni grobovi i povijesno pamćenje pratit će još dugo mnoge.


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.01.12. 20:11

Još uvijek imamo "Za doma spremni"


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 12.01.12. 00:26

Kako je moguće da padate još na te otrcane fraze ,opljačkali nam drzave i vašu i našu nemate leba da jedete ni mi ni vi , vi i dalje padate na tu foru pa dok smo mi ratovali ovi iza nas su se bogatili upravo ovi koji i pokreću ovu temu,bre shvatite više bacaju kost izmedju nas da bi oni radili ono što najbolje znaju da KRADU


registracija
2/1/11

prohujalo, 20.01.12. 06:11

mozemo mi pricati sta nam je volja......ali povijest kaze druge stvari-istina i kroz tu povijest se provlacila pod navodnicima pravedna -manje bolna stvar.
Dok su partizani postali pobijednici, ustase i cetnici
postadose neprijatelji i sve je to u redu, ali povijest kaze i druge stvari.....prvi koji se usprotivise Njemackoj vojsci je bila vojska KJ, ciji je general bio Mihajlovic.....
dok je nas Ante i njegova vojska cak od samih Svaba okarakterisan kao extreman.....svima nam je to poznato....neznam dali je samo poznato da je isti Mihajlovic ostao u zemlji dok je nas dragi poglavnik, preobucen u zenu pobjegao i ostavio svoju vojsku na milost i nemilost komunistima.....domoljub nema sta kao i ovi danasnji??????


registracija
16/2/11

pro, 04.02.12. 14:58

Akademici tj.. partizani pišu povijest a unuci i djeca žive u neznanju u srednjim i osnovnim školama


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.