16.01.2012. / 12:38

Autor: Deutsche Welle

Bonitet kao zamka za (lakovjernog) predsjednika

Francuski predsjednik Sarkozy je najavio kako će se "osobno pobrinuti" da njegova zemlja zadrži najbolju ocjenu kreditne sposobnosti. Ali - bonitet je pao, a francuski predsjednik se našao u ozbiljnoj neprilici.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyPrvih dana nakon što je agencija za procjenu kreditne sposobnosti Standar & Poor's spustila ocjenu za Francusku s AAA na AA+, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je radije - šutio. Umjesto svog stajališta je za vrijeme protokolarnih posjeta preko vikenda tek najavio kako će krajem mjeseca građanima predstaviti reforme pomoću kojih će svladavati krizu.

Velikog iznenađenja tu vjerojatno neće biti: "reforma" se svodi na "socijalni PDV" gdje bi se poslodavcima smanjili izdaci za socijalna davanja, a zauzvrat bi se "kaznila" potrošnja povećanjem poreza na dodanu vrijednost. Tu je još i želja francuskog predsjednika uvesti namet na financijske transakcije, o čemu još ne postoji sloga čak ni među zemljama eurozone. Utoliko ostaje otvoreno pitanje hoće li se Francuska onda samostalno upustiti u takav korak kojeg primjerice London odlučno odbija.

I dalje stari (nedovoljni) plan

Također je već ranije bilo najavljeno kako će francuski predsjednik već ove srijede (18.1.) svoj plan predstaviti udrugama poslodavaca i sindikata. Ali baš ove mjere je agencija S&P u dodjeli niže ocjene Francuskoj proglasila kao "nedovoljne" i "prespore". U izbornoj godini u Francuskoj se predsjednik Sarkozy možda nadao kako će pad boniteta uslijediti tek nakon izbora, ali ovako ga je njegovo "jamstvo" kako će Francuska zadržati najbolju ocjenu, satjeralo u ozbiljan politički škripac.

Na reakcije nije trebalo čekati dugo: predsjednički kandidat socijalista François Hollande je i ovom prigodom optužio kako gospodarskom planu sadašnjeg francuskog predsjednika nedostaje "koherentnosti, ustrajnosti, jasnoće i rezultata". Sarkozyja je pokušao obraniti njegov premijer, François Fillon koji je tek uspio dodati kako bi bilo "zanimljivo" čuti što neka agencija za rejting misli o gospodarskom programu socijalista i koji se svodi, kako tvrdi konzervativni premijer, na povećanje državnih izdataka i ukidanje reforme mirovinskog sustava.

Sarkozyjev "crni petak"

No šteta je već učinjena i iz Sarkozyjeve stranke se potajice čuju prigovori što je njihov predsjednik svoju političku djelotvornost povezao s ocjenom agencije. Utoliko je francuski ministar financija Baroin već rezignirao i smatra kako, nakon što je ocjena već snižena, onda više nisu ni potrebne dodatne mjere štednje, nego da se treba koncentrirati na konkurentnost Francuske. Ministar financija također ne smatra da će lošija ocjena Francuskoj utjecati na trajni "kišobran" za euro ESM koji bi, po želji Pariza i Berlina, trebao stupiti na snagu što ranije, najbolje već ove godine.

U svakom slučaju, to će se teško ostvariti već do 22. travnja ove godine, planiranog termina održavanja predsjedničkih izbora u Francuskoj. Tko će onda biti stanovnik Elizejske palače - to će se još vidjeti, osobito nakon što je i francuski tisak zaključio kako je prošli petak 13. siječnja za Sarkozya doista bio "crni petak."

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika