Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Marko Biočina

Presušila državna pipa

Linić i Čačić protiv daljnjeg financiranja gubitaka Vjesnika

Misterij je i proračunska sudbina niskotiražnog dnevnika Vjesnik, dosad dotiranog u iznosima koji su osiguravali iznadprosječne plaće u novinarskoj branši, što su podmirivali apologetskim tekstovima pisanima isključivo za vladajuće oči

Vjesnikova budućnost opet je neizvjesnaVjesnikova budućnost opet je neizvjesnaViše od mjesec dana nakon izbora potpuno je nepoznata većina odluka i poteza koje vlada Zorana Milanovića kani povući i sve su ključne odluke još u fazi probnih balona. Misterij je i proračunska sudbina niskotiražnog dnevnika Vjesnik, dosad dotiranog u iznosima koji su osiguravali iznadprosječne plaće u novinarskoj branši, što su podmirivali apologetskim tekstovima pisanima isključivo za vladajuće oči. Ipak, u Banskim dvorima iskristalizirala su se dva mišljenja – povoljnije za vjesnikovce zagovaraju potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministrica kulture Andrea Zlatar, po kojemu bi se donio posebni Zakon o Vjesniku koji bi ga definirao kao javno glasilo, što navodno podupire i premijer Milanović.

S druge strane su, vođeni ekonomskom logikom, potpredsjednik Radimir Čačić i ministar Slavko Linić koje zanima samo ono što je ispod podvučene crte. Vladini zagovaratelji opstanka Vjesnika, ali na potpuno redefiniranim osnovama, bez dominantne ovisnosti o proračunskim dotacijama, poručuju da im ne treba bilten, nego su spremni pomoći tranziciji tog lista u čitljive, profesionalne, relevantne, samoodržive novine. Vjesnik ulazi u tromjesečno razdoblje privremenog financiranja, a u tom razdoblju potrebno je u Vladi postići suglasnost o redefiniranju njegova statusa u javno glasilo, nakon čega bi, vjerojatno i uz nešto kadrovskog provjetravanja na ključnim mjestima, projekt prešao u djelokrug Ministarstva kulture. Osim Vjesnika, proračunsku stavku mogao bi dobiti i potpuno novi medijski projekt, društveno-politički mjesečnik po uzoru na nekadašnji Erasmus što ga je osmislio Slavko Goldstein, a glavni bi mu urednik trebao biti kolumnist Novog lista Boris Pavelić.

Milanovićeva Vlada za taj će projekt, koji se očekuje negdje u svibnju ili lipnju, izdvojiti milijun kuna, a ključno za realizaciju tog projekta veliko je prijateljstvo Milanovića i Goldsteina. Iz proračuna Vlada izdvaja i sredstva za izlaženje tjednika Novosti pod okriljem Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

Vezane vijesti

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Vjesnik se definitivno ugasio. Premda je prije više tjedana prestao izlaziti u tiskanom obliku, dio novinara nastavio je pisati za online izdanje,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 17.01.12. 01:07

Taj marketinški letak koji nitko ne čita niti shvaća ozbiljno treba ugasiti i spasiti porezne obveznike par desetina milijuna kn trpška svake godine.

I cijelu još gomilu takvih Vjesnika (gubitaša) koji realno ne služe ničemu nego uhljebljivanju nesposobnjakovića po babi, stričevima, rođacima, kradeze članskim iskaznicama koji imaju 5x bolje uvjete rada od onih koji ih financiraju. (radnici u realnom sektoru)


registracija
20/6/11

etna47, 17.01.12. 10:01

ŠTO DRUGO I OČEKIVATI OD DRUGOVA VLADAJUĆIH. UKINUTI,ZABRANITI, PRODAT SVE JOŠ ŠTO JE U RH-"RUKAMA". REPUBLIKA HRVATSKA I NEMA VIŠE SVOG TISKA PA ŠTO ĆE NJIMA I OVAJ POSLJEDNJI, A DA DOBILI SU "S"NOVOSTI NJIH TREBA DA KAKO PODRŽATI JER ŠTO BI NAM REKLI ONI IZ BEOGRADA.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.01.12. 12:17

između ferala i vijesnika ja bih izabrala uvijek Feral. Feral je politika zatukla, vijesnik održava politika, zato ništa i ne valja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika