17.01.2012. / 12:28

Autor: Nacional.hr

'Bečka inicijativa' poziva na jačanje koordinacije među europskim zemljama

Naglasili su potrebu za koordinacijom i efektivnim dijalogom u regionalnom kontekstu među zemljama EU. U suprotnom postoji opasnost od ponavljanja financijske krize

Zemlje moraju koordinirati svoju monetarnu i fiskalnu politikuZemlje moraju koordinirati svoju monetarnu i fiskalnu politikuEuropska banka okupila je predstavnike središnjih banaka, ali i europskih i međunarodnih financijskih institucija u zajedničku 'Bečku inicijativu'. Na sastanku u Beču 'inicijativa' je stavila naglasak na jačanje koordinacije monetarnih i fiskalnih politika među europskim zemljama kako bi se izbjegao negativan utjecaj na europska gospodarstva u razvoju.

U priopćenju objavljenom nakon sastanka istuču kako je kriza u eurozoni dovela do ponovljenih rizika u financijskim sektorima europskih gospodarstava u razvoju, a napetosti na tržištu rezultirali su značajnim pritiskom u većini zemalja. Kako bi odgovorili na otežane uvjete zaduživanja i ograničen pristup tržištu, nekoliko je zemalja pooštrilo pravila likvidnosti.

Predstavnici javnog sektora unutar 'inicijative' željni su suradnje kako bi se izbjegle nekoordinirane i suprotne politike unutar europskog financijskog tržišta. Naglasili su potrebu za koordinacijom i efektivnim dijalogom u regionalnom kontekstu među zemljama EU. U suprotnom postoji opasnost od ponavljanja financijske krize.

U priopćenju ističu kako je bitno da zemlje internaliziraju prekogranične efekte u EU i zemljama koje još nisu članice EU u formuliranju njihovih mjera, i koordiniraju implementaciju makoekonomski i regulatornih politika. Točnije, rekapitalizacijski planovi međunarodnih banaka koji dolaze na odobrenje u Europsku banku trebali bi biti posebno proučeni zbog njihovog sistemskog utjecaja na gospodarstva zemalja u kojima djeluje glavna banka, ali i banke kćeri.

Domaće vlasti trebale bi nastaviti sa razvojem domaćih izvora financiranja, koliko to tržište dopusti, kako bi banke mogle smanjiti preveliko oslanjanje na kapitalne tokove novca. Dijeljenje informacija između domaćih i stranih vlasti trebalo bi se intenzivirati kako bi se izbjegli nepotrebni problemi u financiranju.

Međunarodne institucije će u obzir uzeti utjecaj agregatnih planova rekapitalizacije kako bi se identificirali sistemski rizici i pronašlo odgovarajuće rješenje. Trebali bi biti spremni pružiti dodatnu pomoć i financijsku asistenciju bankama u zemljama u sklopu svojih mogućnosti.

Vezane vijesti

Poruka Vladi iz Europske banke: 'Hrvatska ide ravno prema katastrofi'

Poruka Vladi iz Europske banke: 'Hrvatska ide ravno prema katastrofi'

Premijerka Jadranka Kosor na savjetovanju ekonomista u Opatiji bila je dosta optimistična, pa je poručila da smo 'na putu da stignemo na put izlaska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika