04.09.2009. / 16:53

Autor: Hina

Trichet: ECB ima izlaznu strategiju iz poticajnih mjera ali još nije vrijeme

ECB će povući višak likvidnosti ubrizgan u gospodarstva eurozone ali još nije došlo vrijeme za to, kazao je Trichet

Jean-Claude TrichetJean-Claude TrichetKada dođe vrijeme da se pokrene izlazna strategija iz poticajnih mjera, Europska središnja banka možda će povisiti kamatne stope i prije no što u potpunosti povuče dodatna sredstva ubrizgana u gospodarstva eurozone, izjavio je u petak predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet.

ECB će povući višak likvidnosti ubrizgan u gospodarstva eurozone ali još nije došlo vrijeme za to, kazao je Trichet.

"Sada nije trenutak za povlačenje dodatne likvidnosti. No, želio bih jasno naglasiti da ECB ima izlaznu strategiju i da smo spremni aktivirati je kada dođe pravi trenutak", izjavio je Trichet na konferenciji u organizaciji Centra za financijske studije u Frankfurtu.

Jedan od ključnih elemenata ECB-ove izlazne strategije jest povezivanje s monetarnom politikom, drugim riječima trenutno bi se ukinule sve nestandardne mjere koje pojačavaju inflatorne pritiske dok bi se ostale mjere koje ne potpiruju inflaciju mogle zadržati koliko god je potrebno.

"Postojeći okvir dopušta mijenjanje kamatnih stopa za kratkoročne pozajmice i istodobno zadržavanje na snazi nekih nestandardnih mjera bude li i dalje potrebna kreditna potpora", pojasnio je čelnik ECB-a.

Prema njegovim riječima, trenutno je uobičajena veza između likvidnosti središnje banke i šire opskrbe novcem oslabljena jer banke većinu sredstava posuđenih od ECB-a pohranjuju ponovno u središnjoj banci umjesto da ih pretaču u kredite.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika