17.01.2012. / 14:04

Autor: Hina

U Portugalu postignut dogovor o reformi tržišta rada

Portugalski poslodavci i sindikati u utorak su usuglasili reformu tržišta rada kako bi ojačali konkurentnost zemlje u skadu s uvjetima koje su postavili Europska unija i MMF za pomoć u izvlačenju zemlje iz krize, ali na dogovor nije pristala najveća udruga sindikata CGTP.

Alvaro Santos PereiraAlvaro Santos PereiraPortugalski poslodavci i sindikati u utorak su usuglasili reformu tržišta rada kako bi ojačali konkurentnost zemlje u skadu s uvjetima koje su postavili Europska unija i MMF za pomoć u izvlačenju zemlje iz krize, ali na dogovor nije pristala najveća udruga sindikata CGTP.

Odluka CGTP-a da ne podrži takav dogovor ipak pokazuje da će se prosvjedi protiv mjera štednje nastaviti.

Dogovor o reformi koji bi se trebao potpisati u srijedu ipak će imati težinu jer mu se priključila druga najveća krovna udruga sindikata u zemlji UGT.

Kako bi se postignuo sporazum vlada je morala odustati od kontroverznog prijedloga o produljenju radnog dana na 8,5 sati a zauzvrat sindikati su prihvatili izmjene zakona kojima se olakšava davanje otkaza i zapošljavanje, smanjuje broj neradnih dana i otpremnine.

Ministar gospodarstva Alvaro Santos Pereira pozdravio je dogovor kao važan znak da zemlja može prevladati krizu.

"Nakon mjeseci intenzivnih pregovora, zemlja ima sporazum koji ojačava konkurentnost u gospodarstvu i stvara temelje za ekonomski rast, očuvajući osnove za socijalni mir", kazao je u televizijskom obraćanju.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika