17.01.2012. / 15:44

Autor: Hina

Uvjetno kažnjeni zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je troje optuženih za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš osudilo na uvjetne zatvorske kazne nakon što su se nagodili s USKOK-om, dok bi datum početka suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, jedinom okrivljenom koji se nije nagodio, kako se očekuje, trebao biti određen 31. ožujka.

Ivan DrmićIvan DrmićSudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je troje optuženih za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš osudilo na uvjetne zatvorske kazne nakon što su se nagodili s USKOK-om, dok bi datum početka suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, jedinom okrivljenom koji se nije nagodio, kako se očekuje, trebao biti određen 31. ožujka.

Za pokušaj podmićivanja kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu, temeljem sporazuma s USKOK-om, na godinu i tri mjeseca, a uvjetno na tri godine osuđena je Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar, dok su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić osuđeni na dvije, uvjetno na pet godina, rekao je nakon pripremnog ročišta zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković.

Nije želio govoriti o tome je li prvooptuženi Drago Tadić također tražio nagodbu.

Pripremno ročište nastavit će se 31. ožujka kada bi, osim datuma početka suđenja Tadiću, trebali biti određeni i dokazni prijedlozi. Nije poznato hoće li USKOK za svjedoke predložiti optužene s kojima se nagodio i koji su priznali nedjelo.

Upitan nisu li izrečene relativno blage kazne za pokušaj podmićivanja vrhovne sudske vlasti, zamjenik ravnatelja USKOK-a kazao je da kazne smatra primjerenima, s obzirom na njihov stupanj krivnje i na potpuno priznanje kaznenog djela.

Mate Matić, odvjetnik Božice Tadić-Čavar kazao je novinarima da on i njegova klijentica mogu biti zadovoljni uvjetnom presudom, ali tvrdi da tu nije riječ ni o kakvoj kriminalnoj skupini.

"Ovo je najbolja odluka za moju klijenticu. Uvjetna osuda je jedna velika opomena i mislim da mogu biti zadovoljan i ja i moja stranka", kazao je Matić, napomenuvši da je postupak okončan sporazumno.

Splitski poduzetnik Srećko Jurišić, kojeg se teretilo za ista kaznena djela, ranije je na veliko iznenađenje ostalih optuženika i njihovih odvjetnika, priznao krivnju, zbog čega je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, u koji neće ići ako u pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će, uz to, vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.

Matić je zbog te nagodbe Jurišićeva odvjetnika prijavio Hrvatskoj odvjetničkoj komori, a nakon toga se i njegova klijentica nagodila. Matić je danas rekao da su se morali prilagoditi nametnutnoj situaciji. "Smjer nam je određen puno ranije, ne našom odlukom nego odlukom jednog od sudionika postupka", kazao je Matić.

Optužnicom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena sredinom listopada četvero okrivljenih tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

USKOK tvrdi da je optužene koji su trebali utjecati na suce Vrhovnog suda okupio Tadić, vlasnik građevinske tvrtke "Osijek Koteks", koji je javnosti poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste "Slavonica".

Drmića je na sud dopratio stranački kolega i saborski zastupnik Dinko Burić, koji je novinarima izjavio da je stranka uz Drmića.

Burić nije želio komentirati Drmićevo priznanje krivnje, no kazao je da ga smatraju nevinim i žrtvom medijskog linča i sudskog progona. Drži da bi Drmić, da je došlo do suđenja, vjerojatno bio nevin osuđen kao i Branimir Glavaš, koji zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp" u Bosni i Hercegovini izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 17.01.12. 17:12

Nagodili se??? meni to nešto nije normalno. Kada će se kriminalci konačno početi nalaziti iza rešetaka??? Pa neka se svi onda nagađaju čemu zatvori. Neka se recimo i Paravinja nagodi na 20 godina strogog zatvora ako se u slijedečih 40 silovanje ponovi.


registracija
14/11/07

laufer, 17.01.12. 23:36

Nemojte tako.
Zastupnik u hrvatskom Saboru Burić kaže da je zastupniku u hrvatskom Saboru Drmiću sve to smjestila država Hrvatska.
Ona država u čijem Saboru (parlamentu) sjede.
I čije presude zastupnici u hrvatskom Saboru iz redova HDSSB ne priznaju.

Naravno, danas plaće, sutra mirovine su druga stvar.
Njih priznaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika