18.01.2012. / 08:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Obama i Romney u mrtvoj utrci

Prema CNN-u, republikanci ne pokazuju veću energiju i oduševljenje s ovim izborima nego demokrati. To je dobra vijest za Obaminu kampanju, koja je dobro uhodana i prilagođena za kampanju na terenu

Mitt RomneyMitt RomneyZbog rijetko neuvjerljivih kandidata i brojnih gafova, na američke republikanske predizbore mnogi demokrati gledaju kao na poklon predsjedniku Baracku Obami, no nakon što se u vodstvu učvrstio bivši guverner Massachusetsa Mitt Romney kao najdojmljiviji takmac za nominaciju, tri najnovije ankete pokazuju da je Obama vrlo ranjiv i u opasnosti da u studenome izgubi izbore.

Ispitivanje TV mreže ABC i lista The Washington Post, pokazuje da biračka potpora Obami iznosi 48 posto. Voditelj ispitivanja Gary Langer piše: "U ispitivanjima birača od 1940., samo su četiri prethodna predsjednika ušla u godinu svog reizbora s manje od 50 posto odobravanja. Samo jedan od njih je pobijedio - Richard Nixon 1972.".

Anketarka instituta Gallup, Lydia Saad, piše: "Obama je u prosjeku imao 44 posto odobravanja u Gallupovu dnevnom praćenju raspoloženja birača od početka siječnja. To je ispod stope odobravanja za sedam od osam prethodnih predsjednika u usporedivom trenutku njihovih mandata".

U anketi CNN/ORC birače su pitali koga smatraju sposobnijim da "pokrene gospodarstvo". Samo 40 posto izabralo je Obamu, dok je 53 posto glas dalo Romneyu.

Ankete ABC/Washington Posta i CNN/ORC-a pokazuju da je Obama u mrtvoj utrci s Romneyem.

Kod ABC/Washington Posta, Romney dobiva 48 posto glasova a Obama 47 posto.

U ispitivanju CNN/ORC-a, Romney ima 47 posto glasova a Obama 46 posto.

Unatoč tim sumornim brojkama, postoje neki znakovi nade i prilike za Obamu.

Prema CNN-u, republikanci ne pokazuju veću energiju i oduševljenje s ovim izborima nego demokrati. To je dobra vijest za Obaminu kampanju, koja je dobro uhodana i prilagođena za kampanju na terenu.

Obamina poruka o ekonomskoj nejednakosti među biračima je za sada popularnija od republikanske poruke o gospodarstvu koje se muči pod težinom previše državnih propisa.

Ispitivač ABC/Washington Posta Gary Langer ističe da 55 posto Amerikanaca izražava zabrinutost zbog gospodarskog sustava koji favorizira bogate, prema 35 posto koji su zabrinutih da pretjerana zakonska regulativa guši slobodno poduzetništvo, što će vjerojatno biti važna točka nadmetanja između Obame i republikanskog protukandidata.

Postoji i velika stranačka podijeljenost oko toga pitanja: 79 posto demokrata vide nepravednost u ekonomskom sustavu kao veći problem, s čime se slaže samo 30 posto republikanaca, ali je 52 posto nezavisnih birača na strani demokrata. Istoga je stajališta i znatno više mladih, žena, rasnih manjina, manje imućnih i najmanje obrazovanih Amerikanaca, u usporedbi s potporom za poziciju republikanaca.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika