26.01.2012. / 15:48

Autor: Ivan Pandžić

I poljoprivredu jedu kosturi

HDZ zatajio pola milijarde kuna duga

Uz neočekivani dug, Vlada je danas odlučila odsjeći poljoprivredi do 700 milijuna kuna, pa agrar na početku gubi četvrtinu proračuna

Tihomir Jakovina; Photo: Igor Kralj/PIXSELLTihomir Jakovina; Photo: Igor Kralj/PIXSELLMinistar poljoprivrede Tihomir Jakovina tek je započeo svoj rad, a već je izgubio četvrtinu svog proračuna planiranog na 4,6 milijardi. Po onome što je danas rekao na tiskovnoj konferenciji i smjernicama Vlade, poljoprivredi slijede još teži dani.

Jakovina je danas izvijestio da su obveze koje im je ostavila HDZ-ova Vlada nevjerojatnih pola milijarde kuna veće nego što je navedeno u službenim dokumentima u primopredaji. Prikazane su obveze bile 618 milijuna kuna, a nakon još u potpunosti nedovršene analize, ispalo je da je stvarno stanje 1,13 milijarde kuna.

"Matematika je egzaktna nauka. Nadamo se samo da ostavljene obveze neće biti i više" prilično mirno je rekao novi SDP-ov ministar poljoprivrede Jakovina. Bez uobičajenih pokuda na račun prethodnika, odnosno HDZ-ova ministra Petra Čobankovića, Jakovina je poručio da će ispoštovati obveze.

Uz ovih pola milijarde duga, na Vladi su donesene smjernice za ovogodišnji proračun, koji jasno kaže "u pogledu subvencija očekuje se ušteda od 1,4 milijarde kuna. Pritom se najveći iznos odnosi na poljoprivredu i Hrvatske željeznice". Iako bi iz toga proizlazilo da će poljoprivreda izgubiti od 500 do 700 milijuna kuna, što su već i ovotjednom broju Nacionala najavili izvori iz Vlade, Jakovina je pokušao relativizirati tu činjenicu.

Prethodnik ministra Jakovine, Petar Čobanković; Foto: Igor ŠobanPrethodnik ministra Jakovine, Petar Čobanković; Foto: Igor Šoban"Ne znači da je pola od iznosa štednje za poljoprivredu. Svakako nam slijedi red, rad i kontrola i moramo naći prostora za uštede kao odgovorna Vlada" rekao je Jakovina bez ulaženja u to koliko će se morati smanjiti potpore poljoprivredi. One su inače planirane na razinu od 2,7 milijardi kuna. Još ove godine potpore ovise o proračunu, a nakon ulaska u EU će biti dio zajedničke politike. Na raspolaganju bi poljoprivrednicima trebao biti oko 370 milijuna eura. Jakovina najavljuje da će i revidirati sustav potpora kako bi se dobilo konkurentni proizvodi. Najavio je i jače kontrole kako bi se provjerilo troši li se namjenski novac.

Inače, nakon što je Nacional objavio tekst o tome da se planiraju rezati potpore poljoprivredi, Poslovni dnevnik je donio tekst u kojoj je Ružica Gelo, voditeljica tima za pregovore sa EU u sektoru poljoprivrede, izjavila da Hrvatska nema autonomnu odluku o odlučivanju o visini potpora, što bi značilo da su one ispregovarane i nepromjenjive.

Vezane vijesti

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 26.01.12. 16:17

Evo, to se dalo predvidjeti. Sad će se par mjeseci čuditi ko pile dreku!

Kad ne znaš naći rješenje za probleme, onda se vadiš na ovo i ono!

Drugovi i drugarica, niste dobili mandat za demagogiziranje nego za rješavanje problema!

Milanović je jasno rekao da se neće osvrtati nazad nego samo gledati naprijed! Da je HDZ dobro vodio vladu ne bi izgubio izbore!


registracija
11/1/10

fluid, 26.01.12. 18:22

Zvonko@ Opet ja "u obrani nove vlasti" !Naravno da ne,ali argument na argument pa neka logika prevlada.Odnosno "snaga argumenata" !Daš ti meni Zvonko svoj auto a ja ti obećam da ću ti platiti kad stignem kući.Jer novac mi je na kartici i nemam ga kod sebe.Ti,povjerljiva osoba kakva već jesi i dobronamjerna,naivna,glupa,ili kako već hoćeš,ili sam ja dobar i uvjerljiv govornik,povjeruješ na riječ i daš mi auto.A ja ni kune na računu i nisam ni imao namjeru da ti platim.Jednostavno te prevarim.I ti se počmeš buniti,nazivati,prijetiti,kumiti,moliti... Ništa !Ja ni riječi odgovora.Čak te napadnem da si nekulturan što sumnjaš u mene.Ili ti čak svaki dan pričam kako ću sutra uplatiti.Samo što to sutra,nikako da osvane za tebe.I šta je tvoj protest na moj bezobrazluk ,demagogija ili činjenično stanje ?Šuker danas kaže kako nova vlast donosi odluke a da nisu izvršili predradnje za te(nema veze koje)odluke !? On koji je bio dužan u zadnjih 7 godina stvoriti mnoge preduvjete,sada zamjenjuje teze i pokušava odagnati odgovornost od sebe i HDZ-a,na ove koji su juče preuzeli vlast punu smeća i prikrivenih kostura.To je činjenica.Nitko od nas nezna stvarno stanje kosturnice ali da je ogolema,znamo iz 17-to godišnjeg iskustva.Koliko je to,tek treba prebrojati.Ako je šta ,osim minusa,ostalo.Dakle,Šuker izvrće tezu a da sam uopće ne osjeća odgovornost za katastrofu koju nije bio(ili nije htio)u stanju riješiti dok je mogao. Imamo vlast kakvu zaslužujemo jer za treću opciju nema mjesta.Barem ne još.


registracija
11/1/10

fluid, 26.01.12. 18:42

A Čobi !? Šta bi ta gromada govedine nego presipala iz šupljeg u prazno.Osim novca koji je sebi omogućio,u općoj nestašici kredita ili bilo kakvih sredstava.Za druge.Za njega se našlo.A on je prelijevao kako mu se reklo.To i je smisao HDZ-ovskih ministara.Prelijevati i zamućivati.Kada je bistro,previše se vidi.A to je opasno.Ovako do samouništenja,idemo dalje.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 26.01.12. 19:19

Kako nekome objasniti da je zemlja okrugla, a on uporno tvrdi da je ravna površina, a zna da je okrugla. Može li čovijek reći: sanjao sam da sanjam? Može li normalan čovijek piti mlijeko, a misliti da pije kvalitetno vino i nakon 3 litre biti pijan? Sve to izgleda da kod nas može. Kako preuzeti vlast i u mjesec dana glavnu stavku koja se zove LOPOVLUK staviti na mjesto bez pardona. Zašto to sve tako dugo traje, a poznato je 99% posto LOPOVA? Kad budemo znali odgovor na ta pitanja onda...


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.01.12. 19:22

fluid,
ovdje je riječ o državi. Nisu to kosturi za ministre nego spinovi za narod. Jedino ako misliš da jedan SDP na vlast dolazi s Marsa a ne Iblerova trga.

Za razliku od tebe ja ne polažem nadu niti u prošle niti u ove. Model, s manjim varijacijama, koji nas upropaštava traje već 50 godina. Gadljiv sam samo prema medijima što HDZ-ova govna nazivaju pravim imenom dok SDP-ova pakiraju u celofan.

Kukuriku svakim danom dokazuje da nastavlja politiku HDZ-a. Sukob nije u ekonomskim doktrinama nego ideološkim obrascima. Brzo ćeš ti svoje razočaranje podijeliti sa mnom. U to ne sumnjam...ako su ovo kosturi što je tek dug umirovljenicima?


registracija
7/3/11

medjimurec, 26.01.12. 19:27

Izgleda da nasa nova vlada ima novi trend , zove se "prikriveni kostur" to im bude alibi za slijedece dvije godine a onda kud koji ! Dosad su jedino smislili nacin kako dici poreze PDV itd , nista pametnog i nista originalno!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 26.01.12. 20:25

Krmak se nažderao , posrao i otišao !


registracija
11/1/10

fluid, 26.01.12. 20:55

Zvonko@ Nikada mi nije bilo teško priznati pogrešku.Jedno kratko izvini,sory ili oprosti jače je od svih pokušaja tvrdoglavosti i isključivosti.To smatram ljudski.Dakle,kada do toga dođe,moj stav i razmišljanje ćeš lako prepoznati.Za sada želim vjerovati da će se stvari mijenjati ali sam također svjestan da nemože ići lupiš i gotovo je,sistemom.To je država,kako si i sam rekao.Ti meni dođeš i upucaš me za dug.Stvar riješena.Državu nemožeš ubiti.No zato ona može tebe.Poz...


registracija
12/7/10

Cassini, 27.01.12. 00:20

Cinjenice se trebaju iznjeti. Netko smatra da ih ne treba podjeliti sa onima koji to placaju, drugi pak smatraju da itekako trebaju.
Btw, dug umirovljenicima je napravio takoder hdz. Dug je nastao u razdoblju od 1.9.1993 do 31.12.1998.
Netko bi se trebao vise upoznati sa cinjenicama a manje valjati bedastoce.


registracija
25/6/10

vidra, 27.01.12. 05:30

Situacija je složena u državi. HDZ-ova vladavina je ostavila tragove svoje zatucanost, ne samo u ekonomskom smislu, nego i u duhovnom, kulturnom, nacionalističkom. Ima toga još, da dalje ne nabrajam. Od svega me čudi naš narod, koji je sve to šutke primao, trpio, povlađivao, mahao zastavama i mislio "Imamo Hrvatsku". To što imamo Hrvatsku (HDZ-ovu) sami su krivi, jer su šutnjom i neaktivnošču dali vjetar u leđa HDZ-ovim kamenjarima da im zatruju dušu i pokradu sve što se pokrasti moglo. Sada nam je Hrvatska goli kamenjar u svakom smislu. Dok na kamenjaru nikne travčica čekaćemo dugo, ako uopće nikne, ovisno o ovim pobjednicima na izborima. Da li su pravi izbor, suviše je rano pričati i dali će znati zasijati travčicu na golom kamenjaru iz kojeg viri puno vrtača.? Živi bili pa vidjeli.


registracija
2/6/11

stereo, 27.01.12. 07:25

Ajde mir Zvonko mir i nemoj se praviti lud, a ispuniti ćemo ti zadnju želju i shraniti te pokraj Generala Franka.


registracija
29/4/09

florenz, 28.01.12. 22:13

Željeznici treba ukinute sve dotacije. Tako će se ondje manje krasti, i prodati je japancima uz koncesiju na barem dvadeset godina, a radnike poslati njima na pripravnički staž. Poljoprivredi trebaju određeni postotak dati svi koji prerađuju njihove proizvode, a tako i trgovci, kojima treba zakonski maksimirati marže, uz obvezu bar 50% domaće hrane na policama uz to da se uvozna hrana ne može prodavati jeftinije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika