27.01.2012. / 17:55

Autor: Nacional.hr

ACTA - svjetska verzija američke SOPA-e

Kritičari upozoravaju kako će ACTA onemogućiti širenje softvera temeljenog na otvorenom kodu, jer nova pravila zabranjuju reprodukciju zaštićenog materijala pomoću takvog softvera

ACTA bi trebala zaustaviti krivotvorenje roba i piratstvo na internetuACTA bi trebala zaustaviti krivotvorenje roba i piratstvo na internetuSporazum ACTA, za razliku od američkih PIPA i SOPA nije dospio u javnost sve dok ga 22 od 27 zemalja članica Europske komisije nisu potpisale. No, sporazum kojim se planiraju štiti autorska prava i obuzdati internetsko piratstvo izazvao je jednaku buru reakcija u javnosti.

U Poljskoj je protiv potpisivanja ACTA-e, koju još moraju potvrditi Europski parlament i parlamenti država članica, prosvjedovalo oko 20 tisuća ljudi. Kritičari ističu kako će ACTA pkrenuti nadzor i cenzuru korisnika interneta.

Njegovi inicijatori pak ističu kako je ACTA finalizirana još u travnju 2011. godine te joj je cilj "uspostaviti međunarodne standarde za zaštitu autorskih i intelektualnih prava i njihovo provođenje". Samo objašnjenje ne govori mnogo, no kada se uđe malo dublje u sam sadržaj vidljivo je da ACTA obuhvaća i krivotvorenje robe, generičke lijekove, ali i piratstvo na internetu.

Kritičari upozoravaju kako će ACTA onemogućiti širenje softvera temeljenog na otvorenom kodu, jer nova pravila zabranjuju reprodukciju zaštićenog materijala pomoću takvog softvera.

Ukoliko ACTA bude prihvaćena i Hrvatska će, kao buduća članica EU morati potpisati i prihvatiti odredbe tog sporazuma iako hrvatska javnost nije imala nikakvu ulogu u njegovom osmišljavanju i donošenju.

Vezane vijesti

'Odbacite ACTA-u'

'Odbacite ACTA-u'

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika