08.02.2012. / 18:58

Autor: Nacional.hr

Američki apsurd: Novinari ne smiju snimati policajce

Zakon o prisluškivanju', između ostalog zabranjuje snimanje policajaca u obavljanju njihovih dužnosti. Čak amaterski fotografi i povremeni novinari bi u tom slučaju mogli završiti iza rešetaka na čak 15 godina

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAmerički grad Chicago u svibnju bi trebao ugostiti summit G8 na kojem će se okupiti čelnici najjačih zemalja svijeta. No, gdje god su čelnici velikih zemalja, tu su i prosvjednici. Međutim, kontroverzni zakon koji je još uvijek na snazi u saveznoj državi Illinois mogao bi u potpunosti onemogućiti medijske izvještaje sa summita i prosvjeda.

'Zakon o prisluškivanju', piše RT, između ostalog zabranjuje snimanje policajaca u obavljanju njihovih dužnosti. Čak amaterski fotografi i povremeni novinari bi u tom slučaju mogli završiti iza rešetaka na čak 15 godina.

Koliko je zakon apsurdan pokazuje primjer Christophera Drewa koji je prije tri godine snimao svoj razgovor s policajcem, koji ga je ispitivao o umjetničkim djelima koje je prodavao na ulici u Chicagu. Kad je policajac shvatio kako ga Drew snima, priveo ga je zbog kaznenog djela prisluškivanja, nakon čega je proveo nekoliko dana u zatvoru. Drew je zatražio od suca da odbaci optužbe podignute protiv njega, no sud je odbacio molbu.

"U demokratskoj zemlji trebali biste imate pravo nadgledati javne službenike. U slučaju da se oni ne ponašaju po zakonu, trebali biste na to skrenuti pozornost javnosti i suda. Javni službenici nemaju pravo na zaštitu privatnosti. Oni obavljaju posao na javnoj površini i primaju državnu plaću. To znači da smo mi njihovi poslodavci i trebali bi imati pravo snimati naše zaposlenike i objaviti dokaze u slučaju da nisu postupili po zakonu", smatra Drew.

Zakon ima protivnike i u američkom pravosuđu pa tako sudac Okružnog suda David Frankland, navodeći primjer Michael Allison koja je snimala policajce na svom posjedu, iznosi svoje mišljenje.

"Odredba kojom se želiio spriječiti neovlašten upad u privatnost građanina ne može biti upotrijebljena kao štit za javne službenike koji ne mogu imati slično pravo na privatnost u obavljanju njihovih službenih dužnosti. Takva akcija ometa slobodan protok informacija, što se tiče državnih službenika, pri čemu se krši i Prvi amandman Američkog ustava te pravo na sakupljanje informacija", izjavio je Frankland.

Inicijativa za promjenu zakona u ovoj američkoj državi je već pokrenuta, ali se promjena ne očekuje prije proljeća. Ukoliko se te odredbe ne promijene, izvještavanje sa summita moglo bi postati gotovo nemoguće.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 09.02.12. 00:16

USA - primer i zvezda vodilja demokratije u "slobodnom svetu" :P

Ovo isto je pokusano pre par godina u Velikoj Britaniji, privodjeni su ljudi samo zato sto su policajce slucajno ili namerno "hvatali" kamerom (konkretno u Londonu, video svojim ocima) iako nigde u zakonu ne pise da je to nedozvoljena aktivnost. Koliko znam, to jos nije promenjeno.


registracija
9/11/09

superhik, 09.02.12. 00:38

Tako je i Sirijski diktator zabranio snimanje kako on gusi prosvjede u Siriji. Meni se cini da su demokratski nastrojeni amerikanci protestirali kada on to radi, ali izgleda da je to u redu za njih. Neki bi to nazvali dvostruki standardi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika