14.02.2012. / 07:00

Autor: Extra

Novi trend: Tko još uopće slavi Valentinovo?

"Smiješan mi je taj kič, uz sladunjavu glazbu na radiju", otkrila je uz smijeh Ida Prester, a složili su se s njom i svi naši sugovornici koji tvrde da i ne doživljavaju taj famozni blagdan ljubavi, nego da svojoj voljenoj osobi ljubav pokazuju - svaki dan

Glumac i TV voditelj Tarik Filipović supruzi Lejli na Valentinovo neće ništa pokloniti jer ne osjeća ništa prema tom praznikuGlumac i TV voditelj Tarik Filipović supruzi Lejli na Valentinovo neće ništa pokloniti jer ne osjeća ništa prema tom praznikuIako se sve donedavno činilo da nema osobe koja na Valentinovo ne dobije ružu ili čokoladnu bombonijeru u obliku srca, stvari su se, čini se, ipak promijenile. Od sladunjavih pjesmica na radiju našim zvijezdama poput Ide Prester, Jelene Popović Volarić, Ecije Ojdanić, Tamare Loos, Leone Paraminski, Tarika Filipovića, Ane Miščević, Tomislava Jelinčića i Daniele Trbović već se diže kosa na glavi, a gotovo jednak učinak proizvodi i pogled na plišana srca u izlozima trgovina. Zato Dan zaljubljenih neće provesti sa svojim boljim polovicama na romantičnoj večeri, nego u svoja četiri zida, praveći se da "blagdan ljubavi" – ne postoji.

"Ne znam ni koji dan pada to famozno Valentinovo. Moj dečko i ja to ne slavimo niti obilježavamo na bilo koji način. Što se mene tiče, taj dan bi trebalo posvetiti toleranciji prema ljudima koji su samci. Pogotovo onima koji su sami zato što ne žele raditi kompromise i biti s nekim tko im ne paše samo da ne bi bili sami", kaže TV-voditeljica Ida Prester. Ona i njezin dečko Davor Mandić, novinar Novog lista, prave se da taj dan ne postoji. "Ne želim da mi netko izvlači lovu u ime nekog izmišljenog praznika čiji je jedini smisao kupovina. Davor i ja se trudimo da nam Valentinovo bude svaki dan", kaže članica skupine Lollobrigida. "Smiješan mi je taj kič, uz sladunjavu glazbu na radiju, koji tih dana zaobilazim u širokom luku", otkriva Ida Prester.

Glumica Leona Paraminski zna kada je Dan zaljubljenih, ali ni ona mu ne pridaje previše važnosti, a ove će ga godine provesti radno jer ima probe u kazalištu do kasno u noć. "Praznici su mi sve isprazniji, pogotovo ove godine, samo čekam da prođu", kaže zvijezda TV serije "Loza". "Ako naletim na frajera s ružama, kupit ću dečku jednu iz zafrkancije", otkriva 32-godišnja glumica koja je dvije godine u vezi s inženjerom elektrotehnike Tinom Komljenovićem, s kojim se proteklog ljeta i zaručila. Dok je bila mlađa, Valentinovo joj je, kaže, bilo super, a tadašnji dečki obično su joj darivali ruže i bombonijere u obliku srca.

Praznik zaljubljenih ni na koji način ne obilježava ni Daniela Trbović. "To je nešto što smo uvezli u zadnjih dvadeset godina, isforsirana potrošačka izmišljotina od koje mi se diže želudac", kaže TV-voditeljica, dodavši da bi se uvrijedila kad bi joj dečko, kazališni redatelj Oliver Frljić, toga dana poklonio nešto. Ne bi, kaže, ništa bolje prošao ni da se odluči za praktičniju varijantu, tipa pripremanja večere ili peglanja rublja. "Da to radi samo za Valentinovo, naša bi veza odavno završila", kaže Daniela.

Ni Ecija Ojdanić nije pobornica Valentinova, jer ljubav, kaže, treba slaviti svaki dan. "No s obzirom na cijelu histeriju oko tog praznika volim kad me se muž sjeti na taj dan i kupi mi ružu", priznaje zvijezda TV serije "Larin izbor". Zauzvrat, ona će muža, redatelja Roberta Orhela, poljubiti i reći mu da ga voli. Velika bi joj želja bila da si toga dana priušte odlazak u kino, no zbog poslovnih obaveza Ecija sumnja da će joj se to i ostvariti.

Glumac i TV voditelj Tarik Filipović supruzi Lejli na Valentinovo neće ništa pokloniti jer ne osjeća ništa prema tom prazniku. "Ne stvaram nikakav antagonizam prema tom danu, nego jednostavno nisam odrastao s tim praznikom, koji se počeo slaviti u posljednjih dvadesetak godina, pa mu nikad nisam pridavao veći značaj", izjavio je voditelj HTV-ova kviza "Sve u 7".

"Valentinovo sam uvijek nastojala ignorirati zbog svih onih koji samo toga dana vole svoje muževe, žene, cure ili dečke, kupuju im ruže i čestitaju nešto što bi svakoga dana trebalo čestitati. Komercijalizacija ljubavi, odnosno Dan zaljubljenih, nije nikada bila na listi mojih blagdana za slavlje. Osim toga, cijela je veljača puna nekakvih obljetnica, pa se Valentinovo izgubi između mog rođendana, godišnjice Milove i moje veze, njegova rođendana i rođendana našeg sina početkom ožujka", kaže RTL-ova novinarka Ana Miščević. Kako je njen nevjenčani suprug glazbenik, Valentinovo mu je redovito radno pa se Ana već navikla na to da blagdane uglavnom provodi bez njega. "Mislim da ću ga ove godine prvi put 'prevariti' i Valentinovo slaviti u društvu drugog muškarca. Doduše, imaju isto ime. Kako je Valentinovo Dan zaljubljenih, a tata Milo radi, mali Milo i ja ćemo uživati u velikoj čokoladnoj torti u obliku srca i gledati romantične filmove. Na repertoaru su već 'Kralj lavova' i 'Bambi'”, našalila se Ana.

U kalendaru Tomislava Jelinčića 14. veljača označen je kao dan za odmor. "Prije Valentinova bit ću na proslavi rođendana svoje sestre, a nakon Valentinova spremam se na još luđi party – proslavu rođendana svoga sina Vida", kaže Tomislav. Dan zaljubljenih pada upravo između dva jako važna događaja u njegovoj obitelji, zbog čega im je tih dana uvijek kuća puna ljudi. "Za suprugu Ivanu i mene Valentinovo je svaki trenutak kad se nađemo u četiri oka i između četiri zida", našalio se RTL-ov voditelj.

Na poseban način Valentinovo će proslaviti radijska voditeljica Tamara Loos. Radio Arena Zagreb, naime, organizirao je "Ljubavni buvljak", na koji su pozvali sve svoje slušatelje da 14. veljače u 20 sati dođu u Arena Centar na kuglanje, a usput povedu i sve svoje singl prijatelje. Iako su joj u osnovnoj i srednjoj školi dečki iz razreda za Dan zaljubljenih darivali zanimljive poklone poput privjesaka za ključeve, skulpturice ribe iz dućana "Sve po 12 kuna", ali i prsten, za koji se poslije ispostavilo da je ukraden, jer se mama dječaka koji joj ga je poklonio nakon nekoliko dana pojavila u školi u potrazi za svojim prstenom, Tamara i njen dečko Marko ne kupuju si nikakve darove.

Valentinovo posebno ne obilježava ni spisateljica i scenaristica Jelena Popović Volarić: "Nekako se dogodi da ga svake godine ili zaboravimo ili namjerno ignoriramo. Iako jako volim uzbuđenje i strku oko Božića, godišnjica i rođendana, Valentinovo mi se čini poprilično 'dječjim danom' koji nije zaživio kod nas. Ne mislim da je glupav, nego se jednostavno osjećam bedasto okružena silnim srcima, plišanim medvjedićima i anđelima", kaže kreativna producentica TV-serije "Larin izbor". Za sebe tvrdi da nije romantik na prvu loptu pa stoga ne pridaje preveliku važnost Danu zaljubljenih. No da ima partnera kojemu je stalo do Valentinova, kaže, vjerojatno bi se prilagodila. "Zadnju čestitku za Valentinovo poslala sam sinu svoje prijateljice, u kojega sam se zaljubila kao bebu, a zadnji poklon za Valentinovo dobila sam od bake. Za mene je to dan izražavanja jedne vrste djetinjaste, platonske ljubavi o kojoj se piše po leksikonima, kojoj trebaju anonimne čestitke i igračke kao darovi”, zaključuje Jelena.

Vezane vijesti

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Dan zaljubljenih, Dan Svetog Valentina, zabranjen je u autoritarnim državama poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika