14.02.2012. / 10:53

Autor: Nacional.hr

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

U islamskom svijetu ovaj dan se smatra kao još jedan 'zapadni proizvod, koji ne treba obilježavati'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDan zaljubljenih, Dan Svetog Valentina, zabranjen je u autoritarnim državama poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država, piše Radio Slobodna Evropa.

Na prostorima istočne Europe Valentinovo je noviji 'blagdan' i simbolično se obilježava. Njegova popularizacija počinje krajem osamdesetih, a zamijenio je 8. ožujak, Dan žena. Cvijeće, srca, čokolada, razglednica, ručak ili večera za dvoje su 'zaštitni znakovi' ovog blagdana.

Ruska pravoslavna crkva nema komentara oko obilježavanja 14. veljače. Vlasti u ruskom gradu Belgorodu zabranile su proslavu ovog dana jer 'nije povezanom s lokalnom tradicijom', a lokalni patrijarh 'blagoslovio' je ovu odluku.

Odlukom gradonačelnika na ovaj dan neće biti koncerata, disko zabava, čak je zoološki vrt zabranio jeftinije ulaznice za parove. "Atmosfera koja se veže uz ovaj praznik ne omogućuje mladima razvijanje duhovnih i moralnih vrijednosti te je u suprotnosti s ruskom tradicijom", obrazložile su svoju odluku lokalne vlasti.

"Društvo mora biti svijesno posljedice ovakvih proslava. Mogli smo tako uvesti Dan vodke pa i to slaviti", izjavio je glasnogovornik gradonačelnika. Belgorod je Dan zaljubljenih zamijenio s Danom pravoslavne mladosti, a u ovom ruskom gradu ne obilježava se ni Noć vještica.

U islamskom svijetu ovaj dan se smatra kao još jedan 'zapadni proizvod, koji ne treba obilježavati'.

U Uzbekistanu je prošle godine službena novinska agencija Dan zaljubljenih opisala 'kao djelo zlih sila koje žele uništiti nacionalne vrijednosti'. Zabrane obilježavanja su propisane u Iranu i Saudijskoj Arabiji. Iran je čak propisao kazne za prekršitelje odredbi.

Sveti Valentin je živio u 3. stoljeću. Pogubljen je u doba rimskog cara Klaudija Gotskog, car Julije I je na njegovom grobu podigao baziliku i od tad se štuje kao svetac među kršćanima. U 15. stoljeću se počinje ovog sveca povezivati s blagdanom zaljubljenih. Običaj biranja odabranice na Valentinovo najprije se proširio u Englesku i Škotsku.

Katolička crkva je 1969. godine odlučila Svetog Valentina izbaciti iz kalendara svetaca. Pretpostavlja se kako je tako odlučeno zbog nedovoljno povijesnih podataka o svecu. Dan zaljubljenih se i dalje obilježava se kao spomendan.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika